Klimaatslachtoffers deel 2, de tijger - Postzegelblog

Klimaatslachtoffers deel 2, de tijger

0

1-postzegel-zuid-chinese-tijger-china-2004Na het artikel over de zeeschildpad, vandaag het tweede opmerkelijke klimaatslachtoffer uit de top 5 van het Wereld Natuur Fonds (WNF), de tijger. Hij lijkt zo onkwetsbaar maar niets is minder waar. Ook dit dier heeft ernstig te leiden onder het veranderende klimaat.

De tijger (Panthera tigris) komt voor in Azië en leeft in het bos en in grasland. Tijgers zijn goede zwemmers en baden in meren en rivieren. Eén van de laatste grote leefgebieden wordt gevormd door de Sundarbans, gelegen in de delta van de Ganges in India en Bangladesh. Door de stijgende zeespiegel dringt er steeds meer zout water binnen in deze mangrovebossen. Bij eb trekt het zoute water niet meer terug, maar blijft achter. De hoeveelheid droge grond vermindert en de vegetatie sterft af. Hierdoor verdwijnen er prooidieren van de tijger.

2-postzegels-tijger-rusland-1993

In de afgelopen 20 jaar zijn veel eilanden onbewoonbaar geworden. Vissers wagen zich vaker in tijgergebied. En tijgers komen bij hun zoektocht naar voedsel steeds dichter in de buurt van dorpen. Eind december 2008 schreef het WNF dat er in een half jaar tijd 7 vissers dodelijk werden verwond door tijgers. De lokale bevolking neemt steeds vaker wraak op de tijgers. Daarnaast wordt er helaas ook op het dier gejaagd. Voor zijn mooie vacht en voor de bereiding van diverse traditionele Aziatische medicijnen.

6-postzegel-siberische-tijger-tadzjikistan-20025-postzegel-siberische-tijger-rusland-2005

 Tadzjikistan 2002                Rusland 2005

De Siberische tijger (Panthera tigris altaica) op de postzegels hierboven is een van de 6 nog levende tijgersoorten. Het is de grootste soort en zeer zeldzaam. In het wild komen ze nog nauwelijks voor. In gevangenschap zijn er meer, die zich ook voortplanten. Afhankelijk van zijn leefgebied is deze tijger ook bekend als Amoertijger, Koreaanse tijger, Mantsjoerse tijger, Noord-Chinese tijger of Oessoeritijger.

9-postzegel-sumatraanse-tijger-verenigd-koninkrijk-montserrat-2008Op deze postzegel van Montserrat staat de Sumatraanse tijger ( Panthera tigris sumatrae) afgebeeld. Deze tijgersoort is een stuk kleiner dan de andere soorten. Hij komt alleen voor Sumatra en dan voornamelijk in Atjeh. Tijdens de tsunami van 26 december 2004 is dit natuurreservaat voor het grootste deel weggespoeld. Men is druk bezig met de wederopbouw. Hopelijk zal de Sumatraanse tijger overleven.

  Verenigd Koninkrijk (Montserrat) 2008

3-postzegel-zuid-chinese-tijger-china-20044-postzegel-zuid-chinese-tijger-china-2004

    China 2004

China bracht deze schitterende postzegels met de Zuid-Chinese tijger erop. Ook wel Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) genoemd. Van deze tijgersoort leven er in het wild nog minder dan 30. De Zuid-Chinese tijger staat op de IUCN Rode Lijst  met als status: kritiek.

8-postzegel-bengaalse-tijger-kirgizie-20087-postzegel-bengaalse-tijger-japan-2007

  Kirgizië 2008                        Japan 2007

Op de postzegels van Kirgizië en Japan zien we de Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris) oftewel de koningstijger. In 1970 ten tijde van de regering van Indira Ghandhi werd de jacht op de tijger en de handel in huiden verboden. De Bengaalse tijger is het nationale dier van India en Bangladesh.

10-postzegel-kaspische-tijger-azerbeidzjan-1994De Kaspische tijger (Panthera tigris virgata) op deze postzegel is al uitgestorven. Deze tijgersoort was de meest “westelijke.” Ze kwamen onder andere voor in Turkije, Iran en Afghanistan. “Kwamen”…helaas…de Kaspische tijger werd voor het laatst gezien in de jaren 50.

  Azerbeidzjan 1994

En ook de Balinese tijger (Panthera tigris balica) en Javaanse tijger (Panthera tigris sondaica) zijn recent uitgestorven. De tijger, een dier dat prooidieren verslepen kan waarvoor 5 mannen nodig zouden zijn. Zijn kracht kan hem niet redden. Laten we hopen dat dit prachtige dier met menselijke hulp toch in het wild overleven zal.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot Brittannië RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)