50 jaar Vakantiebeurs: waar ga jij heen? - Postzegelblog

50 jaar Vakantiebeurs: waar ga jij heen?

1

Krijgt u de afgelopen week ook een tsunami van emails van reisorganisaties en landen in uw emailbox? Allemaal ter inspiratie om uiteindelijk de ultieme vakantie te boeken. Voldoende ideeën vindt u op de 50e editie van de Vakantiebeurs, die weer wordt gehouden in de Jaarbeurshallen in Utrecht van 16 t/m 19 januari 2020. De behoefte van de reizigers is in de afgelopen vijftig jaar veranderd. Wat zijn de interessante landen en regio’s van 2020? Welke steden zijn de must-see’s voor dit jaar? Reist u mee?

 

Voor de vakantietips hou ik de lijst aan van Lonely Planet, die een TOP10 lijst heeft opgesteld voor 2020. Ik heb een selectie gemaakt van landen, steden en regio’s. Ik zal dit jaar nog uitgebreid schrijven over Galway, Ludwig van Beethoven, Bonn, 75 jaar Vrijheid, 500e sterfdag van Raphael. Wat doen we meestal om de vakantiedagen in te vullen? Dan kiezen we voor de zon en de strand.

Strand

Twee niet uitgevoerde ontwerpen (Foto: Geheugen van Nederland)

Dit is toch het gebruikelijke beeld als we met vakantie gaan: zon, zee en strand.

Een van de pareltjes in museumland is het museum Voorlinden in Wassenaar. Een mooie vel met de topstukken is verschenen op 17 juli 2017. Voor ons gevoel gaat het leven snel voorbij en de klok dicteert ons leven. Het gebruik van sociale media dwingt bepaalde mensen altijd online te zijn. Waarom niet kiezen voor een aantal dagen ‘offline’?

Zalig niets doen

 

Koninkrijk der Nederlanden

Nederland (op plek 7)

In het jaar dat voor Nederland 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog markeert, is ons land klaar om feest te vieren met evenementen in het hele land. Amsterdam is altijd een bezoek waard, maar ook de de rest van het land zit nog vol verrassingen. Dus stap in de trein en ontdek de vele gezellige plekken die ons land rijk is. April en mei zijn dit jaar feestelijker dan ooit, want naast Koningsdag en Bevrijdingsdag vindt in 2020 het Eurovisie Songfestival plaats in Rotterdam. Aan de drukte ontsnappen? Zet dan koers richting Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog.

Nederland (2019): Waddeneilanden.

Aruba (op plek 4)

In het zuiden van Aruba geniet het culturele centrum van Sint Nicolaas, ook wel Sunrise City genoemd, van een kleurrijke en creatieve opleving, met internationale en lokale kunstenaars die straatmuren versieren en pop-up carnavalsvieringen die de blije sfeer uitbreiden tot voorbij de jaarlijkse festiviteiten. Even belangrijk en het vieren waard zijn Aruba’s ambitieuze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zo is het land hard bezig met het implementeren van een volledig verbod op wegwerpplastic en op zonnebrand dat schadelijk is voor de riffen. Met een golf van nieuwe homestays en evenementen, ligt een authentiek, betaalbaarder en duurzamer Aruba omringd door palmbomen en ongerepte stranden op je te wachten.

Aruba (2015): Toerisme.

Steden

Galway, Ierland (op plek 4)

Muzikaal Galway is misschien wel Ierlands boeiendste stad. De felgekleurde pubs stromen over van de livemuziek, en in bijna ieder cafeetje zit je bij straatmuzikanten op de eerste rij. Komend jaar wordt deze uitzinnige creativiteit nog eens versterkt, aangezien Galway dan de Culturele Hoofdstad van Europa is. Daarom staat de agenda net zo bol van de activiteit als de bars op zaterdagavond. Verwacht spektakels op straat, live kunst en digitale kunst, maar ook muziek, theater en dans van wereldklasse. Slapen is geen prioriteit, in Galway gaan zelfs straatmuzikanten door tot in de vroege uurtjes. Levendig en kleurrijk, boordevol fantasie vieren ze in Galway een jaar lang feest. An Post heeft voor de kerstzegels 2019 een afbeelding genomen van de ‘Christmas Swim at Blackrock, Galway’. In 2019 werd het 30 jarig jubileum gevierd van dit zwemevenement.

