Zomertijd is komkommertijd - Postzegelblog

Zomertijd is komkommertijd

0

Het is weer vakantietijd en de meeste lezers van de blog zijn met vakantie. In de media (tv, radio, kranten etc.) is het te merken dat het komkommertijd is. Veel herhalingen van oude films en/of tv-series. Het nieuws dat normaal de actualiteit niet haalt in de kranten is opeens voorpagina nieuws geworden.  Waar liggen de roots van het woord  ‘komkommertijd’?  Heeft u inmiddels trek gekregen in een echte komkommer in plaats van een plaatje? Eet smakelijk!

Komkommer

De komkommer is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie, en waarvan de gelijknamige vrucht in Nederland en België vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.

Nationale Komkommerdag (1 juli)

Nederland heeft vanaf 2010 de Nationale Komkommerdag. Deze dag werd geïntroduceerd door GroentenFruit Bureau in samenwerking met telersverband K8. Er werd gekozen voor 1 juli met in het achterhoofd dat de zomervakantie voor de scholen dan snel begint en het zomerreces van de Tweede Kamer ook meestal dan kort daarna begint. Deze dag markeert ook het begin van de komkommertijd, de periode waarin nieuwsredacties met vakantie gaan en alles zowat tot stilstand komt.

Recepten met komkommer:

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nationale_komkommerdag/

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Komkommertijd

Er zijn vier verhalen van het woord komkommertijd:

Een mogelijke verklaring is dat komkommertijd een leenwoord is uit het Engels, waar kleermakers de term cucumber-time gebruikten. Dit woord is in 1700 voor het eerst opgetekend, in een Bargoens woordenboekje, met als betekenis ‘Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season’. Komkommers worden in de zomer geoogst, de adel verliet in de zomer de stad, waardoor er voor de kleermakers niet veel te verdienen viel. 

De Duitse term voor komkommertijd is Sauregurkenzeit (augurkentijd – Gurke is het Duitse woord voor ‘komkommer’). Dit woord stamt uit Berlijn vanaf het eind van de 18e eeuw. Ook voor dit Duitse woord bestaan verschillende mogelijke verklaringen over de herkomst. Enerzijds zou het kunnen verwijzen naar de verse aanvoer van augurken in de zomermaanden (Gewürzgurke betekent augurk).

 

 

 

 

 

Nog een andere verklaring is dat het woord uit het Jiddisch komt, en een volksetymologische afleiding is van Zóres- und Jókresszeit (afkomstig van de Hebreeuwse woorden zarót en jakrút), hetgeen betekent ‘de tijd van nood en treurnis’,  In de zomerperiode wordt Tisja Beav herdacht, de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Hieraan gaan drie weken van rouw vooraf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Nederlandse taal is komkommertijd voor het eerst opgetekend in 1787. Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, in een tweespraak tussen Piet en Kees: ‘Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’, vraagt Piet. ‘Neen’, antwoordt Kees, ‘maar je mot denken, het is, regtevoort [momenteel], in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’

  

 

 

 

 

 

Aan het begin van de 20e eeuw schijnen kranten in de komkommertijd vooral graag te hebben geschreven over zeeslangen. Althans, in 1914 schreef de woordenboekmaker Mathijs Koenen bij het woord zeeslang, dat in de voorgaande druk nog zeer zakelijk was behandeld: ‘Zeeslang, ook monsterslang, die, naar men wil, in den oceaan verblijf houdt en nu en dan gezien wordt, vooral in den komkommertijd.’  F. A. Stoett omschreef de komkommertijd als ‘een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is’.

Op het adres 30 St Mary Axe (centrum Londen) staat het gebouw dat door Norman Foster is ontworpen, dat beter bekendstaat als de ‘The Gherkin’ (‘De Augurk’). Norman Foster en Arup (het  ingenieursbureau) kozen voor een opmerkelijke kegelvorm om windturbulentie rond het gebouw te verminderen. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 47.950 m2, is 180 meter hoog, heeft 41 verdiepingen en kostte £138 miljoen. Op 28 april 2004 werd het gebouw geopend.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Energiebesparende methodes worden gebruikt, waardoor maar half zoveel energie gebruikt wordt als in een soortgelijk gebouw van dezelfde grootte. Gaten in elke verdieping vormen zes kokers die een natuurlijk ventilatiesysteem vormen voor het hele gebouw. Hierdoor ontstaat een reusachtig dubbelglas effect, doordat de lucht gevangen zit tussen twee lagen beglazing, hetgeen werkt als een isolerende laag. De kokers onttrekken warme lucht uit het gebouw in de zomer, en verwarmen het in de winter door middel van passieve zonne-energie. De kokers laten ook het zonlicht door, waardoor een aangename werkomgeving ontstaat, en waardoor de verlichtingskosten laag zijn. Hoewel de vorm overal gebogen is, heeft het hele gebouw toch maar één stuk gebogen glas: een bovenkap in de vorm van een lens. Het gebouw werd voornamelijk gebruikt door de herverzekeringsmaatschappij Swiss Re, die het gebouw zijn tweede populaire naam gaf: de Swiss Re-toren. In 2004 werd het gebouw bekroond met de Nationale Staalprijs. 

Tijdens de Architectuur week (16 – 25 juni 2006) gaf Royal Mail een serie uit van zes bijzondere moderne gebouwen uit oa van de ‘The Gherkin’ (‘De Augurk’).

Heeft u nieuwe zaken gehoord in deze blog of vond u het een niet relevant nieuwsbericht?

Voorbeelden van ‘komkommertijd’  berichten: http://komkommertijd.blogspot.com/

Bronnen: Wikipedia.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Aland Aruba Duitsland Finland Groot Brittannië Mongolië Nederlandse Antillen Rusland Architectuur GastronomieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)