Vierdaagse en Zesdaagse - Postzegelblog

Vierdaagse en Zesdaagse

1

De Vierdaagse van Nijmegen is een gebeurtenis waar ik altijd ‘warm’ voor loop. Omdat we jarenlang ten zuiden van Nijmegen hebben gewoond, in Malden, waar het leger wandelaars op de laatste dag voorbij komt naar de ‘Via Gladiola’. Ik was dan ook verrast een envelop uit 1967 te vinden die nu eens niet met Nederlandse postzegels of stempelafdrukken was voorzien, maar een uit Israël.

Het viel niet meteen op dat deze envelop iets te maken had met de 51ste Vierdaagse van Nijmegen. Maar het stadswapen van Nijmegen maakte me nieuwsgierig.


De Nederlandse tekst op de envelop, naast drie andere talen, bracht uitkomst. De envelop was uitgegeven door de Algemene Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren, afdeling Nijmegen. Maar was het toeval dat een relatie werd gelegd met de deelname van een Israëlisch detachement?

Op 10 mei 1967 had de Israëlische postdienst een serie van drie postzegels uitgegeven met afbeeldingen van vliegtuigen. Het waren een oude hoogdekker, een Mystère IV en een Mirage. De serie ter gelegenheid van de 19de verjaardag van de onafhankelijkheid van de staat Israël. Op 22 mei 1967 werd het militair spannend voor Israël want toen werd om druk uit te oefenen op de regering van Israël door president Nasser van Egypte de Straat van Tiran in de Golf van Eilat gesloten. Hij ging er van uit dat Israël op het punt stond Syrië binnen te vallen. De nieuwe regering van Israël besloot vanwege de oorlogsdreiging niet af te wachten wat ging gebeuren en in de morgen van 5 juni 1967 werd de Egyptische luchtmacht door een Israëlische aanval vernietigd. Israël viel de Sinaï binnen en het Egyptische leger trok zich op 6 juni terug uit de woestijn tot achter het Suezkanaal met achterlating van veel zwaar oorlogsmateriaal. Op 7 juni werd door het Israëlische leger Jeruzalem veroverd en het Jordaanse leger trok zich terug achter de rivier de Jordaan nadat een grote tankslag bij Samaria was verloren. Op 9 juni werden de Hoogten van Golan op Syrië veroverd. Op aandringen van de Veiligheidsraad werd op 10 juni om 18.30 uur een wapenstilstand van kracht. De term ‘Zesdaagse Oorlog’ werd kort na de wapenstilstand gebruikt door Moshe Dayan.

Terug naar de envelop. Deze was beplakt met een serie van drie postzegels uitgegeven door de Israëlische postdienst op 16 augustus 1967, gewijd aan de strijdkrachten.

Op de zegel van 0.40 Agorot is de Straat van Tiran afgebeeld. Op de zegel van 0,80 Agorot de Klaagmuur. Op de postzegel van 0,15 Agorot is een afbeelding aangebracht van het wapen van de strijdkrachten, het Hagannah embleem. Dit embleem is ook afgebeeld op de envelop.
Waarom de Algemene Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren, afdeling Nijmegen de envelop heeft uitgegeven is mij een raadsel. Vierdaagse en Zesdaagse, twee totaal verschillende zaken. Aan de 51ste Vierdaagse waren 14.102 starters begonnen aan hun wandelstrijd in warm, zonnig weer, waaronder vele militairen. Ook Israëlische militairen. Uitvallers? Over Israëlische militairen is mij niets bekend, maar in totaal vielen 933 lopers uit. 13.169 deelnemers haalden de eindstreep, waaronder Prins Claus die werd opgewacht door een trotse prinses Beatrix. Ik weet niet of de – mijns inziens – toch wel controversiële envelop reacties heeft opgeroepen. In elk geval heeft deze wel een plekje gevonden in mijn verzameling gewijd aan de Vierdaagse van Nijmegen. Op naar de 100ste in 2016!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Egypte Israël Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)