Treinvertraging? - Postzegelblog

Treinvertraging?

1

1Het komt bijna dagelijks voor en reizigers ergeren zich er vaak aan: de trein naar … heeft een vertraging van … minuten. Iets van de laatste jaren? Bijgaande kaart uit 1899 laat ook een vertraging zien, of is het toeval?

De prentkaart met een afbeelding van het Wolterbergje in Apeldoorn werd, gezien de datum in de afdruk van het trajectstempel Dieren-Zwolle, gepost op 9 juni 1899. De kaart werd niet op een postkantoor of hulppostkantoor gestempeld maar in de trein van Dieren naar Zwolle. Onderin het stempel was een Romeins cijfer I gemonteerd, de eerste rit van de trein waarmee die dag post werd vervoerd.

2

De kaart moest naar Hattem, niet zo ver van Zwolle vandaan en had een spoorwegstation op het traject Apeldoorn-Zwolle. De kaart is waarschijnlijk aan de conducteur van de trein in Apeldoorn afgegeven en in het postrijtuig gestempeld.

3

De kaart zou dus maar een heel kort ritje gemaakt hebben om in Hattem te worden afgegeven aan de postbeambte die de trein moest ´bedienen´. Maar is de conducteur dit vergeten? Of is de beambte de kaart kwijtgeraakt?

4

De slechte afdruk van het aankomststempel van Hattem geeft een datum van 4 september 1899. Bijna drie maanden later dan de datum in het vertrekstempel.

Maar de kaart heeft nog een raadseltje verborgen. De afbeelding toont een torentje op een heuveltop. Dit wordt het Woltersbergje genoemd. Maar is dat de juiste naam? Ook hier op zoek naar gegevens.
In 1917 kocht de gemeente Apeldoorn het Landgoed ‘Berg en Bosch’. Een deel van het grondgebied behoorde tot het Waltersbergje. Een letter verschil. Het Waltersbergje stond vroeger  bekend als een zeer romantisch plekje. En voor sommigen was het een eng plekje. Zoals werd verwoord in een gedichtje van Albert Alberts (de bundel ´de verzwegen gedichten´):

SPOKEN

Aan het eind van de Rulleweg
woont oud geluid,
misschien in een holle boom
of achter een eiken heg.

Daar schijnt in het diepst van de nacht
een klein, geel licht,
misschien een vurige man
of een vergeten wacht.

Naast het Waltersbergje staat
een hoog, stil huis
met enkel een deur, daar misschien
een doodeman achter staat.

Toch wel een leuke bezigheid om naast de filatelistische elementen behorende tot de kaart ook de kaart zelf te bestuderen. Bestaat het torentje op het Waltersbergje nog steeds? Maar zeker is: filatelie is meer dan alleen postzegels verzamelen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)