19e Commonwealth Games - Postzegelblog

19e Commonwealth Games

1

Fietsen is  . . . grenzeloos en wereldwijd. Dit jaar worden van 3 tot 14 oktober, de 19e Commonwealth Games gehouden in India.  Volgens planning zal dit multinationaal en intercontinentaal sportevenement groter zijn dan voorheen. De opening vindt plaats in het Jawaharlal Nehru Stadion in Delhi. Het zal de eerste keer zijn dat de spelen plaats vinden in India en de tweede keer dat het evenement  op het continent Azië wordt gehouden.

Zullen we de Commonwealth Games  “fietslatelistisch” eens nader bekijken ?

Het evenement werd voor het eerst gehouden in 1930 onder de titel van de British Empire Games in Hamilton, Ontario, Canada.  Het evenement werd  in 1954 omgedoopt tot het Britse Rijk en Gemenebest Spelen,  in 1970 werd het Britse Commonwealth Games, en in 1978 kreeg de spelen haar huidige titel.

De Commonwealth Games zijn een multinationaal sportevenement met duizenden atleten uit leden van het Gemenebest van Naties.  Georganiseerd om de vier jaar, zij zijn het derde grootste multi-sportevenement in de wereld, na de Olympische- en de Aziatische Spelen.

De spelen worden gecontroleerd door de Commonwealth Games Federation (CGF), die ook de controles heeft op het sportieve programma en de gaststeden kiest. De gaststad wordt geselecteerd uit de hele Commonwealth,  met achttien steden in zeven landen die gehost is.

De eerste editie van het evenement was in 1930 de Britisch Empire Games, waaraan elf landen deelnamen. Het vierjaarlijks overzicht van de games werd  onderbroken door de 2e Wereldoorlog en de 1942 games werden afgelast.

De games werden voortgezet in 1950 en onderging een naamswijziging met de eerste Britse Rijk en Gemenebest Spelen in 1954.  Meer dan 1000 atleten namen deel aan de Spelen als 1958 meer dan dertig teams namen voor de eerste keer deel. Het evenement werd kort bekend als de Britse Gemenebest Spelen voor de 1970 en 1974.

Edities van 1978 en de Spelen, gehouden in Edmonton, Canada, waren de eersten die worden gehouden onder de titel van de “Commonwealth Games”. De Edmonton editie markeerde een nieuw hoogtepunt als bijna 1500 atleten uit 46 landen deelnemen.

De 1994 Commonwealth Games werden gehouden in Victoria, in de provincie Britisch  Columbia in Canada, van 18 augustus-28 augustus 1994. De XV Commonwealth Games zijn bekend van Zuid-Afrika’s terugkeer, na meer dan 30 jaar (1958), naar de Gemenebest Spelen, na het apartheid-tijdperk. Het was ook  Hong Kong’s laatste optreden op de spelen voor een terugkeer naar de Chinese overheersing.

In 1998 werden de 16e Commonwealth Games gehouden in Kuala Lumpur, Maleisië vanaf 11 tot 21 september. Voor de eerste keer trad een Aziatisch land op gastheer. De laatste Commonwealth Games in de 20e eeuw. Uit 70 landen namen 3638 atleten deel aan deze spelen. Een record!

De 2002 Commonwealth Games werden gehouden in Manchester, Engeland van 25 juli-04 augustus.  De 17e Commonwealth Games was het grootste multi-sportevenement ooit gehouden in het Verenigd Koninkrijk, in aantallen van teams en deelnemende atleten. Er werd door het Australische team een wereldrecord gereden op de 4000 meter ploegenachtervolging. De schot Chris How won de individuele tijdrit en de 19-jarige Nicole Cooke won de vrouwen wieler-wegwedstrijd.

De 18e Commonwealth Games van 2006  werden in Melbourne, Australië,  tussen 15 maart en 26 maart, gehouden. Tijdens deze spelen namen meer dan 4000 atleten deel aan de sportwedstrijden. De Melbourne Commonwealth Games  zijn als eerste benoemd tot Goodwill Partner van Plan International Nederland.

Plan is een kindgerichte ontwikkelings-organisatie en werkt in 48 landen. Zij bieden programma’s aan meer dan 1,5 miljoen kinderen en hun families.

Dit is SHERA de mascotte van de 19e Commonwealth Games 2010. Spelen die ook de jeugd zullen stimuleren aan sport te beginnen of er zeker mee door te gaan. Sport is immers goed voor elk. Children of the Commonwealth uit alle streken van de wereld staan zelfs al met fiets en al afgebeeld op postzegels.

Ik weet niet of Plan International Nederland initiatief heeft genomen voor uitgifte van deze postzegels. In ieder geval geldt voor jong en oud(er) te allen tijden: Fietsen … is gezond, grenzeloos en wereldwijd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)