FIFA World Cup 2022 in Qatar - Postzegelblog

FIFA World Cup 2022 in Qatar

0

De 22e editie van het wereldkampioenschap voetbal 2022 wordt door de FIFA gehouden van 20 november tot en met 18 december 2022 in Qatar. Het is met 29 speeldagen het kortste wereldkampioenschap voetbal in 44 jaar en wordt voor de eerste keer gehouden in het Midden-Oosten. Er wordt in 8 stadions gespeeld door 32 teams met in totaal 64 wedstrijden. De afgelopen periode is veel geschreven over dit toernooi maar nog niet met de filatelistische invalshoek. Heeft u zegels van Qatar in uw collectie?

Keuze gastland

Vanaf begin 2009 startte de procedure voor het gastland WK voetbal 2022. Er waren 7 geïnteresseerde landen: Qatar, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Australië, Mexico, Indonesië. Op 2 december 2010 maakte de FIFA de organiserende landen voor het WK van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) bekend. Bij die bekendmaking van de procedure gaf de FIFA bovendien aan dat 12 stadions met capaciteiten tussen ongeveer 40.000 (groepswedstrijden) en 80.000 (opening en finale) nodig zijn. Een grootschalig Amerikaans onderzoek in 2020 naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond heeft meer details blootgelegd over de omkoping van vier FIFA-leden. De vier zouden miljoenen dollars betaald hebben gekregen om het WK aan Rusland (2018) en Qatar (2022) toe te wijzen. De omkoping zou zich tussen 2009 en 2011 hebben afgespeeld.

Qatar (2021): FIFA World Cup Qatar 2022.

 

Controverses

Uitbuiting arbeiders

Over de omstandigheden waaronder de stadions en andere voorzieningen voor het WK worden gebouwd is veel te doen. Vakorganisaties wijzen op de slechte behandeling van de veelal buitenlandse werknemers die bij de bouw betrokken zijn. Uitbuiting, lang doorwerken onder temperaturen van rond de 50 °C en soms levensgevaarlijke situaties spelen hen ernstig parten. Er zouden bijna dagelijks doden vallen bij de werkzaamheden. Ondanks beloften van het tegendeel bleek de uitbuiting in de jaren daarna voort te duren. In februari 2021 meldde de Britse krant The Guardian dat sinds de WK-toewijzing meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen, en veel hiervan vermoedelijk bij de bouw van de stadions en andere WK-faciliteiten.

India (2020): 100 years of International Labour Organization (ILO).

De meeste arbeidsmigranten kwamen uit arme landen zoals India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Filipijnen. In de meeste gevallen moesten ze eerst schulden maken om de reis te bekostigen naar Qatar. Amnesty International: Qatar, gastland van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022, liet schitterende stadions, hotels en andere faciliteiten bouwen. Maar de arbeidsmigranten die het WK mogelijk maakten, betaalden daarvoor een hoge prijs. Ze moesten lange dagen in de zinderende hitte werken en kregen vaak te laat of helemaal niet betaald. Families van overleden arbeiders verloren hun geliefde en blijven achter zonder kostwinner. Het is hoog tijd voor Qatar en de FIFA om de uitgebuite arbeiders en hun families te compenseren. Onze oproep wordt publiekelijk gesteund door meerdere voetbalbonden, supportersgroepen en sponsors van het WK. Toch hebben de FIFA en Qatar niet gereageerd.

 

 

 

 

Hitte

Een praktisch probleem is de extreme hitte in juni, de periode dat het WK is gepland. Het is de bedoeling dat koelinstallaties in de stadions, trainingsaccommodaties en fanzones voor de benodigde koeling zullen zorgen. In de kandidatuur worden twaalf stadions in zeven steden voorgesteld. Negen stadions worden nieuw gebouwd, drie bestaande stadions worden gerenoveerd. De nieuwbouw en verbouw van de stadions is geraamd op 3 miljard dollar. Vanwege de hitte in de zomer werd besloten op 19 maart 2015 dat het wereldkampioenschap in november en december van 2022 zal plaatsvinden.

Qatar (1998): Native insects in the desert.

 

Onregelmatigheden

Begin juni 2014 kwam de Britse krant The Sunday Times met de melding dat zij honderden documenten hebben waaruit zou blijken dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht om op Qatar te stemmen. De FIFA meldde dat zij al eerder een onderzoek hiernaar startte, dat dit op 9 juni 2014 zou worden afgerond en dat het na het WK van 2014 zou worden vrijgegeven. Vlak voor de start van het WK 2014 drongen vijf van de zes grote sponsoren de FIFA aan op een grondig onderzoek naar de toewijzing. Veel bondsvoorzitters van FIFA-landen pleitte na de melding van The Sunday Times voor een herverkiezing. In oktober 2014 sprak Michel Platini, de voorzitter van de UEFA en tevens een van de vice-voorzitters van de FIFA, zijn mening uit dat zelfs bij de kleinste verdenking van corruptie er opnieuw gestemd moet worden. In juni 2019 werd Platini verhoord door de Franse autoriteiten naar aanleiding van de corruptievermoedens. Ook werden medewerkers van voormalig Frans president Nicolas Sarkozy verhoord die men verdacht van betrokkenheid.

 

 

 

 

 

 

Links de zegel van Qatar (2004) en rechts de zegel van voetballand Brazilië (2004). In feite hetzelfde ontwerp voor 100 jaar FIFA (1904 – 2004).

