De jeugdherberg, een stukje nostalgie? - Postzegelblog

De jeugdherberg, een stukje nostalgie?

4

Bij het verschijnen van een postzegelserie gewijd aan 50 jaar jeugdherbergen in Ierland dacht ik meteen terug aan een busreis die we in 1977 hebben gemaakt naar Parijs, nu meer dan 40 jaar geleden. We hadden toen de verantwoordelijkheid over een grote groep jongens en meisjes die naar een postzegeltentoonstelling gingen in Parijs waaraan zij met een inzending deelnamen. We hebben onderdak gevonden in een jeugdherberg in Courbevoie, toen een voorstadje van Parijs.

Bestonden in 1981, toen de serie van vier postzegels van de Ierse Post verscheen, de jeugdherbergen pas vijftig jaar? De geschiedenis van de jeugdherberg ingedoken. In augustus 1909 schreef een Duitse leraar, Richard Schirrmann, een rapportje over een kampeervakantie van zijn school die stuk was gelopen vanwege een hevig onweer. Tijdens die schoolreis moesten de jongelui overnachten in schuurtjes en schoolge-bouwen, verre van ideaal. Zijn rapport sloeg aan en hij kon met steun van anderen een geïmproviseerde verblijfplaats, een hostel, in de school waarin hij lesgaf, openstellen voor wandelaars. Daarvan werd door velen gebruik gemaakt en op 1 juni 1912 opende Schirrmann het eerste officiële hostel in ‘Burg Altena’, een kasteel te zien op de prentkaart. In 1919 richtte hij een wereldwijd netwerk op van jeugdherber-gen.

Op 11 januari 1947 verschenen twee postzegels in Saarland die gewijd waren aan jeugdherbergen. Op de postzegel van 8F+5F is de jeugd-herberg van Ludweiler te zien. De oplage van de serie was 326.000 stuks. Saarland kent thans nog vijf jeugdherbergen, die van Ludweiler is opgeheven.

Op de postzegel van 10F+7F is de nog steeds bestaande jeugdherberg van Weiskirchen te zien. De postzegels waren slechts op één dag geldig voor voldoende frankering van een poststuk, omdat de dag daarna het port werd verhoogd! Echt gebruikte postzegels op poststukken van 11 januari 1947 zijn dan ook zeer zeldzaam als enkelfrankering. De zegels waren geldig voor de frankering, met bijplakken tot het juiste tarief, tot en met 31 oktober 1949.

 

Ter promotie van het wandelen door natuurgebieden en de bergen waarbij overnachting in jeugdherbergen werd aanbevolen, verschenen op 17 september 1952 twee postzegels waarop naast jongeren met hun rugzakken, jeugdherbergen zijn afgebeeld. De oplage was 1½ miljoen series. In Duitsland bestaan nog zo’n 450 jeugdherbergen.

De Oostenrijkse Post gaf op 20 mei 1960 een postzegel uit eveneens ter promotie van het wandelen door jeugdige personen en het overnachten in een jeugdherberg. In 1946 werd de ‘Österreichische Jugendherbergsverband’ opgericht. Welke jeugdherberg op de achtergrond van de postzegel te zien is, is mij niet bekend. De oplage van de postzegel was bijna drie miljoen stuks. Oostenrijk kent meer dan 50 jeugdherbergen.

De Luxemburgse Post gaf op 14 september 1967 een postzegel uit met een tekening van twee jongelui die met hun zware rugzakken naar een jeugdherberg wandelen. Het is een kindertekening en de afgebeelde jeugdherberg staat in Ettelbruck. Op onderstaande prentkaart is de jeugdherberg afgebeeld. De tekening vertoont toch wel enige gelijkenis.

Hier is een wandelroute van 27 kilometer uitgezet vanaf de jeugdherberg naar de jeugdherberg in Vianden lopend door een bergachtig gebied. De ‘Luxemburger Jugendherbergszentrale’ werd eveneens in 1946 opgericht. De oplage van de postzegel was 1,3 miljoen stuks. In Luxemburg kan men negen jeugdherbergen vinden.

In Engeland en Wales werd op 28 mei 1930 de ‘Youth Hostels Association’ opgericht door enkele enthousiaste organisatoren van wandel-tochten door de graafschappen met als begin en eindpunt jeugdherbergen. Dat werd in Engeland gevierd met onder andere een bijzonder poststempel verkrijgbaar op het postkantoor van St. Albans in het graafschap Hertfordshire. Hier was het nationale hoofdkantoor gevestigd van de YHA aan St. Stephens Hill. In Engeland en Wales kan men meer dan 150 jeugdherbergen vinden.

