Kerstklassieker The Sound of Music - Postzegelblog

Kerstklassieker The Sound of Music

2

 

Tijdens de kerstperiode zal vast één van de tv-zenders de film The Sound of Music uitzenden. Hoeveel keren heeft u deze film gezien? En kunt u de liedjes meezingen: Maria, Edelweiss, Do-Re-Mi? De film ging op 2 maart 1965 in première, dus bijna 55 jaar geleden. In ieder geval is Salzburg niet slechter van geworden als filmlocatie voor deze succesvolle Oscar winnende musical. Allemaal gebaseerd op het echte verhaal over de familie Von Trapp.

Film poster

The Sound of Music is een op de gelijknamige musical van Rodgers en Hammerstein gebaseerde musicalfilm uit 1965 van Robert Wise, met Julie Andrews in de hoofdrol. in 2001 werd de film vanwege zijn “cultureel, esthetisch en historisch belang” door de Amerikaanse Library of Congress opgenomen in de National Film Registry. Behalve in de Hollywoodstudio’s zijn de meeste opnamen opgenomen in Salzburg en omgeving.

Achtergrond

Het is een gedramatiseerd verhaal over de familie Von Trapp die in de oorlog Oostenrijk wil ontvluchten. De film geeft de geschiedenis van de familie Von Trapp weer, maar is daarin niet geheel juist. Om te beginnen is het een geromantiseerde versie van het verhaal en een musical-versie. Georg von Trapp, die antinazi was, woonde met zijn gezin in een villa in een buitenwijk van Salzburg. Maria en Georg waren al 10 jaar voor de Anschluss getrouwd. Von Trapp overwoog zelfs even om zich bij de Kriegsmarine aan te sluiten, maar besloot uiteindelijk om te emigreren.

Opening scene opgenomen in Salzkammergut.

Georg von Trapp trad in januari 1911 te Fiume in het huwelijk met Agathe Whitehead. Zij overleed in 1922. Georg en Agathe kregen samen zeven kinderen. Enkele jaren na het overlijden van Agathe, in 1926, herstelde dochter Maria van een ziekte en kon zij niet naar school gaan. Georg von Trapp huurde een lerares voor haar uit het plaatselijke klooster, Maria Kutschera. Op 26 november 1927 traden zij in het huwelijk en samen kregen zij drie kinderen. Maria heeft in haar biografie over de familie geschreven, dat Georg door de economische crisis en een failliete Oostenrijkse bank het geld dat hij van zijn eerste vrouw had geërfd volledig heeft verloren. Vóór het verlies van het familiefortuin was zingen een hobby van de familie.

Opnames opgenomen in het oude centrum: Residenzplatz

Om te overleven begon de familie de liefde voor muziek om te zetten in een carrière. Nadat ze op een festival optraden in 1935 werden ze een populaire act. De katholieke priester Franz Wasner werd de muzikale begeleider van de groep. Kort na de Anschluss in 1938 vluchtte de familie naar Italië en daarna naar de Verenigde Staten (Stowe (Vermont)). Ze noemden zichzelf de Trapp Family Singers. De familie bestond uit tien kinderen en werd erg bekend waardoor ze door de wereld toerden. Na de oorlog richtten ze de Trapp Family Austrian Relief Inc. op, dat honderdduizenden kilo’s voedsel en kleding naar het verarmde Oostenrijk zond. Georg von Trapp stierf op 67-jarige leeftijd aan longkanker op 30 mei 1947. Maria overleed op 28 maart 1987 op 82-jarige leeftijd.

 

Ansichtkaart Trapp Family Lodge Stowe (Vermont) .

Maria’s boek, The Story of the Trapp Family Singers, werd een bestseller. Er werden twee succesvolle Duits/Oosten-rijkse films van gemaakt, Die Trapp-Familie (1956) en Die Trapp-Familie in Amerika (1958). Het boek werd later aangepast voor de The Sound of Music, een fenomenaal succesvolle Broadway-musical die ook verfilmd werd. Maria verkocht de rechten van het boek voor nog geen $10.000 en profiteerde dus niet mee van het enorme succes van de film. De Lodge wordt nu opengehouden door Georg en Maria’s zoon Johannes en is een van de populairste toeristische trekpleisters van Vermont en is ook een concertplaats voor het Vermont Mozart Festival.

Bekende Liedjes

De hoofdrollen van de musical werden gespeeld door Christopher Plummer en Julie Andrews.

Christopher Plummer en Julie Andrews op locatie in Salzburg, 1964. Foto: Wikipedia.

Edelweiss

De edelweiss (Leontopodium alpinum) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) en is afkomstig uit hooggebergten van Azië. De soort komt in Europa voor in de Alpen, Jura, Karpaten, noordelijke Balkan, noordelijke Apennijnen en in de Pyreneeën.

 

 

 

 

 

 

 

De edelweiss is winterhard en de bloeitijd is van juni tot augustus. Ze worden ongeveer 20 cm hoog. Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van witviltige blaadjes. De bloemkorfjes zijn heel klein en hoewel ze in een soort scherm samengedrongen zijn, vallen ze pas op door de krans van schutbladen. Ze doen het prima als rotsplantjes. Ze hebben het graag droog en zonnig en houden van een kalkhoudende schrale grond. Edelweiss wordt traditioneel gebruikt in volksgeneeskunde als remedie tegen buik- en ademhalingsziekten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oostenrijkse euromunt van 2 cent met edelweiss.

 

Edelweiss in de film: https://www.youtube.com/watch?v=8bL2BCiFkTk

Do-Re-Mi

In de musical gebruikt hoofdpersoon Maria dit liedje om de kinderen Von Trapp de majeurtoonladder aan te leren. De tekst van het liedje bevat alle namen van de noten van de toonladder, die door de melodie van het liedje op de juiste toonhoogte worden gezongen. Het liedje gebruikt ezelsbruggetjes voor alle notennamen. Zo wordt “do” verbonden met het Engelse doe (hinde) in de strofe ‘Doe, a deer, a female deer’. Maria en de kinderen zingen het liedje in de film tegen een gemonteerde achtergrond van een berglandschap boven Salzburg.

Muzieknotatie van Do-re-mi-fa-so-la-si-do in C majeur.

 

Denemarken (1985): Muziek (CEPT thema).

Het liedje werd populair als kinderliedje en als oefenliedje in het muziekonderwijs. In het laatste geval wordt de toneelversie in C majeur gebruikt. In de film werd het liedje getransponeerd naar Bes majeur, om de overgang in toonhoogte van de gesproken dialoog naar de zang zo klein mogelijk te maken.

Do-Re-Mi in de film: https://www.youtube.com/watch?v=drnBMAEA3AM

Nederland (2009): Muziek.

Prijzen en nominaties

The Sound of Music heeft in 1966 vijf Oscars gewonnen voor beste regisseur, filmmuziek, montage, film en geluid. Daarnaast nog genomineerd voor vijf andere Oscars. Opmerkelijk is dat Julie Andrews geen Oscar heeft gewonnen. Julie won wel in 1965 een Oscar voor beste actrice voor de film Mary Poppins. Deze film werd in 1965 genomineerd voor 13 Academy Awards, waarvan de film er 5 won. Daarmee is het de Disneyfilm die de meeste Oscarnominaties ooit heeft ontvangen.

Julie Andrews in de Broadway musical My Fair Lady.

DVD The Sound of Music

Als u de film wil zien op DVD kies dan voor de Special Edition 2 DVD-set met extra filmbeelden.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Denemarken Duitsland Oostenrijk Verenigde staten Boeken Europa CEPT Films KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)