Dienstzegels van de DDR - Postzegelblog

Dienstzegels van de DDR

1

Vrijwel elke postzegelverzamelaar heeft ze ooit in bezit gehad of heeft ze verzameld. En misschien heeft u zelf een verzameling van deze zegels aangelegd. In dat laatste geval vertel ik u niets nieuws. Maar anderen, die de zegels wel kennen, hebben wellicht nooit gelet op de vele varianten die deze serie kent.

C3

Op 15 augustus 1954 verscheen de eerste serie dienstpostzegels in 13 waarden die werd aangevuld op 1 oktober 1954 met vier waarden. De dienstzegels waren niet ongestempeld verkrijgbaar voor verzamelaars. Daarom zijn zoveel zegels in omloop met een afdruk van een stempel ‘op verzoek’. Vrijwel altijd zijn de afdrukken in de hoeken geplaatst.

Bij de in de onderhoeken gestempelde zegels kan men vaak de naam van het postkantoor herkennen. Zoals in bovenstaand voorbeeld: POTSDAM. De dienstzegels waren ontworpen door K. Eigler en werden gedrukt in offset door de VEB Graphische Werkstätten in Leipzig.

Op de onderste velrand links is de naam van de drukkerij vermeld. De tanding was 13 : 12½. De eerste serie is te herkennen aan de achtergrond van de hamer en passer die gestippeld is. De boog van de passer steekt links uit achter het been.

Het watermerk in het papier bestond uit posthoorntjes en de letters DDR.

In hetzelfde jaar 1954 werd een herdruk van de meeste dienstzegels vervaardigd in een andere tekening. De achtergrond van de hamer en passer heeft verticale lijnen en de boog van de passer steekt nu naar rechts uit. De zegels werden gedrukt in boekdruk. De tanding was eveneens 13 : 12½.

De serie kent twee types. Bij type I is de knop van de passer geheel gesloten. De binnenzijde van het rechterbeen van de passer loopt door tot aan de knop.

Bij type II vertoont de knop van de passer een opening. Dit type kwam voor bij de herdrukken van de dienstzegels van 5, 10, 15 en 20 Pfennig. Het rechterbeen van de passer loopt niet door tot aan de knop.

Een maal in een vel van 100 stuks van type II komt op positie 32 een dienstzegel van 15 Pfennig voor waarbij het rechterbeen van de passer doorloopt tot aan de knop.

In december 1955 verscheen een herdruk van de 20 Pfennig waarbij de boog van de passer weer aan de linkerzijde van het been uitstak. Deze zegel was de eerste van een beoogde herdruk van dit type maar men kwam tot de ontdekking dat dit ontwerp niet gelijk was aan het officiële wapen van de DDR.

De 20 Pfennig met de boog die uitsteekt aan de rechterzijde bestaat uit twee typen, type I en type II.

Ook bij deze serie is de linker onderrand van het vel bedrukt met de naam van de drukkerij. Het watermerk in het papier was gelijk aan dat van de eerste serie, posthoorntjes met de letters DDR.

In 1957 werd een herdruk vervaardigd op een andere kwaliteit papier met een nieuw watermerk. Het posthoorntje in het watermerk was vervangen door een bloemmotief met kruisjes. De serie werd uitgevoerd met twee soorten tandingen: 13 : 12½ en kamtanding 14. De laatste tanding werd gebruikt voor de zegels gedrukt in 1960.

Echt gebruikt op poststukken ziet men de dienstzegels niet zo vaak. Voor drukwerk in open envelop (en briefkaart) was het tarief 5 Pfennig. Voor brieven gold een tarief van 20 Pfennig. Deze frankering komt nog het meest voor. Voor formulieren en wetenschappelijk drukwerk een tarief van 15 Pfennig.

Een brief met een mengfrankering van 8 Pfennig van de eerste serie en een van 12 Pfennig van de tweede serie is dan ook een mooie aanwinst voor een verzameling dienstzegels van de DDR. Een brief die slechts een korte afstand aflegde van Elbingerode in het Harzgebergte, ten zuiden van Braunschweig en Magdeburg naar Rübeland aan de rivier de Bode, een aangrenzende gemeente, met de grote kalkafgravingen en de twee mooie druipsteengrotten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDRNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Joost Poppelier op 28 december 2019 om 13:20

    Gm. hebben jullie ook aa
    alle verschillende zegels van het vijfjarenplan ddr gedetailleerd met watermerk zonder en met strepen en tekst onderin

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)