Na het artikel over de zeeschildpad, vandaag het tweede opmerkelijke klimaatslachtoffer uit de top 5 van het Wereld Natuur Fonds (WNF), de tijger. Hij lijkt zo onkwetsbaar maar niets is minder waar. Ook dit dier heeft ernstig te leiden onder het veranderende klimaat.
Gerelateerde artikelen
De tijger (Panthera tigris) komt voor in Azië en leeft in het bos en in grasland. Tijgers zijn goede zwemmers en baden in meren en rivieren. Eén van de laatste grote leefgebieden wordt gevormd door de Sundarbans, gelegen in de delta van de Ganges in India en Bangladesh. Door de stijgende zeespiegel dringt er steeds meer zout water binnen in deze mangrovebossen. Bij eb trekt het zoute water niet meer terug, maar blijft achter. De hoeveelheid droge grond vermindert en de vegetatie sterft af. Hierdoor verdwijnen er prooidieren van de tijger.
In de afgelopen 20 jaar zijn veel eilanden onbewoonbaar geworden. Vissers wagen zich vaker in tijgergebied. En tijgers komen bij hun zoektocht naar voedsel steeds dichter in de buurt van dorpen. Eind december 2008 schreef het WNF dat er in een half jaar tijd 7 vissers dodelijk werden verwond door tijgers. De lokale bevolking neemt steeds vaker wraak op de tijgers. Daarnaast wordt er helaas ook op het dier gejaagd. Voor zijn mooie vacht en voor de bereiding van diverse traditionele Aziatische medicijnen.
Tadzjikistan 2002 Rusland 2005
De Siberische tijger (Panthera tigris altaica) op de postzegels hierboven is een van de 6 nog levende tijgersoorten. Het is de grootste soort en zeer zeldzaam. In het wild komen ze nog nauwelijks voor. In gevangenschap zijn er meer, die zich ook voortplanten. Afhankelijk van zijn leefgebied is deze tijger ook bekend als Amoertijger, Koreaanse tijger, Mantsjoerse tijger, Noord-Chinese tijger of Oessoeritijger.
Op deze postzegel van Montserrat staat de Sumatraanse tijger ( Panthera tigris sumatrae) afgebeeld. Deze tijgersoort is een stuk kleiner dan de andere soorten. Hij komt alleen voor Sumatra en dan voornamelijk in Atjeh. Tijdens de tsunami van 26 december 2004 is dit natuurreservaat voor het grootste deel weggespoeld. Men is druk bezig met de wederopbouw. Hopelijk zal de Sumatraanse tijger overleven.
Verenigd Koninkrijk (Montserrat) 2008
China 2004
China bracht deze schitterende postzegels met de Zuid-Chinese tijger erop. Ook wel Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) genoemd. Van deze tijgersoort leven er in het wild nog minder dan 30. De Zuid-Chinese tijger staat op de IUCN Rode Lijst met als status: kritiek.
Kirgizië 2008 Japan 2007
Op de postzegels van Kirgizië en Japan zien we de Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris) oftewel de koningstijger. In 1970 ten tijde van de regering van Indira Ghandhi werd de jacht op de tijger en de handel in huiden verboden. De Bengaalse tijger is het nationale dier van India en Bangladesh.
De Kaspische tijger (Panthera tigris virgata) op deze postzegel is al uitgestorven. Deze tijgersoort was de meest “westelijke.” Ze kwamen onder andere voor in Turkije, Iran en Afghanistan. “Kwamen”…helaas…de Kaspische tijger werd voor het laatst gezien in de jaren 50.
Azerbeidzjan 1994
En ook de Balinese tijger (Panthera tigris balica) en Javaanse tijger (Panthera tigris sondaica) zijn recent uitgestorven. De tijger, een dier dat prooidieren verslepen kan waarvoor 5 mannen nodig zouden zijn. Zijn kracht kan hem niet redden. Laten we hopen dat dit prachtige dier met menselijke hulp toch in het wild overleven zal.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)