Zomertijd is komkommertijd - Postzegelblog

Zomertijd is komkommertijd

0

Het is weer vakantietijd en de meeste lezers van de blog zijn met vakantie. In de media (tv, radio, kranten etc.) is het te merken dat het komkommertijd is. Veel herhalingen van oude films en/of tv-series. Het nieuws dat normaal de actualiteit niet haalt in de kranten is opeens voorpagina nieuws geworden.  Waar liggen de roots van het woord  ‘komkommertijd’?  Heeft u inmiddels trek gekregen in een echte komkommer in plaats van een plaatje? Eet smakelijk!

Komkommer

De komkommer is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie, en waarvan de gelijknamige vrucht in Nederland en België vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.

Nationale Komkommerdag (1 juli)

Nederland heeft vanaf 2010 de Nationale Komkommerdag. Deze dag werd geïntroduceerd door GroentenFruit Bureau in samenwerking met telersverband K8. Er werd gekozen voor 1 juli met in het achterhoofd dat de zomervakantie voor de scholen dan snel begint en het zomerreces van de Tweede Kamer ook meestal dan kort daarna begint. Deze dag markeert ook het begin van de komkommertijd, de periode waarin nieuwsredacties met vakantie gaan en alles zowat tot stilstand komt.

Recepten met komkommer:

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nationale_komkommerdag/

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Komkommertijd

Er zijn vier verhalen van het woord komkommertijd:

Een mogelijke verklaring is dat komkommertijd een leenwoord is uit het Engels, waar kleermakers de term cucumber-time gebruikten. Dit woord is in 1700 voor het eerst opgetekend, in een Bargoens woordenboekje, met als betekenis ‘Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season’. Komkommers worden in de zomer geoogst, de adel verliet in de zomer de stad, waardoor er voor de kleermakers niet veel te verdienen viel. 

De Duitse term voor komkommertijd is Sauregurkenzeit (augurkentijd – Gurke is het Duitse woord voor ‘komkommer’). Dit woord stamt uit Berlijn vanaf het eind van de 18e eeuw. Ook voor dit Duitse woord bestaan verschillende mogelijke verklaringen over de herkomst. Enerzijds zou het kunnen verwijzen naar de verse aanvoer van augurken in de zomermaanden (Gewürzgurke betekent augurk).

 

 

 

 

 

Nog een andere verklaring is dat het woord uit het Jiddisch komt, en een volksetymologische afleiding is van Zóres- und Jókresszeit (afkomstig van de Hebreeuwse woorden zarót en jakrút), hetgeen betekent ‘de tijd van nood en treurnis’,  In de zomerperiode wordt Tisja Beav herdacht, de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Hieraan gaan drie weken van rouw vooraf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Nederlandse taal is komkommertijd voor het eerst opgetekend in 1787. Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, in een tweespraak tussen Piet en Kees: ‘Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’, vraagt Piet. ‘Neen’, antwoordt Kees, ‘maar je mot denken, het is, regtevoort [momenteel], in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’

  

 

 

 

 

 

Aan het begin van de 20e eeuw schijnen kranten in de komkommertijd vooral graag te hebben geschreven over zeeslangen. Althans, in 1914 schreef de woordenboekmaker Mathijs Koenen bij het woord zeeslang, dat in de voorgaande druk nog zeer zakelijk was behandeld: ‘Zeeslang, ook monsterslang, die, naar men wil, in den oceaan verblijf houdt en nu en dan gezien wordt, vooral in den komkommertijd.’  F. A. Stoett omschreef de komkommertijd als ‘een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is’.

Heeft u nieuwe zaken gehoord in deze blog of vond u het een niet relevant nieuwsbericht?

Voorbeelden van ‘komkommertijd’  berichten: http://komkommertijd.blogspot.com/

Bronnen: Wikipedia.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Aland Aruba Duitsland Finland Mongolië Nederlandse Antillen Rusland GastronomieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)