Wereld Kanker Dag 4 februari 2019 - Postzegelblog

Wereld Kanker Dag 4 februari 2019

0

Wereld Kanker Dag (World Cancer Day) wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker. 


Wereld Kanker Dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. Dit jaar staan de zogenoemde ‘late gevolgen’ van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen. Meer info: https://www.wereldkankerdag.nl/

Nederlandse kankerzegels

Nederland heeft in de loop van de jaren veel kankerzegels uitgegeven.

Serie uit 1955, zegels met toeslag. Met logo kreeft/krab. De microscoop verwijst naar het wetenschappelijke kankeronderzoek.

Serie uit 1969, zegels met toeslag. Het kankerembleem van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) geeft een gestileerde kreeft/krab weer.

Zegel uit 1974 laat een krab zien onder een bolvormige lens, die ruimtelijk te zien is door de schaduwtekeningen en spiegeleffecten. Het ‘vorsende oog’ van de wetenschap wordt hiermee ook verbeeld.

Zegel uit 1988 t.b.v. 75 jaar Nederlands Kanker Instituut. Zegel toont de schouder- of nekpartij van een gezond menselijk lichaam als einddoel van het kankeronderzoek. De schouder-/nekpartij is behalve om esthetische redenen (sierlijke lijn) ook om medische redenen gekozen, omdat deze plek belangrijk is bij het kankeronderzoek vanwege lymfklieren die daar zitten. Het getal ’75’ geeft aan het jubileumjaar en de frankeerwaarde van de zegel, 75 cent.

Zegel uit 2009 als onderdeel van vel ‘vijf jubileumpostzegels van goede doelen’.  Tab met tekst 60 jaar Kankerbestrijding KWF en figuur ‘Gezonde sprong vooruit’. De afbeelding geeft aan de samenwerking tussen de schenkers, onderzoekers, patiëntenverenigingen en KWF Kankerbestrijding.

Met dank voor de info uit een eerdere blog van Bate Hylkema.

KWF Kankerbestrijding

De kreeft of krab is wereldwijd het teken van kanker. De naam kanker stamt uit de Griekse en Romeinse oudheid. Hippocrates (460-377 v. Chr.), de ‘Vader van de moderne Geneeskunde’, bedacht de naam voor deze ziekte.

Hippocrates was een van de eersten die bij ziekten op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Hij vond natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten. Daarmee haalde hij de geneeskunde uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Hij deed veel onderzoek. Ook naar kanker. De uitlopers van gezwellen die hij bij mensen zag, vergeleek hij met de ledematen van een krab, in het Latijn, cancer. Hiervan is het Nederlandse woord kanker afgeleid.

In het logo van KWF Kankerbestrijding zien we een sabel door de krab heen. Dit staat symbool voor het bestrijden van kanker. De kleuren rood, wit en blauw geven aan dat het gaat om een Nederlandse organisatie en de vorm van het logo is afgeleid van de wimpel van de Nederlandse vlag. De naam KWF Kankerbestrijding werd bewust in het Koninklijke blauw geplaatst.

Bijzondere uitgiften Kankerzegels

Nederlandse Antillen (1989) t.b.v. 40 jaar KWF Kankerbestrijding

Gemeenschappelijke uitgiften ?

Hongarije, Kenya (let op het kapsel), USA, Slowakije, Macedonie

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)