Werelderfgoed in Groot-Brittannië en Australië (deel 1) - Postzegelblog

Werelderfgoed in Groot-Brittannië en Australië (deel 1)

0

Royal Mail en Australia Post gaven op 21 april 2005 een gezamenlijke serie postzegels uit met afbeeldingen die betrekking hadden op gebieden met grote landschappelijke en geschiedkundig culturele waarde die vermeld zijn op de Werelderf-goedlijst van Unesco. De uitgifte van de acht postzegels vond plaats ter gelegenheid van de Pacific Explorer postzegeltentoonstelling in Sydney, Australië, die duurde van 21 tot 24 pril 2005.

De postzegels, gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem, waren samenhangend gedrukt als paartjes in een vel. Een zegel met links een Britse afbeelding en rechts een met een Australische afbeelding voor Groot-Brittannië. Op de postzegels van Royal Mail was het bekende ‘staatshoofd’ van koningin Elizabeth II gedrukt in zilvergrijs terwijl de Australische zegels de landsnaam ‘Australia’ droegen. Voor Australië waren de afbeeldingen verwisseld, links de afbeeldingen van Australische zegels en rechts de Britse zegels. In deel 1 worden de Britse zegels besproken en in deel 2 de Australische exemplaren.

Op de postzegel met de waardeaanduiding 2nd is een deel van ‘Hadrian’s Wall’, de Muur van Hadrianus, afgebeeld. Deze muur, bedoeld om het grondgebied van de Romeinen te beschermen tegen invallende Picten uit Schotland, werd gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Hij bezocht het gebied in het jaar 121 na Christus en de bouw vond plaats tussen het jaar 122 en 128. De muur is 117 kilometer lang en strekt zich uit over de gehele breedte van Engeland tussen het huidige Carlisle en Newcastle.

De muur had een breedte van drie meter en een hoogte van vier tot vijf meter. Op vaste afstanden lagen 80 kleine forten en 14 grotere waarin Romeinse garnizoenen waren gelegerd. De muur deed dienst tot ongeveer het jaar 400 na Christus.

Na het vertrek van de Romeinen werden grote delen van de muur afgebroken en het materiaal gebruikt voor de bouw van huizen en boerderijen voor en door de lokale bevolking. Het middengedeelte van de muur is nog het best bewaard gebleven en is een toeristische bezienswaardigheid geworden. Lange wandelpaden zijn aangelegd langs de muur die lopen van het ene fort naar het andere. Restanten van de forten worden goed onderhouden. Belangrijke forten waren Vindolanda, Birdoswald, Housesteads en Corstopitum. Hadrian’s Wall werd op de Werelderfgoedlijst geplaatst in 1987.

Stonehenge is wereldberoemd en staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst. Het is een megalithisch monument waarvan de bouw meer dan 4300 jaar geleden begon. Het bouwwerk ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van Salisbury in het graafschap Wiltshire. Het bestaat uit een aarden wal rondom een in cirkelvorm opgerichte grote stenengroep.

Men neemt aan dat de bouw van Stonehenge meer dan 3000 jaar duurde. Ongeveer 3100 jaar voor Christus werd begonnen met een cirkelvormige wal met een gracht met een diameter van 110 meter. Vijfhonderd jaar later plaatste men de eerste stenen. Elk jaar komen honderden mensen naar Stonehenge om de zonnewende mee te maken.

Dan komt de zon op achter de zogenoemde ‘Heel Stone’ of ‘Friar’s Heel’ zoals deze ook wel wordt aangeduid. Het monument wordt beheerd door English Heritage. Het monument kan nu alleen worden bezocht door een toegangsprijs te betalen waarna men door een tunnel onder de weg naar Stonehenge kan lopen. En vanzelfsprekend is er een souvenirwinkel waar men allerlei snuisterijen en prentkaarten kan kopen.

Wij hebben tijdens onze eerste vakanties in Engeland begin jaren ’80 nog tussen de stenen van Stonehenge kunnen rondlopen, maar dat is nu niet meer mogelijk. Het was toen wel een onvergetelijke ervaring. Maar waar diende Stonehenge voor? Vele theorieën zijn hierover gepubliceerd maar het ware is nog nooit boven water gekomen. Was het een begraafplaats voor belangrijke personen?

Het Ministerie van Openbare Werken gaf een prentkaart uit met een afbeelding van een tekening van Alan Sorrell zoals deze dacht dat Stonehenge er uitzag rond 1400 voor Christus. Geen aanwijzing is te zien voor welk doel Stonehenge was opgericht. Wel is het men er over eens dat het geen astronomisch observatorium is geweest zoals vele denken. Voor mij mag het voor altijd een mysterie blijven.

