Tussen 1921 en 1923 werden proefdrukken gemaakt voor dienstzegels door bestaande frankeerzegels te voorzien van een opdruk. De Nederlandse Staat kende toen een aantal Departementen. Voor elk van die departementen werden aparte dienstzegels gemaakt, voorzien van een afkorting van het betreffende departement. De dienstzegels zijn echter nooit uitgegeven! Wat betekende de afkortingen op bijgaande postzegels?
Gerelateerde artikelen
DEP. v. A.
DEP. v. BNL.
DEP. v. BTL.
DEP. v. F.
DEP. v. J.
DEP. v. K.
DEP. v. L.N.H.
DEP. v. M.
DEP. v. O.
DEP. v. O.K.W.
DEP. v. W.
Met dank aan Cees Janssen voor deze puzzel.
Reacties (6) Schrijf een reactie
De afkortingen staan achtereenvolgens voor Departement van:
Arbeid/ Binnenlandse Zaken/ Buitenlandse zaken/ Financien/ Justitie/ Kolonieën/ Landbouw, Nijverheid en Handel/ Marine/ Oorlog/ Onderwijs,Kunsten en Wetenschappen/ Waterstaat.
Ik kan me wel vinden in het rijtje van Toon. Dit waren de ministeries van het Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I (1918-1922)
@Toon, sorry voor mijn late reactie, maar het is helemaal goed! Gefeliciteerd met het antwoord op deze laatste prijsvraag.
@Lia,
ik vermoed dat jij lekker aan de oliebollen hebt gezeten. moet kunnen op 1 januari. ik heb genoten van heerlijke vis en een mooie witte wijn.
Wanneer word er contact met de winnaars opgenomen? Ik vond de prijsvragen trouwens erg leuk :)
Leuk is het om te weten dat de aparte dienstzegels er uiteindelijk toch zijn gekomen voor een aantal departementen: Buitenlandse Zaken, Justitie, Koloniën, Waterstaat, (Kanselarij Rechten, Consulaire Dienst, ..) Ontwerp van dhr. de Rooi en gedrukt door Joh. Enschede & Zonen te Haarlem. Al waren een aantal Departementen in naam al een Ministerie, werd in het begin nog wel de Departement stempel gebruikt. Ik verzamel deze fiscale zegels en ben benieuwd of de andere Departementen ook nog deze zegels hebben ingevoerd.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)