Sir Sidney Nolan, een Australische kunstschilder - Postzegelblog

Sir Sidney Nolan, een Australische kunstschilder

0

Een van de invloedrijkste beeldend kunstenaars van Australië in de 20ste eeuw was Sir Sidney Nolan. Hij maakte moderne kunstwerken met de meest uiteenlopende materialen en was zeer productief. Vele van zijn werken hangen in musea en zijn op tentoonstellingen te zien geweest. In Australië is hij vooral bekend vanwege zijn schilderijen over de Australische geschiedenis en zijn weergaven van scènes over de roversbende van Edward ‘Ned’ Kelly.

Sidney Nolan werd op 22 april 1917 geboren in Carlton, een voorstad van Melbourne. Hij was de oudste van vier kinderen. Zijn vader was trambestuurder. Hij was Australiër van de vijfde generatie van Ierse afkomst. Al vanaf zijn zestiende jaar begon hij met het maken van reclame- en displaystands met behulp van spuitverf en kwast. In 1934 ging hij een avondcursus volgen die werd georganiseerd door de ‘National Gallery of Victoria Art School’. Het bovenstaande portret werd gemaakt door Richard Open.

Nolan bracht heel veel tijd door in de Openbare Bibliotheek van Melbourne en las daar gedichtenbundels van Europese dichters en kunst-boeken met afbeeldingen van schilderijen van moderne schilders zoals Picasso en Cézanne. In 1938 ontmoette hij het echtpaar Sunday en John Reed en werd lid van de ‘Reed’s Contemporary Art Society’ waardoor hij gestimuleerd werd om zijn schilderijen te gaan exposeren. In 1942 nam hij dienst in het Australische leger en verbleef twee jaar in het militaire depot te Dimboola in het Wimmera district van Victoria. Bovenstaand afgebeelde postzegel toont een werk wat hij vervaardigde in Wimmera gezien vanaf Mount Arapiles.

Nolan schilderde in Wimmera vooral in de weekends, in de avonduren en als hij verlof had. Zijn meeste schilderijen betroffen landschappen vooral woestijngebieden. Deze waren te zien in een eenmansexpositie in 1943. Op 13 januari 1994 gaf de Australische postdienst twee postzegels uit met afbeeldingen van schilderijen vervaardigd door Sidney Dolan. De beide postzegels, van 85c en 1,05 dollar, laten schilde-rijen zien uit de Wimmera periode. De tweede postzegel heeft de titel ‘Lagune Wimmera’.

Nolan werd geïnspireerd door kinderkunst en modernistische kunst, goed herkenbaar in het zelfportret dat hij in 1943 vervaardigde. Van landschappen ging hij steeds meer over op het schilderen van historische en legendarische figuren, waaronder de ontdekkingsreizigers Burke en Wills.

Tussen 1946 en 1947 stelde hij een serie van 27 schilderijen samen die betrekking hadden op de struikrover Ned Kelly en zijn bende. Daarvan bevinden zich 26 schilderijen in de collectie van de National Gallery of Australia. Op de afbeelding hierboven Ned Kelly met zijn ijzeren helm behorende bij zijn harnas. Hij werd met zijn bendeleden op 28 juni 1880 in een herberg in Glenrowan door de politie onder vuur genomen. Daar werd hij gevangen genomen en op 11 november 1880 opgehangen aan een galg in Melbourne. Het ‘ontbrekende’ schilderij, de ‘First-class Marksman’ uit 1946, dook op in een veiling in 2010 en werd door de ‘Art Gallery of New South Wales’ gekocht voor 5,4 miljoen dollar.

Op 30 maart 2017 verscheen een paartje met twee postzegels, waarvan een met een afbeelding van een schilderij dat in 1946 werd vervaar-digd door Sidney Nolan met de titel ‘De voetballer’. De andere kunstenaar was Sir Arthur Streeton.

De postzegels bevonden zich als paartjes in een vel zowel aan elkaar als met een tussenstrook. Sir Arthur Streeton was een impressionistisch kunstschilder die zich vooral toelegde op landschappen. Hij was een lid van de zogenoemde ‘Heidelberg School’. Het afgebeelde schilderij, dat hij vervaardigde in 1890, bevindt zich in de National Gallery of Victoria in Melbourne.

Naast de zegels in paartjes in vellen werd de postzegel van de voetballer van Sidney Dolan ook nog uitgegeven in een blokje van 10 stuks. Ingelijst in een nostalgische gouden lijst. De twee zegels werden uitgegeven ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Sidney Nolan en de 150ste geboortedag van Arthur Streeton.

Bovenstaand afgebeeld schilderij is een weergave van de ‘Pretty Polly Mine’ in de buurt van Mount Isla in Queensland dat hij vervaardigde op 4 december 1948 na zijn bezoek aan de mijn in 1947. De manager van de mijn voerde elke ochtend de vogels, meest rosella’s. Het geeft een desolate blik op de mijn die vlak daarna werd gesloten. Het was het eerste werk van Nolan dat door een openbare galerie werd tentoongesteld samen met zijn schilderij ‘Carron Plains’.

 

 

Op 14 juni 1989 werd een serie van vier postzegels uitgegeven met afbeeldingen van de ijzige landschappen van Antarctica. De schilderijen werden door Nolan vervaardigd op een van zijn vele reizen naar Europa, Afrika en China, waarbij hij ook een keer Antarctica bezocht. Bij de serie behoorde een eerstedag envelop die werd gestempeld in Kingston op het eiland Tasmanië. In 1951 verhuisde Nolan naar Londen en van hieruit maakte hij reizen in Europa, waarbij hij enige tijd, in 1956, in Griekenland verbleef. In 1981 werd Nolan geridderd en mocht zich Sir noemen. Hij overleed op 28 november 1992 in Londen en werd begraven op het oostelijke deel van ‘Highgate Cemetery’ in Londen.

De Olympische Zomerspelen werden in het jaar 2000 gehouden in Sydney, Australië. Tijdens de openingsceremonie op 15 september traden artiesten op in kleiding zoals deze was afgebeeld op de schilderijen van Dolan in de Kelly serie.

Zoals boven afgebeeld schilderij van Ned Kelly in zijn zelfgemaakte harnas te paard. De postzegel werd uitgegeven op 6 mei 2003. Op een gigantisch scherm in het stadion werden beelden getoond van de Kelly schilderijen van Nolan als eerbetoon aan deze in Australië beroemde kunstschilder. Heeft u de beelden van de openingsceremonie ook gezien?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Musea Schilderkunst VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)