 

 

Dan de Ierse Post die op 24 juni 1981 vier postzegels uitgaf met afbeeldingen die betrekking hadden op het wandelen door de natuur van jongeren. Op de fiets door het Ierse landschap, een wandeltocht door de bergen en het bergbeklimmen. Geen afbeelding van een jeugdherberg doch wel uitgegeven vanwege het 50-jarige bestaan van de Ierse Vereniging van Jeugdherbergen ‘An Óige’.

Bij het eventueel afweken van de postzegels vanaf poststukken, iets wat ik beslist niet promoot, moet men goed opletten want de kleuren van de postzegels van 15p en 30p zijn zeer gevoelig voor water! Als afbeelding in het stempel voor de eerste dag van uitgifte is het logo van de IYHA opgenomen, de ‘Internationale Vereniging van Jeugdherbergen’. In Ierland zijn 19 jeugdherbergen actief.

Terug naar Luxemburg waar op 9 september 1982 een postzegel werd uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de ‘Internationale Vereniging van Jeugdherbergen’, de IYHA. Een beetje vreemde afbeelding die sleutel in het slot met in de sleutel een van de logo’s van de IYHA.

Japan had eerder, op 6 augustus 1968, een postzegel uitgegeven met het ‘oude’ logo van de IYHA ter gelegenheid van de 27ste Conferentie van Jeugdherbergbonden en verenigingen in Tokyo. Die conferentie werd gehouden van 6 tot en met 20 augustus 1968. Zouden de deelnemers aan de conferentie overnacht hebben in een jeugdherberg? De oplage van de zegel was groot, 18 miljoen stuks. In Japan kan men in meer dan 200 jeugdherbergen overnachten.

Als laatste een postzegel uitgegeven door de Australische Post op 13 september 1989, was gewijd aan het 50-jarige bestaan van de ‘Australian Youth Hostels Association’. In Melbourne werd de eerste vereniging in 1939 opgericht als ‘YAH Victoria’, gevolgd door New South Wales in 1942, South Australia in 1949, Tasmania en Western Australia in 1951, Queensland in 1962 en als laatste Northern Teritory in 1976.

In 2009 was het honderd jaar gelden dat Richard Schirrmann zijn rapport uitbracht over het onderbrengen van jeugdigen tijdens een schoolreisje in een geïmproviseerd onderkomen in zijn school. De Duitse Post gaf daarvoor een postzegel uit waarbij jeugdige wandelaars bepakt met rugzakken van de ene naar de andere jeugdherberg lopen. Een echte beelddoorloper! Maar terug naar Courbevoie, waar op 22, 23 en 24 april 1977 in het gemeentelijke stadion een postzegeltentoonstelling werd gehouden met jeugdige deelnemers onder de naam: ‘Juvaphil 77’. Het was een belevenis voor de jeugd. Twee maal warm eten per dag, zowel in het restaurant van het stadion als in de jeugdherberg. En veel gezien, een tochtje over de Seine, een bezoek aan het postmuseum en natuurlijk de Eiffeltoren. Om nooit te vergeten. Zoals de Ieren zeggen: ‘Na laetha geal m’óige’ ofwel ‘terugkijkend op mijn jeugd’. Inspiratie voor een nummer van Enya maar voor mij een stukje nostalgie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Oostenrijk Burchten,Kastelen en Paleizen Musea PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 3,77 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • cees op 18 juni 2020 om 10:30

  Blijkbaar maak ik grote fouten in mijn bijdragen voor de Postzegelblog. Weer een score van één ster, maar helaas ook deze keer geen commentaar of kritiek op het artikel. Of heeft deze persoon iets tegen het thematisch behandelen van bepaalde postzegels? Dan is discussie mogelijk, een van de doelstellingen van de blog, toch? Nu is het gissen welke bedoeling de lezer die de waardering van één ster plaatste heeft.

 • J.H.L. van den Bosch op 18 juni 2020 om 12:18

  @Cees, trek het je niet aan Cees. Het is een geweldig artikel en die ene kniesoor, daar letten we gewoon niet op. Zal ook wel met een andere naam werken zo dat hij niet op te sporen is. Zouden ze sowieso verplicht moeten stellen: deelnemen aan internet OK, maar dan alleen volledig naspeurbaar, dus met je eigen naam.

 • cees op 18 juni 2020 om 14:58

  @Jos, natuurlijk trek ik het me niet aan, maar het is irritant dat blijkbaar iemand commentaar heeft op de blog bijdragen zonder dat commentaar te geven en het alleen maar kenbaar wilt of durft te maken met een zware onvoldoende.

 • Franc Rossi op 21 juni 2020 om 10:56

  Mooi verhaal met veel postzegels en andere illustraties. Brengt ook leuke herinneringen. 💐

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)