Regeringsleiders in Australië tijdens de Tweede Wereldoorlog - Postzegelblog

Regeringsleiders in Australië tijdens de Tweede Wereldoorlog

0

In september 1939 raakte Australië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog toen het moederland, Groot-Brittannië, nazi Duitsland de oorlog verklaarde na de inval in Polen. Gedurende zes jaar die de oorlog duurde, had Australië liefst vijf verschillende regeringsleiders. Op 11 augustus 1994 gaf de Australische Post een serie van vijf postzegels uit met portretten van de vijf leiders. Wie waren zij?

Sir Robert Gordon Menzies, geboren op 20 december 1894 in Jeparit, deelstaat Victoria, als zoon van een winkelier. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Melbourne en behaalde in 1916 zijn diploma. Hij trad niet in militaire dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat al twee broers van hem waren voorgegaan. In 1918 begon hij een eigen praktijk als advocaat. Menzies was lid van de ‘Nationalist Party of Australia’ en hij stelde zich kandidaat voor het parlement van de deelstaat Victoria. Hij maakte snel carrière en van 1932 tot 1934 was hij vicepremier van Victoria. Hij stapte over naar de ‘United Australia Party’ en werd gekozen in het parlement van Australië. Daarin werd hij minister van Justitie en minister van Industrie. In 1938 bezocht hij het Duitsland van de nazi’s. Op 26 april 1939 werd hij gekozen als premier. Het portret werd geschilderd door Sir Ivor Henry Hele en maakt deel uit van de ‘Historical Memorials Collectie’ in het Parlementsgebouw in Canberra.

Het Australische leger had in september 1939 slechts een omvang van drieduizend manschappen maar omdat Australië deel uitmaakte van het Gemenebest raakte het land na de oorlogsverklaring van Groot-Brittannië aan Duitsland, ook betrokken in deze oorlog. Snel werd het leger uitgebreid waardoor het mogelijk was om enkele divisies naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Griekenland te zenden. Op 15 juli 1940 gaf de Australische postdienst een serie van vier postzegels uit met een afbeelding van drie militairen, de marine, de landmacht en de luchtmacht, met daarachter een verpleegster.

Als achtergrond voor de postzegels ‘Regeringsleiders’ zijn de drie militairen en de verpleegster heel vaag opgenomen. Door een speciale belichting is de ‘oorspronkelijke’ afbeelding van de postzegel uit 1940 goed herkenbaar. De originele waardeaanduiding is niet overgenomen.

Menzies genoot geen vertrouwen omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog geen dienst had genomen in het leger. Hij slaagde er dan ook niet goed in om voldoende mensen te mobiliseren. En zijn bezoek aan nazi-Duitsland in 1938 deed hem ook geen goed. Toch won hij met een klein verschil de parlementsverkiezingen in 1940 en vormde met steun van enkele zelfstandige parlementsleden een kleine meerderheidsregering. Menzies ging vanaf januari 1941 vier maanden naar Engeland om de oorlogsstrategie te bespreken met andere regeringsleiders maar na zijn terugkeer moest hij constateren dat hij geen steun meer had binnen zijn eigen partij. Op 29 augustus 1941 trad hij af als premier maar nam wel de ministerspost over voor de coördinatie van Defensie.

Menzies werd opgevolgd door Sir Arthur William Fadden, geboren op 13 april 1894 in Ingham, Queensland. Hij was een zoon van een politieagent. In de jaren ’20 richtte hij een accountantskantoor op en werd lid van de ‘Country Party’ waarin hij zeer actief werd. In 1932 werd hij gekozen in het parlement van Queensland en vier jaar later in het federale parlement. Het portret werd geschilderd door Sir William Alexander Dargie en maakt deel uit van de ‘Historical Memorials Collectie’ in het Parlementsgebouw in Canberra.

Arthur Fadden was slechts 40 dagen regeringsleider gedurende zijn lidmaatschap van het federale parlement dat 22 jaar duurde. Twee onafhankelijke parlementsleden, die de regering onder leiding van Fadden hadden gesteund, stemden tegen de begroting van zijn regering waardoor hij de meerderheid verloor en nam hij ontslag. Hij werd opgevolgd door Labor-leider John Curtin. Het bewind van Fadden duurde van 29 augustus 1941 tot 7 oktober 1941.  Arthur Fadden overleed op 15 mei 1978 in Brisbane.

John Joseph Curtin werd op 8 januari 1885 geboren te Creswick in de deelstaat Victoria. Hij was eveneens als Fadden de zoon van een politieagent. Op jonge leeftijd werd hij al actief binnen de ‘Australian Labor Party’. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij een fel tegenstander van de dienstplicht in Australië. De twee onafhankelijke parlementsleden die Fadden hadden weggestemd, steunden Curtin wel en hij werd op voordracht van gouverneur-generaal Alexander Hore-Ruthven als premier benoemd. Twee maanden later, op 8 december 1941, vond de Japanse aanval op Pearl Harbour plaats en werden op 10 december 1941 twee Britse oorlogs-schepen tot zinken gebracht. Het waren het slagschip HMS Prince of Wales en de slagkruiser HMS Repulse. Daarmee verdween een groot deel van de bescherming van Australië. Curtin zocht, omdat Churchill prioriteit gaf aan Groot-Brittannië, steun bij de Amerikanen. Het portret werd geschilderd door Anthony Dattilo-Rubbo en maakt deel uit van de ‘Historical Memorials Collectie’ in het Parlementsgebouw in Canberra.

