Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd, Amerika - Postzegelblog

Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd, Amerika

7

Eerder hebben we de wielerevenementen van de continenten: Europa en Afrika  “doorgefietst”. Deze aflevering gaan we fietslatelistisch” door Amerika. Fiets je weer met me mee? Jullie zullen versteld zijn van de vele evenementen waar ook gefietst wordt.We beginnen met de Ronde van Uruguay, een etappekoers. De ronde bestaat sinds 1939 en is sinds 2009 onderdeel van de UCI Amerika.De organisatie is sinds 2008  in handen van de Uruguayaanse wielerbond.

Leandro Noli was in 1939 de winnaar van de eerste Ronde van Uruguay.

Wereldkampioenschap Achtervolging voor amateurs.

De achtervolging maakt pas sinds 1946 deel uit van het Wereldkampioenschap Baanwielrennen. In 1992 zijn de klassen amateurs en professionals samengevoegd tot één open klasse.

Attilio Francois behaalde de Zilveren medaille bij de amateurs.

1948  5e Zuid Amerikaanse Atletiek Kampioenschappen.

1948 10e Serie Wereld Basebal ? voor Amateurs.

De Boliviaanse Spelen . .

. . zijn een multi sport evenement op regionaal niveau, die elke vier jaar worden gehouden tussen de Boliviaanse Naties. Aan  deze spelen doen de volgende landen mee: Bolivia, Colombia, Ecuador, Panama, Peru en Venezuela. De Boliviaanse Sport Organisatie is verantwoordelijk voor het organiseren, en op zijn beurt afhankelijk van de Pan American Sports Organisation. .

1951. Wielerstadion,  3e Boliviaanse Spelen

De 5e Boliviaanse Spelen.

1993.  De 12e Boliviaanse Spelen.

1955   Atletiek kampioenschappen Korea

Ronde van Columbia

1957.  De 7e Ronde werd gewonnen door: José Gómez del Moral.
1986.  De 36e Ronde werd gewonnen door: Luis Herrera

De wedstrijd wordt vrijwel altijd gewonnen door een Colombiaan. José Castelblanco werd in 2004 als winnaar geschrapt, nadat hij schuldig werd bevonden aan het gebruik van doping. Nummer  twee  Libardo Nino werd toen als winnaar uitgeroepen. Desondanks heeft Castelblanco de wedstrijd nog altijd vier maal winnend afgesloten. Het record is met zes eindoverwinningen in handen van Rafael Antonio Nino.

De Ronde van Guatemala

De Ronde van Guatemala  is een jaarlijkse wielerwedstrijd. De wedstrijd maakt deel uit van de UCI Amerika Tour. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Guatemalaanse wielerbond. De wedstrijd is het qua bezoekersaantallen het grootste sportevenement van het land en vind plaats rond eind oktober.

De eerste editie in 1957 werd gewonnen door de Guatemalteek Jorge Surqué. Anno 2010 hebben Colombianen de etappekoers het vaakst gewonnen, 21 keer. De winnaar van 2004, Lizandro Ajcú, werd gediskwalificeerd vanwege een positieve dopingtest. Uiteindelijk zouden van het eindklassement van dat jaar de gehele top vier en nog vijf andere renners worden gediskwalificeerd vanwege positieve dopingtesten.

1967 11e Ronde van Guatemala

1961  1e Nationale Spelen Venezuela te Caracas

1969  6e Ronde van Cuba

De Ronde van Cuba is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. De Ronde van Cuba is onderdeel van de UCI Amerika Tour. Recordwinnaar is de Cubaan
Eduardo  Alonso,  die de ronde zes keer op zijn naam schreef; in 1984, 1986, 1987, 1988, 1989 en 1990.  Sergio “Pipián” Martínez was de winnaar van de ronde van 1969.

1981  5e Nationale Spelen van de Dominicaanse Republiek

1981  Ronde van Korea

De 6e en 9e Nationale Spelen Dominicaanse republiek.

In San Pedro de Macoris en La Vega.

1985  de 20ste Ronde van Costa Rica

De Vuelta Ciclista Costa Rica is een etappekoers, die sinds 1965 jaarlijks gehouden wordt. De evenementen worden georganiseerd door de Federación Costaricense de Ciclismo. Nestor Barrera was de winnaar van de 20ste editie van 1985.

1988.  Tour van Mindanao

Is een tour voor de vrede.

Centraal Amerikaanse & Caribische Spelen

De Centraal Amerikaanse & Caribische spelen zijn een multi sportevenement dat om de 4 jaar gehouden wordt. De eerste drie versies werden de Midden-Amerikaanse Spelen (1926, 1930 en 1935) genoemd.  De sporten die worden uitgevoerd zijn: zwemmen, basketbal, atletiek, wielrennen, paardrijden, triatlon, squash en anderen.

Centraal -Amerikaanse Spelen.

De Midden-Amerikaanse Spelen  is een regionaal multi-sportevenement, gehouden meestal in het middenjaar tussen de Olympische Zomerspelen. De Spelen zijn voor landen in Centraal Amerika. De 1e werden gehouden in 1973 in Guatemala.

Pan-Amerikaanse Spelen.

De Pan American Games zijn een continentale versie van de Olympische Spelen. Worden elke vier jaar gehouden, altijd een jaar vóór de Olympische Spelen. De eerste editie was in 1951, in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Echter, de oorsprong ervan verwijst naar 1932, in de Olympische Spelen in Los Angeles.

Geïnspireerd door de prestaties, hebben vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse landen de oprichting voorgesteld van een wedstrijd die alle landen in de Amerika zou omvatten. Het idee resulteerde in de eerste Pan American Sports Congres, gehouden in Buenos Aires in 1940. De plannen werden echter vertraagd door de Tweede wereldoorlog.

In een tweede Pan American Sports Congres, in Londen tijdens de Olympische Spelen in 1948, werd Buenos Aires in 1951 gastheer van de eerste editie van de Pan American Games. Meer dan 50 jaar, werden de Pan American Games gehouden in meerdere steden van het continent. In 1963 kreeg Sao Paulo de vierde editie van de wedstrijd. Het evenement was een groot succes.

Ongeveer  40 duizend mensen verzamelden zich op de openingsceremonie in het Pacaembu Stadion. Elke editie van de Pan American Games groeide in omvang en belang. In minder dan een halve eeuw, is het evenement verdubbeld en een groot wereld sportevenement geworden.

Dit was het 3de continent in de reeks: Fietsen . . . . . grenzeloos en wereldwijd. Ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden en ook uitkijken naar de aflevering: Azië.

Groeten van: Jan de Fietslatelist

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bolivia Canada Chili Colombia Costa Rica Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)