 

Overige zaken

Daarnaast zijn nog vragen gerezen over de kosten van het toernooi, over de voetbaltraditie van Qatar en de houding van het land ten aanzien van homoseksuelen. Bezwaren over een mogelijk verbod op alcohol, en de deelname van Israël werden door Qatar echter tegengesproken. Aan de vooravond van het WK wordt er nog een drastische aanpassing doorgevoerd: gastland Qatar dwingt de wereldvoetbalbond FIFA om de geplande bierverkoop aan de stadions te annuleren. Enkel alcoholvrij bier wordt nu aangeboden. Alcoholische drank wordt gereserveerd voor fanzones. Een blikje bier van hoofdsponsor Budweiser van 500 ml kost 13 euro en alleen te koop na 18:30 uur.

Qatar (2005); Al Jazeera Children’s Channel.

In 2017 beschuldigen Qatars buurlanden, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein, Qatar er onder meer van banden te onderhouden met terroristische groeperingen. De buurlanden wilden onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al Jazeera sluit. Daarnaast moest de staat zijn banden met terroristische organisaties verbreken.

 

Logo

Qatar gebruikt veel symboliek om het logo te verklaren. De golvende bochten worden weergegeven als woestijnduinen die voor altijd golvend zijn. De onbreekbare lussen op het logo tonen het nummer 8 en is gelijk aan het aantal stadions. Het logo symboliseert ook het oneindigheidssymbool, waarmee het onderling verbonden karakter van het evenement dat zal plaatsvinden wordt uitgesproken. De FIFA World Cup is een evenement dat de landen samenbrengt.

Qatar (2021): FIFA World Cup Qatar 2022.

De organisatoren hebben gezegd dat het logo sterk is geïnspireerd op de traditionele wollen sjaals die mensen tijdens de wintermaanden dragen. Het evenement wordt gehouden in de wintermaanden november en december, aangezien het land in het Midden-Oosten tijdens de zomermaanden de ergste hittegolven kan krijgen. De kasheeda is het verlengstreepje van de letter Q, en komt uit de cultuur van het gastland.

 

Möbiusband

Waar lijkt het ontwerp van de FIFA World Cup logo? De Möbiusband, ook wel de Band van Möbius genoemd, lijkt een gewone band met een slag er in, maar dat is het zeker niet. Het is een band met slechts één kant. Als je denkbeeldig over de band loopt, merk je wel dat je soms boven en soms onder de band loopt. In 1858 ontdekte hij dit merkwaardige wiskunstige fenomeen. In 2018 is er aandacht voor de 150e overlijdensdag van Möbius in Leipzig. Hij was tevens een gewaardeerd astronoom. August Ferdinand Möbius leefde van 1790 tot 1868.

Israël (2017): Balfour Declaration Centennial.

Zijn ontdekking heeft wiskundigen, reclamemakers, ontwerpers en kunstenaars geïnspireerd om het principe van deze band als basis te gebruiken voor nieuwe boodschappen, berichten en kunstuitingen. Een ander bekende tekening is de ‘Band van Möbius II’ van de graficus Maurits C. Escher uit 1963. Op de band tekende Escher negen mieren, die voortdurend achter elkaar lopen aan de binnen- en buitenzijde van de band.

 

Bal

Op 30 maart 2022 werd de voetbal Adidas Al Rihla (Nederlands: De Reis), deels vernoemd naar een Arabisch boek geschreven door Ibn Battuta, gepresenteerd. Het was het veertiende achtereenvolgende WK waarvoor in samenwerking met Adidas een speciale bal werd ontworpen en gemaakt. De bal zou sneller en duurzamer dan alle andere WK-ballen zijn en is geïnspireerd door de cultuur, architectuur, iconische boten en vlag van Qatar. Om de bal duurzaam te maken heeft Adidas lijm & inkt gebruikt op waterbasis. Hij werd in laboratoria, windtunnels & op het veld getest en is tot nu toe de snelste voetbal. Een procent van de omzet gaat naar Common Goal, een collectief fonds dat investeert in maatschappelijke organisaties.

Qatar (2022): Adidas Al Rihla matchball.

 

Mascotte

Op 1 april 2022 werd La’eeb (Nederlands: Uiterst talentvolle speler) onthuld als de mascotte voor het toernooi. Hij zou horen bij een onbeschrijfbaar parallel mascotte-universum. Wat op het eerste gezicht lijkt op een gutra (een stoffen hoofdtooi die in Qatar wordt gedragen), de mascotte is niet bedoeld om een ​​vaste antropomorfe identiteit te hebben, volgens het marketingteam dat het heeft gemaakt.

Qatar (2022): La’eeb (de mascotte van FIFA World Cup Qatar)

‘La’eeb is een leuk en ondeugend personage dat afkomstig is uit een parallelle wereld waar alle toernooimascottes leven’, luidt een aankondiging gepubliceerd door FIFA . ‘La’eeb kan een verzinsel van je verbeelding zijn. Hij is wie een voetbalfan wil dat hij is.’ Voor een mascotte die bedoeld was als verzinsel van iemands verbeelding, slaagde de FIFA er toch in om veel bijvoeglijke naamwoorden te vinden die werden gebruikt om het te beschrijven, waaronder ‘moedig’, ‘opbeurend’, ‘speels’, ‘ondeugend’, ‘jeugdig’ en een ‘avontuurlijke geest.’

 

Meer info:

FIFA World Cup Qatar 2022:

https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022

Qatar 2022: https://www.qatar2022.qa/

KNVB WK 2022 Qatar: https://www.knvb.nl/info/66553/wk-2022-qatar

Huis van Oranje: https://www.onsoranje.nl/HuisVanOranje/

NRC Podcast de Coup van Qatar: https://www.nrc.nl/qatar/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Brazilië Israël India VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)