In een historisch geworden Nieuwjaarsspeech sprak Curtin over de Verenigde Staten als de belangrijkste bondgenoot. Hij kwam daarmee in conflict met de Britse premier. Churchill had beloofd dat de Australische 6de en 7de divisie vanuit Noord-Afrika verscheept zouden worden naar Nederlandsch-Indië maar wilde deze legereenheden eigenlijk inzetten in Birma. Curtin ging daarmee niet akkoord. Vanaf februari 1942 werd de stad Darwin alsmede Broome en Townsville gebombardeerd door Japanse gevechtsvliegtuigen. Broome werd aangevallen op 3 maart 1942 waarbij vijf Nederlandse vliegboten van de Marine Luchtvaartdienst die in de haven lagen werden vernietigd. Ook een passagiersvliegtuig van de KLM met vluchtelingen uit Bandung werd neergeschoten. Er waren minstens 88 doden te betreuren bij deze aanval door Japanse zero’s.

Curtin nam belangrijke beslissingen over hoe de oorlog tegen Japan zou moeten worden gevoerd en plaatste de Australische troepen onder bevel van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. Op het blokje is John Curtin gefotografeerd terwijl hij generaal MacArthur begroet bij zijn aankomst op het vliegveld van Sydney. Hij vormde een nauwe relatie met de Amerikaanse generaal. Door zijn optreden in de oorlog kreeg Curtin veel waardering van zijn landgenoten. Bij de parlementsverkiezingen in 1943 behaalde de ‘Australian Labor Party’ dan ook bijna tweederde van de zetels, voor Curtin een enorme overwinning. In november 1944 kreeg Curtin een hartaanval. Begin 1945 werd de gezondheidstoestand van Curtin steeds slechter. Op 5 juli 1945 overleed hij in zijn ambtswoning ‘The Lodge’ in Canberra, enkele maanden voor het einde van de oorlog. Hij werd begraven op de begraafplaats Karrakatta in Perth. De dienst werd bijgewoond door meer dan 30.000 mensen die hem langs de wegen naar het kerkhof de laatste eer bewezen. Hij werd als premier nog dezelfde dag opgevolgd door zijn plaatsvervanger Frank Forde.

Francis Michael Forde werd geboren op 18 juli 1890 in Mitchell in de deelstaat Queensland. Zijn ouders waren Ierse immigranten en van Rooms-katholieke huize. Hij werd leraar en had al vroeg politieke interesses. Hij werd lid van de ‘Labor Party’ en maakte daar snel carrière. Als tweede man achter John Curtin diende hij onder hem als minister van Defensie en had een belangrijke rol in de onderhandelingen met de Amerikanen over de verdediging van Australië en de inzet van Australische troepen onder Amerikaans bevel. Het portret werd geschilderd door Joshua Smith en maakt deel uit van de ‘Historical Memorials Collectie’ in het Parlementsgebouw in Canberra.

Na het onverwachte overlijden van John Curtin werd Forde op 5 juli 1945 door gouverneur-generaal prins Henry, hertog van Gloucester, benoemd tot tijdelijk premier. Bij de verkiezingen voor het partijleiderschap van de ‘Labor Party’ moest hij het opnemen tegen Ben Chifley waarvan hij verloor. Daardoor werd het premierschap op 13 juli 1945 overgenomen door zijn tegenstander. Forde was de kortst zittende regeringsleider ooit in de Australische politieke geschiedenis, slechts acht dagen.

Joseph Benedict Chifley, ofwel Ben Chifley, werd op 22 september 1885 geboren te Bathurst in de deelstaat New South Wales. Hij was de zoon van een smid en werd voor het grootste deel van zijn jeugd opgevoed door zijn grootvader. Op 15-jarige leeftijd ging hij van school en ging werken als machinist bij de spoorwegen. Hij werd zeer actief in de ‘Labor Party’. In 1928 werd hij gekozen in het Australische parlement en in 1931 werd hij minister van Defensie. Kort daarna verloor hij echter zijn zetel en pas in 1940 keerde hij terug in het parlement onder John Curtin. Het portret werd geschilderd door Archibald Douglas Colquhoun en maakt deel uit van de ‘Historical Memorials Collectie’ in het Parlementsgebouw in Canberra.

In juli 1945 was premier Curtin overleden en opgevolgd door Forde. Maar bij de interne verkiezingen voor het partijleiderschap verving Ben Chifley premier Forde al na acht dagen als regeringsleider. Kort daarna, op 2 september 1945, eindigde de Tweede Wereldoorlog door capitulatie van Japan na de nucleaire aanval op Hiroshima op 6 augustus 1945 en Nagasaki op 9 augustus 1945. Ben Chifley werd bij de parlementsverkiezingen op 19 december 1949 verslagen. Op 13 juni 1951 overleed Chifley in Canberra.

De Australische postdienst gaf op 11 augustus 1994 een eerstedag envelop uit met een tekst die afkomstig is uit de radiotoespraak die Sir Robert G. Menzies hield op 3 september 1939 wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Als achtergrond van de tekst is een portret van Menzies opgenomen vervaardigd door Edward Lefévre in april 1940 naar aanleiding van de toespraak.

In het stempel gebruikt op de eerste dag van uitgifte zijn vijf handtekeningen opgenomen van de respectievelijke regeringsleiders. Daarmee is de cirkel rond want Robert Menzies begon aan zijn tweede periode als premier van Australië nadat hij Ben Chifley op 19 december 1949 had verslagen. Menzies was een van de voormannen bij de oprichting van de Liberale Partij van Australië, op 16 oktober 1944. Hij werd leider van de liberale regering die daarmee was gevormd tot 26 januari 1966 toen hij ontslag nam. Hij was de langst zittende premier van Australië, in totaal meer dan 18 jaar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Duitsland Groot Brittannië Japan Eerste Wereldoorlog Politie Religie Schilderkunst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)