Een stempel dat het bombardement overleefde - Postzegelblog

Een stempel dat het bombardement overleefde

0

De Bijenkorf in Rotterdam, ontworpen door W.M. Dudok, werd op 16 oktober 1930 geopend aan het Van Hogendorpsplein. Naast de Bijenkorf warenhuizen in Amsterdam en Den Haag was dit een van de grootste complexen van de warenhuisketen.

In het warenhuis werd een bijpostkantoor gevestigd. Dat werd aldus aangekondigd: Mededeelingen No 12482S van 29 oktober 1930: Met ingang van 16 October 1930 is in het filiaal te Rotterdam van de N.V. Magazijn “De Bijenkorf” gevestigd het bijpost- en telegraafkantoor Rotterdam-Bijenkorf.

Het bijkantoor kreeg bij de opening twee dagtekeningstempels en een kantoornaamstempel. Het tweede naamstempel werd in 1933 verstrekt.

Bij het bombardement op 14 mei 1940 werd de Bijenkorf voor tweederde deel en het bijpostkantoor vrijwel geheel verwoest. Het overgebleven deel werd opnieuw ingericht en deed daarna dienst als noodwarenhuis. Het bijpostkantoor werd echter niet meer heropend.

Slechts één kantoornaamstempel werd na het bombardement bij het opruimen van het puin in oktober 1956 teruggevonden en in januari 1957 ter bewaring opgezonden naar de Centrale Directie P.T.T in Den Haag. Dat was het kantoornaamstempel uit 1933.

In 1956 werd aan de Coolsingel een nieuwe vestiging van de Bijenkorf geopend. Opvallend is het honingraad patroon van de gevel en kenmerkend de sculptuur van de Russische kunstenaar Naum Gabo.

Op 19 maart 1957 werd in de Bijenkorf een postagentschap Rotterdam-Bijenkorf gevestigd. Het oude kantoornaamstempel uit 1933 dat als enige stempel was teruggevonden na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940, werd opnieuw uitgereikt op 16 maart 1957. Daarnaast werden twee nieuwe dagtekeningstempels verstrekt. Het kantoornaamstempel is een van de weinige stempels die het bombardement op Rotterdam, waarbij postvestigingen werden verwoest, hebben overleefd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)