Karakteristieke Britse kustlijnen (deel 2) - Postzegelblog

Karakteristieke Britse kustlijnen (deel 2)

0

De luchtfoto’s die door Richard Cooke werden genomen van de Britse kustlijnen werden door ‘Rose Design’ Consignia plc vormgegeven tot postzegels. Het drukken van de postzegels werd verzorgd door Walsall Security Printers Ltd. in Wolverhampton.

Vrijwel op de grens tussen Engeland en Schotland ligt aan de Noordzeekust het dorp St. Abb’s in het Schotse graafschap Berwickshire. Het rotsachtige voorgebergte is een natuurreservaat in beheer bij de National Trust for Scotland. De belangrijkste bewoners zijn zeevogels zoals drieteenmeeuwen en zeekoeten. Het boomloze groen op de hellingen kan veranderen in een bloemrijk tapijt en men kan soms op een vierkante meter wel twintig verschillende plantensoorten tegenkomen.

Op de prentkaart is in het midden de vuurtoren te zien en helemaal rechts daarvan de misthoorn. De vuurtoren werd op 24 februari 1865 in gebruik genomen vanwege de gevaarlijke rotsformaties net onder de zeespiegel. In 1857 was hier het schip de ‘Martello’ , een raderboot uit 1843, vergaan op de zogenoemde Carr Rots. In 1876 werd de misthoorn geïnstalleerd en was daarmee het eerste hoorbare mistsignaal in Schotland. Voor het laatst was de misthoorn te horen in 1987 toen deze definitief werd uitgeschakeld.

Dunster Beach is bij vele vakantiegangers een geliefd strand bestaande uit zand en kiezels. In de zomermaanden worden hier vele tientallen huisjes bewoond waarvan een klein deel te zien is op de postzegel. Tussen de huisjes en de kustlijn loopt het lange afstandswandelpad, de West Somerset Coast Path. Vanaf het strand kan men aan de overkant van het water Wales zien liggen.

En bij minder mooi weer is het stadje Dunster een uitkomst. Met het prachtige kasteel uit 1090 op de heuveltop, zoals op de prentkaart is te zien. En op de voorgrond de achthoekige garenmarkt uit de 16de eeuw. Nog een overblijfsel uit de tijd dat het stadje een centrum was voor de wol en garenhandel. Dunster heeft een spoorwegstation gelegen aan de West Somerset Railway, een historische spoorlijn van 36½ kilometer met stoomtreinen tussen Bishops Lydeard en Minehead.

Een wat vreemd aandoende luchtfoto door Richard Cooke genomen boven Newquay Beach in Cornwall. Aan de kuststrook bij Newquay zijn twaalf verschillende soorten stranden te vinden waarvan de meeste met goudkleurig zand. Fistral Beach is een van die stranden en een van beste surfstranden in het Verenigd Koninkrijk. Wat rustiger is het Lusty Glaze Beach gevormd door een hoefijzervormige baai.

Tolcarne Beach maakt deel uit van een beschutte halvemaanvormige baai met op de achtergrond  steile groene kliffen. Het strand kan soms heel druk zijn. Maar Newquay zelf biedt ook veel. Zoals een dierentuin in het centrum van het stadje en het Blue Reef Aquarium vlak bij Towan Beach met een glazen onderwater tunnel.

Portrush is een kleine kustplaats in het noorden van Noord-Ierland in het graafschap Antrim. Het stadje ligt deels op een schiereiland van anderhalve kilometer lengte. Aan weerszijden van het schiereiland liggen twee zandstranden. Op de postzegel is de rotskust te zien aan de oostelijke kant van het stadje met de autoweg A2 de Dunluce Road, vlak na het White Rocks Beach.

Portrush heeft een spoorwegstation dat door vele vakantiegangers wordt gebruikt als eindstation voor hun bestemming om de stranden te bezoeken. Of de Royal Portrush Golf Club, de enige golfclub die buiten het vasteland van Groot-Brittannië het Open Kampioenschap heeft georganiseerd. Het golfterrein ligt aan de oostelijke zandstranden van Portrush en strekt zich uit tot Strandpaviljoen White Rocks.

Niet zo ver van Portrush vandaan ligt de Giant’s Causeway, een rotsformatie bestaande uit zo’n 40.000 basaltzuilen die sinds 1985 op de Wereld erfgoedlijst van de Unesco staat. Het is de meest bezochte toeristische bezienswaardigheid in Noord-Ierland. De basaltzuilen zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan na een vulkaan uitbarsting.

Als gevolg van zeestromingen kunnen zanddeeltjes en sedimenten worden meegevoerd en op gunstige plaatsen, vaak vlak bij de monding van een rivier, worden afgezet. Dan onstaan een soort zandbanken die soms bij eb boven water uitsteken. Richard Cooke slaagde er in om zo’n zandbank bij Conwy in Noord-Wales te fotograferen.

Op bovenstaande prentkaart zijn twee drooggevallen zandbanken te zien met in de verte het kasteel van Conwy en de twee bruggen, een hangbrug als verkeersbrug en een brug in de vorm van een buis voor de spoorwegen. Conwy heeft naast het kasteel ook nog stadsmuren die tussen 1283 en 1289 zijn gebouwd in opdracht van koning Edward I van Engeland.

Conwy komt voor in het Guiness Book of Records met het kleinste huis in Groot-Brittannië. Het huisje staat tegen de stadsmuur aan de kade geklemd tussen een deel van de stadmuur en een groter huis. Het huis is slechts drie meter diep en bijna twee meter breed en werd in de 16de eeuw gebouwd. In de zomermaanden kan men even binnen kijken tegen een kleine vergoeding te betalen aan de vrouw in klederdracht die dan voor deur staat.

Een wel heel bijzondere envelop kwam ik tegen uitgegeven door een bierbrouwerij. Adnams in Southwold. Voor de kust bij Southwold werd in 1672 de Slag bij Solebay geleverd tussen de Nederlandse en gecombineerde Frans-Engelse vloot tijdens de derde Engels-Nederlandse oorlog. De eerste brouwerij in Southwold dateert uit 1396 en was van Johanna de Corby. In 1872 kochten George en Ernest Adnams de brouwerij die op die plek stond, de Sole-Bay brouwerij. Sinds 1890 is de brouwerij van Adnams volledig zelfstandig en levert bier in East Anglia zowel in vaten als in flessen. Een heel aparte smaak, dat Engelse bier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen UNESCO VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)