Wereldvluchtelingendag: wereldwijd nu meer dan 100 miljoen vluchtelingen - Postzegelblog

Wereldvluchtelingendag: wereldwijd nu meer dan 100 miljoen vluchtelingen

0

Ieder jaar op 20 juni viert de wereld Wereldvluchtelingendag. Dit jaar ligt de focus op het recht om veiligheid te zoeken. Ieder mens heeft het recht om veiligheid te zoeken – wie ze ook zijn, waar ze ook vandaan komen en wanneer ze ook gedwongen worden te vluchten. Wereldwijd zijn er momenteel in totaal meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, ruim 1% van de totale wereldbevolking.

Wereldvluchtelingendag (20 juni)

De Wereldvluchtelingendag is een speciale herdenkingsdag die jaarlijks gevierd wordt op 20 juni. De dag werd in 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Wereldvluchtelingendag wordt in meer dan honderd landen gevierd, vaak georganiseerd door de nationale afdeling van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Als datum werd voor 20 juni gekozen, omdat op deze dag in voorgaande jaren in een aantal Afrikaanse landen de Africa Refugee Day werd gehouden.

Koeweit (2001): 50 jaar UNHCR.

 

Meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

Wereldwijd zijn er momenteel in totaal meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, ruim 1% van de totale wereldbevolking. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft dit nieuwe cijfer bekendgemaakt. In de geschiedenis van de mensheid is dit aantal nooit eerder zo hoog geweest. Ongeveer de helft (53,2 miljoen) is gevlucht binnen de eigen landsgrenzen. Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is, is de afgelopen tien jaar jaarlijks toegenomen en breekt alle eerdere records. Deze trend kan alleen worden gekeerd door een nieuwe, gezamenlijke inspanning om vrede te stichten.

Tajikistan (2001): 50 jaar UNHCR.

Volgens het jaarlijkse Global Trends Rapport van UNHCR dat vandaag is gepubliceerd, waren eind 2021, 89,3 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen; 8 procent meer dan een jaar eerder en ruim het dubbele aantal van 10 jaar geleden. ‘Het afgelopen decennium zijn jaarlijks de aantallen gestegen,’ zegt Filippo Grandi, de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. ‘Of de internationale gemeenschap komt samen om actie te ondernemen om iets te doen aan deze menselijke tragedie, conflicten op te lossen en duurzame oplossingen te vinden, of deze verschrikkelijke trend zal zich voortzetten.’

Albanië (2000): 50 jaar UNHCR.

Sindsdien hebben de Russische invasie van Oekraïne – die de snelste en een van de grootste gedwongen ontheemdingscrises sinds de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte – en andere noodsituaties, van Afrika tot Afghanistan en daarbuiten, het cijfer over de dramatische mijlpaal van 100 miljoen geduwd.

Oekraïne (2022): Russische oorlogschip en militair op Slangeneiland.

 

Waarom vluchten?

De belangrijkste redenen dat mensen op de vlucht slaan zijn geweld, mensenrechtenschendingen en vervolgingen. Eind vorig jaar was het aantal vluchtelingen wereldwijd al opgelopen tot 90 miljoen. Conflicten en vervolgingen in delen van Afrika (bijv. Ethiopië, Burkina Faso, Congo en Nigeria) en Azië (bijv. Afghanistan en Myanmar) deden er een schepje bovenop. In februari van dit jaar brak bovendien nog de Russische oorlog in Oekraïne uit. Hierdoor is een flink deel van de Oekraïense bevolking inmiddels op de vlucht geslagen, zowel binnen Oekraïne zelf als daarbuiten. Het aantal Oekraïense oorlogsvluchtelingen groeit nog steeds.

Zuid-Korea (2010): 10 jaar Wereldvluchtelingendag (2000 – 2010).

 

Ernstige conflicten in 23 landen

Vorig jaar was opmerkelijk vanwege het aantal conflicten dat escaleerde en nieuwe conflicten die oplaaiden; volgens de Wereldbank werden 23 landen, met een gezamenlijke bevolking van 850 miljoen, geconfronteerd met conflicten van gemiddelde of hoge intensiteit.

 

 

 

 

 

Ondertussen dragen voedselschaarste, inflatie en de klimaatcrisis bij aan de ontberingen van mensen, waardoor de humanitaire respons verder onder druk komt te staan, en de financieringsvooruitzichten in veel situaties somber zijn.

 

 

 

 

 

 

 

27,1 miljoen vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen steeg in 2021 tot 27,1 miljoen. Het aantal vluchtelingen steeg onder meer in Oeganda, Tsjaad en Soedan. De meeste vluchtelingen werden net als in voorgaande jaren opgevangen door buurlanden met weinig middelen. Het aantal asielzoekers bereikte 4,6 miljoen, een stijging van 11 procent.

Ecuador (2002): 50th Anniversary of UNHCR.

 

53,2 miljoen binnenlands ontheemden

Vorig jaar steeg voor het 15e jaar op rij het aantal binnenlands ontheemden, tot 53,2 miljoen. De stijging werd veroorzaakt door toenemend geweld of conflict, bijvoorbeeld in Myanmar, het conflict in Tigray in Ethiopië en opstanden in de Sahel, met name in Burkina Faso en Tsjaad.