Blenheim Palace is een van de mooiste gebouwen buiten de kathedralen die we in Engeland hebben bezocht. Het paleis is gebouwd voor John Churchill, First Duke of Marlborough, als beloning voor zijn overwinning op het Franse leger in de Slag om Blenheim op 13 augustus 1704. Het was een geschenk van koningin Anne van Engeland. Op 30 november 1874 werd in het paleis Winston Churchill geboren. In het paleis is de slaapkamer nog ingericht zoals deze was tijdens de geboorte van Churchill. Het paleis ligt vlak bij het plaatsje Woodstock in het graafschap Oxfordshire.

Het gebouw werd ontworpen door architect John Vanbrugh en op de Werelderfgoedlijst geplaatst in 1987. De benaming Blenheim is in feite niet juist. De veldslag in 1704 vond plaats tussen Höchstadt an der Donau en het dorpje Blindheim. Dat laatste is door de Britten verbasterd tot Blenheim. De eerste steen werd gelegd op 18 juni 1705 maar de bouw kostte veel meer geld dan oorspronkelijk was begroot. Dat kwam door het eigenzinnige optreden van Sarah, de echtgenote van de hertog, die steeds weer andere eisen stelde aan de vormgeving en inrichting van het gebouw.

Tussen 1712 en 1716 werd de bouw geheel stilgelegd vanwege problemen met de financiering en een verschil van mening tussen de koningin en Sarah. Wederom door de bemoeienis van Sarah nam Vanburgh ontslag en het gebouw werd voltooid onder leiding van James Moore en vanaf 1722 ook door Nicholas Hawksmoor. De hertog overleed op 16 juni 1722 en heeft het in 1724 voltooide gebouw nooit kunnen zien.

Het landschapspark rond het paleis werd ontworpen door Lancelot Brown, beter bekend als ‘Capability Brown’. Brown heeft bij vele grote landhuizen de uitgestrekte landschapstuinen aangelegd, zoals Stowe House in Buckinghamshire, Warwick Castle, Burghley House in Lincolnshire, Chatsworth House in Derbyshire en zelfs in België, de tuinen van het Kasteel van Laken en het Kasteel Belvédère.

Het vignet op de eerstedag envelop van Royal Mail laat het bovenstuk zien van de mijnlift, de ‘winding tower’, in Blaenavon zien. Het plaatsje Blaenavon in Zuid-Wales en het industriële gebied van 33 vierkante kilometer daaromheen werd in het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Een van de bezienswaardigheden is de ‘Big Pit’, een ijzererts- en kolenmijn die in bedrijf was van 1880 tot 2 februari 1980 en in 1983 werd opengesteld voor bezoek als museum. Wij zijn met onze jongens er een keer in afgedaald onder leiding van een oud-mijnwerker. We moesten een helm op en een lamp meenemen met een batterij om ons middel die vijf kilo woog. Beneden op 90 meter diepte deed de gids plotseling zijn lamp uit en in het aardedonker zong hij een lied in het Welsh. Prachtig!

De vierde postzegel laat een deel zien van de ‘Ring van Brodgar’ op Mainland dat tot de Orkney eilandengroep behoort. Samen met andere overblijfselen uit het zogenoemde Neolithicum, de jongste steentijd, zoals de nederzetting Skara Brae, de graftombe Maes Howe en de ‘Standing Stones of Stenness’ behoort de ring tot het ‘Hart van Neolitisch Orkney’ zoals het sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst is vermeld.

Op de prentkaart zijn enkele van de 36 nog overgebleven staande stenen te zien die een cirkel van zestig exemplaren hebben gevormd. De datering van het monument ligt tussen 2500 en 2000 voor Christus. Om de cirkel bevindt zich een gracht die oorspronkelijk drie meter diep was.

De Ring van Brodgar heeft een diameter van 104 meter en de graftombe Maes Howe is 35 meter in doorsnee en zeven meter hoog. Vikingen hebben in de 12de eeuw enkele runetekens aangebracht in een van de grafkamers. In het gebied van tien hectaren rond de Ring van Brodgar bevinden zich dertien grafheuvels en verschillende opgerichte stenen. Skara Brae is ouder dan Stonehenge en de piramides in Egypte. Tussen de meren Loch of Harray en Loch of Stenness staat een monoliet van vijf en een halve meter hoogte, de ‘Watch Stone’. Het totale gebied beslaat 160 vierkante kilometer. Thans zijn in Groot-Brittannië sinds 1986 in totaal 32 namen opgenomen op de Werelderf-goedlijst van Unesco. De eerste was Giant’s Causeway en de Causeway Coast en de laatste, in 2019, het Jodrell Bank Observatory van de Universiteit van Manchester.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië België Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)