Bonn (op plek 5)

Hoewel het ooit de hoofdstad van West-Duitsland was, raakte Bonn in de vergetelheid toen Berlijn eenmaal de touwtjes weer in handen kreeg in 1990. Maar in 2020 staat Bonn weer in de schijnwerpers dankzij de 250e verjaardag van Ludwig van Beethoven. Verwacht het hele jaar door tal van concerten van wereldberoemde orkesten, solisten en dirigenten (waaronder Sir Simon Rattle en Daniel Barenboim). Theater Bonn voert Fidelio op, de enige opera van de beroemde componist. Daarnaast worden er ook wedstrijden georganiseerd toegespitst op het muzikale genie van Beethoven, picknickvoorstellingen en ’thuisconcerten’ waarbij lokale musici hun deuren openen voor het publiek. Bonn is een meer relaxte stad dan het drukke Keulen.

 

 

 

 

 

 

Regio’s

Le Marche, Italië (op plek 2)

Hoofdrollen zijn meestal weggelegd voor de beroemde buur Toscane, maar Le Marche heeft een minstens zo breed repertoire. Je vindt er net zulke rommelige heuveldorpjes, smakelijke foodfestivals, schitterende renaissancepaleizen, uitgestrekte landschappen en uitnodigende stranden maar dan veel minder drukbezocht. Spotlight op Urbino, de meest pittoreske stad van Le Marche, viert de 500ste sterfdag van Raphael, de grote renaissanceschilder die hier is geboren en getogen.

Maine, USA (op plek 4)

De grootste staat in New England is altijd vol trots, maar dit jaar bereikt de liefde voor ‘Vacationland’ zijn hoogtepunt als Maine een jubileum viert. Door de hele regio houden dorpen en steden speciale exposities, concerten en festivals om het 200-jarige bestaan van de staat te gedenken. Maar ook als Maine niet een gigantische mijlpaal zou vieren is 2020 een uitstekend moment om de staat te bezoeken. De culinaire wereld staat er de laatste jaren op z’n kop; je vindt er overal boer-tot-bordrestaurants, koffiebranderijen, ambachtelijke bakkers en speciaalbierbrouwers. En ondanks de groeiende populariteit van de regio is het eenvoudig om aan de menigtes te ontsnappen in de gigantische bossen of langs de uitgestrekte kustlijn.

USPS geeft bovenstaande zegel uit om 200 jarig bestaan van Maine (nickname the Pine Tree State) te vieren. Maine werd de 23e staat van de Unie op 15 maart 1820. Als ontwerp van de zegel, de Amerikaanse schilder Edward Hopper (1882-1967), die dit werk heeft geschilderd van de karakteristieke kust van Maine: Sea at Ogunquit (1914).

Gastland Vakantiebeurs: Ras al Khaimah

Ras Al Khaimah (RAK) is het gastland tijdens de 50e Vakantiebeurs. Ras al-Khaimah (Arabisch: ??? ??????; lett. ‘Hoofd van de tent’) is een van de zeven emiraten waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. Ras al-Khaimah is eveneens de naam van de hoofdstad van het emiraat, dat grenst aan Oman. Het is het enige emiraat dat zowel een stuk woestijn, stukken groen, mangroven als bergen op zijn grondgebied heeft.

Ras Al Khaimah ligt op slechts 45 minuten rijden van Dubai International Airport. Het emiraat staat bekend om zijn authentieke architectuur, prachtige witte zandstranden, een uitgestrekte woestijn en ruige bergen.

Ras Al Khaimah is een veilige vakantiebestemming met veel vertier voor de hele familie. Het emiraat biedt 64 km aan witte zandstranden in combinatie met avontuur voor echte durfals, zoals de langste zipline ter wereld, Jebel Jais Flight van 2,83 km:

https://www.youtube.com/watch?v=0FkueVhLo68

 

Ras Al Khaimah imponeert met Jebel Jais, de hoogste bergketen in de UAE, mangroven en de terracottawoestijn. Een volledig nieuwe bestemming om samen te ontdekken. Veel hotels zijn uitgerust met een adults only lounge, zwembad en restaurantgedeelte. Voor een wel hele bijzondere ervaring rij je naar Jebel Jais voor een romantische picknick op de top, terwijl jullie de zon tussen de bergen zien verdwijnen. Voor een 1001-nacht ervaring, overnacht je in een luxe Bedoeïenentent onder de sterrenhemel. Proost op een heerlijke vakantie met een goed glas wijn en laat je verrassen door de rust en comfort die het emiraat te bieden heeft.