Ecuador (2002): 50th Anniversary of UNHCR.

 

Te weinig oplossingen

Er zijn nog steeds meer mensen op de vlucht dan dat er oplossingen voor hen zijn, zoals terugkeer, hervestiging of lokale integratie. Toch bevat het Global Trends Rapport ook een sprankje hoop. Het aantal vluchtelingen en binnenlands ontheemden dat terugkeerde naar hun land of gebied van herkomst nam in 2021 toe en keerde terug naar het niveau van vóór COVID-19, waarbij de vrijwillige terugkeer met 71 procent steeg, hoewel het absolute aantal bescheiden bleef.

Spanje (2021): UNHCR against Covid-19.

‘Terwijl we getuige zijn van verschrikkelijke nieuwe vluchtelingensituaties, en bestaande situaties die opnieuw oplaaien of onopgelost blijven, zijn er ook voorbeelden van landen en gemeenschappen die samenwerken om oplossingen te zoeken voor mensen op de vlucht,’ voegt Grandi eraan toe. ‘Het gebeurt op sommige plaatsen – bijvoorbeeld de regionale samenwerking om Ivorianen te repatriëren – maar deze belangrijke beslissingen moeten ook elders worden genomen en opgeschaald.’

Tenslotte, hoewel het geschatte aantal staatlozen in 2021 licht groeide, kregen er zo’n 81.200 het staatsburgerschap of lieten dit bevestigen – de grootste afname van staatloosheid sinds de start van UNHCR’s IBelong-campagne in 2014.

Vereinte Nationen (2000): Respect für Flüchtlinge.

 

De belangrijkste cijfers

In mei 2022 waren wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen gedwongen op de vlucht voor vervolging, conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen of gebeurtenissen die de openbare orde ernstig verstoorden.

 

 

 

 

 

 

Eind 2021 bedroeg dat cijfer 89,3 miljoen, bestaande uit:

  • 27,1 miljoen vluchtelingen bestaande uit: 21,3 miljoen vluchtelingen onder het mandaat van UNHCR en 5,8 miljoen Palestijnse vluchtelingen onder het mandaat van UNRWA
  • 53,2 miljoen binnenlands ontheemden
  • 4,6 miljoen asielzoekers
  • 4,4 miljoen Venezolanen ontheemd buiten hun land

Lage- en middeninkomenslanden vingen 83 procent van de vluchtelingen op;

De minst ontwikkelde landen verleenden asiel aan 27 procent van het totaal;

72 procent woonde in buurlanden van hun land van herkomst;

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye ving de meeste vluchtelingen op, namelijk bijna 3,8 miljoen, gevolgd door Oeganda (1,5 miljoen), Pakistan (1,5 miljoen) en Duitsland (1,3 miljoen). Colombia ontving 1,8 miljoen Venezolanen.

 

 

 

 

Libanon ontving het grootste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking (1 op 8), gevolgd door Jordanië (1 op 14) en Türkiye (1 op 23). In verhouding tot hun nationale bevolking huisvest het eiland Aruba het grootste aantal Venezolanen (1 op 6), gevolgd door Curaçao (1 op 10).

 

 

 

 

 

Meer dan twee derde van de vluchtelingen (69 procent) kwam uit slechts vijf landen: Syrië (6,8 miljoen), Venezuela (4,6 miljoen), Afghanistan (2,7 miljoen), Zuid-Soedan (2,4 miljoen) en Myanmar (1,2 miljoen).

Pakistan (2000): 40 jaar Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.

Wereldwijd waren er in 2021 6,1 miljoen Venezolaanse vluchtelingen, asielzoekers en migranten (gemeld door het Coördinatieplatform voor Vluchtelingen en Migranten uit Venezuela).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asielzoekers dienden 1,4 miljoen nieuwe aanvragen in. De Verenigde Staten van Amerika waren ’s werelds grootste ontvanger van nieuwe individuele aanvragen (188.900), gevolgd door Duitsland (148.200), Mexico (132.700), Costa Rica (108.500) en Frankrijk (90.200).

Mexico (2001): Wereldvluchtelingendag 20 juni 2001.

Oplossingen: In 2021 keerden 5,7 miljoen mensen op de vlucht terug naar hun gebied of land van herkomst, waaronder 5,3 miljoen binnenlands ontheemden en 429.300 vluchtelingen.

Nederland (1966): ICEM-kaart met vel Vluchtelingenzegels.

 

Tenslotte

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, noemt het nieuwe cijfer een ‘wake-upcall’ en een ‘record dat nooit gevestigd had mogen worden’. Het zou volgens Grandi moeten aanzetten tot acties waarmee de onderliggende oorzaken waardoor mensen op de vlucht slaan worden weggenomen, zoals het bevorderen van de vrede.

Noorwegen (2001): 50 jaar UNHCR

 

Meer info:

UNHCR Wereldvluchtelingendag Nederland 20 juni:

https://www.unhcr.org/nl/wereldvluchtelingendag/

UNHCR Wereldvluchtelingendag Internationaal 20 juni:

https://www.unhcr.org/world-refugee-day.html

Vluchtelingenwerk Nederland: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl

Stichting Vluchteling: https://www.vluchteling.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Albanië Albanië Egypte Noorwegen Spanje Tajikistan ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)