Beleef de natuur - bomen & bladeren én ... 'postzegel-boodschap' - Postzegelblog

Beleef de natuur – bomen & bladeren én … ‘postzegel-boodschap’

0

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 8. lindeMet de uitgave van het laatste Beleef de natuur-postzegelvel met daarop bomen en bladeren in een gefingeerd bos wordt de tweede reeks van vier postzegelvellen Beleef de natuur afgesloten. Een bijzonder winstgevende emissie voor PostNL. Zie deelhoofdstuk Drie emissieklappers in blogartikel PostNL: onbekende cijfers & bedragen + onverwachte ontwikkelingen van 17 maart 2019.

Lees hier het blogartikel van 17 maart 2019.

Beleef de natuur – bomen & bladeren: uitgiftedatum 16-9-2019

Beleef de natuur - bomen & bladeren

De tien postzegels van Beleef de natuur – bomen & bladeren

De geïsoleerde postzegel komt beter als afbeelding tot zijn recht dan in het totaalbeeld van het postzegelvel. De postzegel-individualiteit eist hierbij alle aandacht op. De postzegel is bij deze wijze van presenteren geen deel meer van het grotere geheel.

1 en 2: beuk en zomerlinde

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 1. beukBeleef de natuur - bomen & bladeren - 2. zomerlinde

 • 1. Dampende stammen met schaduw van een beukenbos in de ochtendzon: “Een dampend beukenbos alles ademt herfst.”
 • 2. Naar boven kijkend vanuit een ‘in-een-kring-staande-zomer-lindebomen’ lijken de kruinen elkaar te raken: “Zalig zo’n zwoele zomeravond met de zoete zweem van zomerlindes.”

3 en 4: verterende herstbladeren en ratelpopulier

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 3Beleef de natuur - bomen & bladeren - 4. ratelpopulier

 • 3. Verterende collectie kleurige herfstbladeren: “Vaniteit en vergankelijkheid . . .” (vaniteit = ijdelheid).
 • 4. Verzameling verkleurde bladeren van de ratelpopulier: “Leuk dat extraatje als bomenfluisteraar . ’t Is een echte ritselaar die ratelpopulier.”

5 en 6: gewone en en mispel

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 5. gewone esBeleef de natuur - bomen & bladeren - 6. mispel

 • 5. Takken van een gewone es: “De gewone es is met zijn rijzige gestalte en open karakter toch best bijzonder.”
 • 6. Vrucht en bladeren van de mispel: “Als een mispel écht rot is, dan is-ie ook niet te pruimen.”
  De mispel is een tamelijk zeldzaam voorkomend struik met korte tijd bloeiende, grote witte soms roze bloemen in de eerste week van mei. De bruine vrucht is tamelijk groot in de vorm van een afgeplatte peer, bekroond door kelkslippen/-bladen. De pitten zijn steenachtig, die uit de toppen van het vruchtvlees steken.

NVPH 167

NVPH 167

Op de 7½ cent kinderpostzegel 1925 (nvph 167) staat onder het provinciewapen van Gelderland de mispelvrucht als symboolbloem voor deze provincie. Wie van de bloglezers kan nadere informatie verschaffen waarom deze zeldzaam voorkomende struik in ons land met z’n vruchten de provincie Gelderland kan vertegenwoordigen?

7 en 8: tapijt van herfstbladeren en linde

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 7Beleef de natuur - bomen & bladeren - 8. linde

 • 7. Tapijt van herfstbladeren gevarieerd in kleur en vorm: “Kicken, dat dikke tapijt in herfsttinten! ’t Geeft ook zo’n speels geluid onder je voeten.”
 • 8. Imponerende, solitair staande lindeboom: “Een linde heeft een prachtige stam, maar zijn takken spannen de kroon.”

9 en 10: beuk en ruwe berk

Beleef de natuur - bomen & bladeren - 9. beukBeleef de natuur - bomen & bladeren - 10. ruwe berk

 • 9. Vochtig en nat tussen de stammen van beukenbomen: “De geur van rottend blad en schimmel . Het betere bouquet van een nat beukenbos.”
 • 10. Gevarieerd gekleurde bast van een ruwe berk: “Elke boomknuffelaar schuwt de ruwe berk. De schors geeft schrammen!”

Transparante en monochroom grafische laag

In een aparte grafische laag zijn in transparante, bijna abstract monochrome tinten van afbeeldingen van andere bomen, boomtakken en bladeren opgenomen.

a. Twee zomereiken
b. Beukenbladeren
c. Een beuk
d. Beukentakjes
e. Canadese populier
f.  Bladeren van veld-esdoorn

Kenmerken postzegelvel Beleef de natuur – bomen & bladeren

1. Individuele aandacht

U treedt met de individuele aandacht beter met de postzegelafbeelding in contact. Het aansprekende of het minder aantrekkelijke van de postzegel treedt hierbij duidelijker op de voorgrond, zoals dat ook bij de frankering van een brief of kaart het geval is.

2, ‘Kleurenbrei’

Dit postzegelvel dat Frank Janse zelf bijzonder treffend als ‘een rommelige bos’ typeert, is een warboel aan visuele en kleurige beeldelementen. Enkele onderdelen van de bovenliggend grafische/transparante laag zijn door de kleurovereenkomsten niet van de onderliggende laag te onderscheiden. Jammer.
Reden daarvan is dat Janse naar herfstkleuren heeft gezocht, die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Daardoor is een verwarrende en onoverzichtelijke ‘kleuren-brei’ ontstaan. Vandaar dat ik in tegenstelling tot alle zeven voorgaande Beleef de natuur-emissies geen detailfoto’s van de transparant monochrome laag heb opgevoerd. Enkele daarvan kan ik door kleurovereenkomst en ontoereikende info in het persbericht niet met zekerheid onderscheiden.

Drie van de monochrome laag zijn bijzonder opvallend en aantrekkelijk in de vormuitvoering door de kleurtegenstelling ten opzichte van de achtergrond: [a] takkenstructuur geheel rechts op de 5e en 10e postzegel, [b] nervatuur zonder bladgroen linksonder op de 6e en 7e postzegel, [c] wortels met stam onderaan op de 8e en 9e postzegel.
De 8e postzegel met de machtige en dominerende lindeboom (in tegenstelling tot de weinig aansprekende berkenbast op de 10e postzegel) is in mijn beleving de meest aantrekkelijke afbeelding van het vel.

Opvallende woorden: uw beleving?

Een aantal woorden heb ik in de tekst vet gemaakt. Naar aanleiding daarvan vraag ik uw welwillende medewerking: “Beleeft en ervaart u de vet gemaakte verwoordingen van ontwerper Janse ook? Welke wel en welke in mindere mate of geheel niet? Het aantal positieve of negatieve constateringen bepaalt de hoogte van de meerwaarde van het totale postzegelontwerp.

Het uitdrukken van de meerwaarde van een afbeelding in de vet gemaakte woorden is eenvoudiger als dat in afbeeldingen het geval is en dan met name in het mini-formaat van een postzegel. Naar ik hoop zijn enkele lezers bereid hun bevindingen via een reactie kenbaar te maken.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)