Tunesie (1959): Bedoeïenentent (Environs de Kairouan).

De temperatuur in de winter is zeer aangenaam, evenals de luxe én betaalbare hotels en resorts. Vrijwel elk hotel heeft een kids club of animatieteam, zodat alle ouders zelf ook een moment van rust ervaren. Geniet van een all inclusive verblijf, neem plaats bij een van de à la carte restaurants van het hotel of proef van de lokale keuken. Shoppen? In Ras Al Khaimah vind je traditionele souks (Arabische marktjes) en mooie winkelcentra.

Verkeersbord ‘Jais Mountain’. Foto: Wikipedia.

Het veelzijdige emiraat Ras Al Khaimah biedt talrijke activiteiten aan voor alle leeftijden en interesses. Jebel Jais is met 1.934 meter hoog perfect voor hikers, klimmers en mountainbikers. Avonturiers halen hun hart op met Via Ferrata, een spectaculaire combinatie van ziplines en bergbeklimmen. De nieuwste activiteit is de Jebel Jais Zipline Tour, een parcours van zeven ziplines, waarbij je tevens stilstaat op de hoogste luchtbrug van de VAE. Actief in de woestijn kan ook. Dune bashing in een 4WD, galopperend te paard of hobbelend op een kameel. Daarnaast bieden hotels diverse watersportmogelijkheden of geniet je van een kajaktocht in de prachtige mangroven terwijl je flamingopopulaties spot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ras Al Khaimah is een oase van rust, op slechts 1 uur van het drukke Dubai stadscentrum. Verkeersdrukte is er niet, de locals zijn vriendelijk en ontspannen en de natuur, of het nu de kalme warme zee is, de woestijn of het hooggebergte, laat het stressniveau ogenblikkelijk zakken. Kortom de plek voor een ontspannen vakantie. Ras Al Khaimah biedt een uniek aanbod aan luxe spa’s en maakt daarbij gebruik van de laatste technieken. Na elk spabezoek voel je je als herboren. Boek een geweldige massage of kies voor gewoonweg bubbelen in een van de jacuzzi’s. Voor meer privacy en rust geniet je bij vele hotels en resorts van privéstranden en adults only zwembaden, lounges en restaurantgedeeltes.

Terwijl de eerste zes emiraten in 1971 reeds tot een federatie kwamen, sloot Ras al-Khaimah (RAK) zich pas in 1972 bij de federatie aan. Staatshoofd van Ras al-Khaimah van 1971 tot 2010 was sjeik Saqr Al Qasimi, maar de feitelijke macht was in handen van zijn zoon sjeik Saud Al Qasimi, die na een vrijwel geweldloze machtswisseling in 2003 de functie van ‘kroonprins’ overnam van zijn halfbroer. Na het overlijden van zijn vader in oktober 2010, volgde Saud hem op als emir.

Voor een vleugje cultuur bezoekt u de Heritage Corner in het Ritz-Carlton hotel, met meer dan 500 postzegels uit de jaren 1960 en 1970, de meeste dateren uit vóór de eenwording van de UAE.

 

Meer info

Vakantiebeurs Jaarbeurs Utrecht van 16 t/m 19 januari 2020: https://www.vakantiebeurs.nl/

Historie van 50 jaar Vakantiebeurs: https://www.youtube.com/watch?v=rpyk7UlkKjE

Ras Al Khaimah toerisme info: https://visitrasalkhaimah.com/

Ras Al Khaimah blog: https://www.vakantiebeurs.nl/pareltje-onder-de-emiraten/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aruba Duitsland Groot Brittannië Israël Nederlandse Antillen Rusland Spanje Tunesië Verenigde staten Architectuur Europa CEPT Ruimtevaart ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi op 17 januari 2020 om 13:43

    Hallo Randy, weer een leuk verhaal en zoals altijd goede tips en links. Nu maar hopen dat het vakantiegeld toereikend is.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)