Hanzejaar 2023: veel cultuur in negen Hanzesteden - Postzegelblog

Hanzejaar 2023: veel cultuur in negen Hanzesteden

0

Tijdens het Hanzejaar 2023 staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed. 9 Maanden lang staan de 9 Hanzesteden bomvol evenementen! Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten. Een filatelistisch rondje langs negen Hanzesteden op 14 oktober a.s.

Hanzeverbond

Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. Daaronder waren ook steden uit de Lage Landen, Denemarken, Noorwegen en Zweden begrepen. De moderne handel baseerden de steden op gezamenlijke erkende rechten op het verhandelen van bepaalde producten, de juridische vorm van de handelscontracten en het nakomen van de daaruit voortvloeiende verplichtingen, eventueel af te dwingen via gezamenlijk erkende rechtbanken.

Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de 200 steden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten, hun steden wederzijds te promoten en overleg te voeren. Kampen mocht de internationale Hanzedag in 2017 organiseren. De eerstvolgende Nederlandse stad is Zwolle in 2030 en Harderwijk in 2031. De meeste internationale Hanzedagen werden gehouden in Duitsland zoals in 2018 in Rostock. In dat jaar vierde Rostock zijn 800e verjaardag.

 

24-uur HANZE op 14 oktober 2023

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in de steden?

 

24-uur Hanze in Deventer

Geboren en getogen Hanzestadbewoner of juist toerist en voor het eerst in Hanzestad Deventer? 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Deventer te bieden heeft in 24 uur te ervaren. Ontdek verborgen plekken die linken aan de Hanze historie en maak kennis met het talent van jonge makers en amateurkunst uit Deventer. Wat is er dan zoal te doen? Yoga in de Bergkerk, bierproverijen, workshops, lezingen, stadswandelingen, exposities, ontbijtsessies, markt en een outside escape.

Nederland (2006): Mooi Nederland – Deventer.

 

24-uur Hanze in Doesburg

Tijdens 24-uur Hanze in Doesburg is er de hele dag door genoeg te beleven! Ga los tijdens de Silent disco in de Grote- of Martinikerk, volg een graffiti workshop van niemand minder dan RoosArt, maak een torenbeklimming of maak een van de stadswandelingen! Als kers op de taart zijn alle Doesburgse musea open tot middernacht zoals het Mosterdmuseum, het Zilvermuseum en Streekmuseum de Roode Tooren. Ook op zondag wordt er van alles georganiseerd tijdens de extra editie van de Culturele Zondag. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties zetten deze dag de deuren open voor publiek.

Nederland (2010): 100 jaar oranjevereniging Doesburg en Oranje.

De speciale postzegels bevatten het historische vaandel van de vereniging Doesburg en Oranje, het huidige logo en een beeld van Koninginnedag met een oranje ballon naast de met vlag en wimpel getooide Martinitoren.

 

24-uur Hanze in Elburg

In Elburg is er 24 uur lang van alles te beleven voor jong en oud. Gooi de heupjes los op de Silent Disco in de kloostertuin, beleef het kloosterleven in Museum Elburg met workshops, lezingen en muziek, geniet van Storytelling in de Visafslag en het Gruithuis en speur er op los tijdens een speurtocht voor jong en oud.

Nederland (2015): Mooi Nederland – vestingstad Elburg.

 

24-uur Hanze in Harderwijk

In Harderwijk is hard gewerkt aan het neerzetten van een iconisch programma voor 24-uur Hanze. Een flashmob, Hanzemarkt, geluid- en lichtspektakel, kunstroute, bottervaren en de opening van musea in de avond. Het is zomaar een greep uit de toffe activiteiten die in Harderwijk tijdens 24-uur Hanze te bezoeken zijn.

Nederland (2006): 60 jaar PV Harderwijk eo (1946 -2006) – Vischpoort Harderwijk.

 

24-uur Hanze in Hasselt

Ook in Hanzestad Hasselt geniet je tijdens 24-uur Hanze de hele dag door van verschillende activiteiten voor jong en oud. Bezoek bijvoorbeeld de iconische Kalkovens, geniet van muzikale presentaties en beklim ’s avonds de toren van de Grote Kerk.

 

24-uur Hanze in Hattem

24-uur Hanze is een unieke manier om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. Musea en monumenten openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. Zo kun je genieten van een Museum Diner in het Voerman Museum en ontdek je op een drijvend pop-up museum meer over de Middeleeuwen. Verder is er een 24 uur marathon molendraaien, kun je live Kolonisten van de Hanze spelen en zijn er tal van muzikale verrassingen.

Nederland (2018): Mooi Nederland – Hattem.

 

24-uur Hanze in Kampen

In Kampen kun je tijdens 24-uur Hanze terecht voor een feestelijke cultuurnacht van, voor en door inwoners. Er wordt gestart met zonsondergang en de laatste mensen gaan pas naar huis als de zon weer op komt. Er is van alles te zien van grote gebaren tot intieme presentaties. Van professionals tot amateurs. Optredens om met je benen omhoog van te genieten en actieve programma’s waar je zelf lekker mee aan de slag kunt. Ga bijvoorbeeld op Lego jacht door het Stedelijk Museum, logeer in de Stadskazerne of ontdek de stad tijdens een nachtelijke stadswandeling.

Nederland (2006): Mooi Nederland – Kampen.

 

24-uur Hanze in Zwolle

Dit is dé gelegenheid om de rijke Hanze-geschiedenis van Zwolle te ervaren en te vieren. Er valt zoveel te beleven tijdens 24-uur Hanze in Zwolle. Laat je betoveren door een ambient experience tijdens de zonsondergang op het Panorama dak van het Academiehuis Grote Kerk. Ga op in spannende Lezergamen in de Stadkamer, dans mee tijdens een Hanze discoloop door de stad, laat je verbeelding op avontuur gaan tijdens Night at the Museum bij Stadsmuseum ANNO, ervaar de unieke sfeer van Biecht in de Nacht bij Taboe, geniet van een interactieve DJ-set bij Museum de Fundatie of duik in de tijdelijke editie van het typfestival Totaal Getikt bij Eureka.

Nederland (2006): Mooi Nederland – Zwolle.

 

24-uur Hanze in Zutphen

In Zutphen vieren ze 24-uur Hanze met de allereerste editie van de Museumnacht.?BIJ De Bieb, Dat Bolwerck, Luxor Theater, Stedelijk Museum Zutphen, Muzehof en Woest Oost presenteren samen een gevarieerd programma met dans, cabaret, muziek en theater.?Ook openen verschillende monumenten hun deuren: bezoek de Burgerzaal, beklim de Wijnhuistoren, Walburgiskerk en de Nieuwstadskerk én betreed de Berkelpoort in het donker! Het belooft een leuke en inspirerende “nacht” te worden. Ook geniet je tijdens de Museumnacht maar liefst drie keer van de internationale circusparade van Circa di Strada.

Nederland (2006); Mooi Nederland – Zutphen.

 

Meer info en gebruikte bronnen:

Visit Hanzesteden: https://www.visithanzesteden.nl/hanzejaar2023/

24-uur HANZE, 14 oktober 2023:

https://www.visithanzesteden.nl/hanzetip/6174/24-uur-hanze/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)