Laatstedagenvelop - Postzegelblog

Laatstedagenvelop

8

Het verzamelen van eerstedagenveloppen bestaat al heel lang. Vele duizenden verzamelaars hebben deze enveloppen, veelal uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren, verzameld. En nog steeds verschijnen deze enveloppen bij de uitgifte van nieuwe postzegels. Maar laatstedagenveloppen?

Slechts een handjevol verzamelaars grepen de ´laatste dag van geldigheid´ van een postzegel of serie postzegels aan om daar een speciale envelop van te maken. Blijkbaar was het samenstellen daarvan en het verzamelen, niet interessant. Zo niet voor de heer J.F.W. Bunge uit Nijmegen, die een enorme collectie postzegels en poststukken bezat. Vanaf juni 1943 tot juli 1944 werd een serie postzegels uitgegeven tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Grote oplagen werden van de series zogenoemde Germaanse symbolen en de Zeehelden gedrukt. Tot een jaar na de bevrijding bleven deze zegels geldig voor de frankering. Het einde van de geldigheid voor de frankering was bepaald op 31 mei 1946. De heer Bunge besloot om enkele zegels van de serie Zeehelden te gebruiken om een envelop van zijn agentschap te frankeren en mee te geven voor een 1ste vlucht met een KLM-toestel van Amsterdam via New-York naar Curaçao.

De trans-Atlantische vlucht vond plaats op 6 juni 1946 met het KLM-toestel PH-TAS met piloot P. van Dijk. In totaal werd 331 kg post meegenomen. De poststukken werden voorzien van een afdruk van een stempel met de afbeelding van een kotomisi (koto is een kledingstuk en misi betekent mevrouw) met een kind op de arm. De datum in het stempel is de datum van vertrek. Het toestel landde op 8 juni op het vliegveld Willemstad op Curaçao op 8 juni 1946.

Wat vindt u?

Was het toeval dat de heer Bunge de envelop liet stempelen met het stempel Amsterdam-Centraal Station 33 met de datum 31 mei 1946? Of was het wel overwogen om een laatstedagenvelop te creëren? Waarom zijn vele verzamelaars wel blij met een eerstedagenvelop en niet met een laatstedagenvelop? Wat vindt u ervan?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Curaçao Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 20 november 2012 om 08:48

  Het verschijnsel LDP wordt hier niet zo gezien. Bij onze oosterburen kreeg het opeens een hoge prioriteit na de val van de muur. Enige tijd was mixfrankering mogelijk (DDR samen met Bund of Berlijn zegels) maar dat was op een bepaalde datum afgelopen. Toen zag je heel veel enveloppen met Laatste Dag Frankering. In het naoorlogse Nederland zal men andere kopzorgen gehad hebben!

 • Franc Rossi op 20 november 2012 om 14:22

  Wel een lastige hobby met die geldigheid die we gewend zijn in ons landje.En als dat een keer zou veranderen moet je dan zo’n pakket versturen zoals we 13 november voorbij zagen komen?
  Wel een mooi poststuk en leuk artikel.

 • toon op 20 november 2012 om 17:15

  Die Bunge was erg gewiekst, hij weet hier een Laatste-dag-envelop te combineren met een Eerste-vlucht-envelop. Knap werkstukje!

 • Wilhelmus op 21 november 2012 om 10:44

  Ik heb een tijd lang, en dat is iets gemakkelijker,de laatste dag van een postkantoor verzameld.
  Nu is dit ook niet meer mogelijk, omdat er geen postkantoren meer zijn.

 • paulv op 21 november 2012 om 23:37

  @Wilhelmus PostNL zegt dat er wel 2600 postkantoren in Nederland zijn. Wij treffen meestal niets anders dan een stukje toonbank, ergens in een winkel, waar bij oranje kleurelementen iemand iets met postzaken van doen heeft.

 • Wilhelmus op 21 november 2012 om 23:53

  Tussen de appels en de peren vind je de toonbank vaak.
  het is dat ie oranje is geverfd ;-)

 • Jan Taco te Gussinklo op 26 oktober 2013 om 17:00

  Ik wil suggereren om eind oktober 2013 iets in deze trant te doen. Dat dan specifiek vanwege het feit dat de Guldenzegels dan voor het laatst nog mogen worden gebruikt.
  Een speciale enveloppe laten maken? Het is wel kort dag….

 • paul op 27 oktober 2013 om 10:28

  @Jan Taco: frankeer je envelop met frankeergeldige postzegels van drie Nederlandse staatshoofden, Juliana Regina, Beatrix Struycken en Willem-Alexander. Gemengd gulden- en euro-zegels, of thematisch met postzegels met beelden uit geschiedenis koninklijk huis/familie.
  U kunt ook een pakket verzenden met E 6,75 (of meer bij hogere gewichtsklasse) en in een keer een hele collectie royalty wegplakken. Wel aandringen op nette afstempeling met *leesbaar* datum aan de postbalie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)