De postzegels van Åland in 1986 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1986

1

Na twee jaar bleek de vele reclamecampagnes en deelname met een stand tijdens filatelistische evenementen het abonneebestand op nieuwe postzegels van de Åland eilanden flink te zijn toegenomen. Een van de redenen was het zeer gematigde uitgiftebeleid van nieuwe zegels met ‘normale’ frankeerwaarden. Of dat zo zou blijven bleef nog in nevelen gehuld. In elk geval werd de filatelistische omzet een belangrijke inkomstenbron voor de postdienst van de archipel.

Een nieuwe permanente postzegel in het type vissersbootje met de waarde van 1.30 mk verscheen op 2 januari 1986. Deze postzegels spraken de meeste verzamelaars niet zo aan vanwege de slechte herkenbaarheid en de magere druktechniek. Ontwerpster Pirkko Vahtero was er zelf wel tevreden over. En ook de postdienst van Finland bleef haar opdrachten geven.

Ook op 2 januari 2986 verscheen een postzegel ter gelegenheid van het Noordelijke Kampioenschap Oriënteren. Bij deze sport is het de bedoeling een ingetekende route op een kaart zo snel mogelijk te lopen. Dit alles uitsluitend met behulp van een kompas. Onderweg zijn controlepunten ingericht waarbij de deelnemerskaart wordt gestempeld. De meeste wedstrijden bij oriënteren vinden plaats in natuurgebieden, maar de kortste afstanden worden ook wel in steden gelopen. Pirkko Vahtero ontwierp de postzegel.

In graven uit de IJzertijd zijn in Åland klauwen of handen gevonden die van klei waren vervaardigd. De meeste lijken op beverklauwen, sommigen zeggen berenklauwen en anderen zien er mensenhanden in. Dit hield verband met de bever- of berencultuur die de stammen in de IJzertijd hadden. In de Åland archipel kwamen echter nooit bevers voor maar wel in centraal Rusland. Dus men vermoedt dat de bewoners van Åland in plaats van echte bever- of berenklauwen die in de graven werden geplaatst, deze van klei maakten. Dan hadden zij toch wel relaties met de Russische bewoners uit die tijd. Het ontwerp van deze postzegel, die op 4 april 1986 uitkwam, was van Eeva Oivo.

Op het eiland Sund in de Åland archipel ligt het dorp Finby. Ook al staan er slechts enkele boerderijen, het is het grootste dorp van het eiland en ook het oudste. Hier zijn archeologische vondsten gedaan die dateren uit de bronstijd en de jongere ijzertijd. Op de Höckleberget ten zuiden van het dorp langs de weg naar Tranvik is in 1674 een graf gevonden uit de bronstijd. Een van de vondsten, een bronzen knuppel, is afgebeeld op de postzegel. Deze postzegel werd eveneens ontworpen door Eeva Oivo en werd uitgegeven op 4 april 1986.

Het stadje Saltvik ligt aan de noordzijde van het hoofdeiland van Åland. Het oudste gebouw in Saltvik is het gerechtsgebouw. Maar al in de tijd van de Vikingen werden hier rechtszaken behandeld. Dat gebeurde in de buitenlucht en de plaats wordt in Saltvik gemarkeerd door een zuil. Vlak bij de middeleeuwse kerk, gewijd aan Maria, die naast de zuil op de postzegel is afgebeeld. Hier ligt ook het grootste grafveld uit de IJzertijd. De postzegel werd ontworpen door Eeva Oivo en uitgegeven op 4 april 1986.

Dan de laatste postzegel van het jaar 1986. Deze, door de Finse kunstenaar Asser Jaaro ontworpen postzegel, werd uitgegeven op 1 september 1986 in een oplage van 700.000 stuks. De postzegel werd uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de artiestenkolonie in het dorp Önningeby, ten noordoosten van Mariehamn. De kolonie werd in 1886 gesticht door Victor Westerholm, een Finse landschapsschilder uit Turku. Hij kocht een zomerhuisje, Tomtebo geheten, dat lag aan het Lemströmkanaal. Hij nodigde vrienden uit die eveneens landschapsschilder waren om hier in de buitenlucht schilderijen te vervaardigen.

Niet alleen landschappen, maar ook dorpsgezichten en portretten van de bewoners van het dorp. Een van de belangrijkste kunstenaars die er verbleven was Hanna Rönnberg die vanaf 1886 elk jaar het zomerhuis bezocht. Later werden enkele boerderijen gekocht waardoor het uitgroeide tot een kunstenaarsdorpje in het dorp. Een van de boerderijen is veranderd in een museum, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden van werken van de kunstenaars. De afbeelding op de postzegel is niet erg duidelijk maar bij uitvergroten zijn enkele molens en een meiboom te herkennen. Spraken de afbeeldingen op de postzegels de verzamelaars aan? Dat zien we in het deel over de postzegels van 1987.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Kerken Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 6 november 2017 om 12:59

    “Deze postzegels spraken de meeste verzamelaars niet zo aan vanwege de slechte herkenbaarheid en de magere druktechniek.”
    Allicht omdat de meeste verzamelaars Aland postfris verzamelen. Maar voor wie houdt van een mooie, leesbare stempel, ligt dat wel even anders, want daar is dit type zegel uitermate geschikt voor.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)