De ‘Lord Mayor’s Show’ - Postzegelblog

De ‘Lord Mayor’s Show’

0

Een van de bekendste jaarlijkse evenementen in Londen is de zogenoemde ‘Lord Mayor’s Show’. Elk jaar wordt in Londen een nieuwe burgemeester benoemd en dat gaat gepaard met een grote parade die een vrijwel altijd vast parcours volgt. De parade stamt uit de 16de eeuw maar het benoemen van een burgemeester is van veel eerdere datum. In 1989 was het 800 jaar geleden dat de eerste burgemeester van Londen aantrad. Niet van Groot Londen zoals we dat nu kennen maar van de ‘City of London’, een klein gebied in het centrum van de stad.

 

In het boek ‘History of London’ gedrukt door Harrison in 1775 of 1776 is een gravure opgenomen met een afbeelding van de eerste burgemeester van Londen, Henric Fitz-Alwin, ook wel geschreven als Henry Fitz-Ailwayn. Zijn burgemeesterschap duurde vanaf zijn benoeming in 1189 tot aan zijn dood in 1212. Drie jaar later werd door koning John bekrachtigd, dat de burgemeester door de Londense bevolking mocht worden gekozen maar dat deze burgemeester wel een eed van trouw moest zweren aan de koning. Dat laatste ging gepaard met festiviteiten die uiteindelijk uitgroeiden tot de parade zoals we die nu kunnen zien.

Royal Mail gaf op 17 oktober 1989 een serie van vijf postzegels uit in stripvorm met een uitbeelding van de parade. De postzegels werden ontworpen door de in 1959 in Parijs geboren graficus Paul Cox. Jaarlijks vond de show plaats op 28 oktober maar toen in 1751 in Groot-Brittannië werd overgegaan van de Juliaanse kalender naar de Gregoriaanse kalender, verschoof de datum naar 9 november. Vanaf 1959 werd de datum vastgesteld op de tweede zaterdag van november.

De show kenmerkt zich vooral door scènes uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. Zoals op bovenstaande afbeelding is te zien gepubliceerd in ‘The Illustrated London News’ van 9 november 1907. Slechts één keer is de parade verplaatst naar een andere datum. Dat was in 1852 vanwege de begrafenis van Arthur Wellesly, 1st Duke of Wellington. De jaarlijkse parade ging zelfs door gedurende de Tweede Wereldoorlog toen Londen zwaar werd getroffen door de Duitse luchtbombardementen.

 

De parade vindt plaats de dag na de beëdiging van de nieuwe burgemeester. Deze begint sinds 1952 bij de Guildhall, via Mansion House en St Paul’s Cathedral naar de Royal Courts of Justice waar de nieuwe burgemeester trouw zweert aan de Kroon. De eerste postzegel laat de Koninklijke Postkoets zien met daarin enkele belangrijke personen en postzakken op het dak. De koets stamt uit de 19de eeuw en deed dienst op het traject Londen-Norwich. De koets wordt getrokken door vier paarden. Op de tweede postzegel leden van de ‘Blues and Royals’, een militaire band die ceremonieel behoort tot de ‘Royal Horse Guards’, opgericht in 1805 als ‘Band of the Royal Horse Guards’. Door een fusie in 1969 ontstond de ‘Band of Blues and Royals’.

In en op de Royal Mail Coach, de Koninklijke Postkoets kunnen poststukken worden meegegeven, zoals bovenstaand eerstedag envelop, die dan worden voorzien van een rode stempelafdruk. In het officiële stempel voor de eerste dag van uitgifte van het filatelistische bureau in Edinburgh is een kat afgebeeld. Een verhaal apart!

Dat wordt duidelijk met de afbeelding in een ander stempel voor de eerste dag waarin Dick Whittington met zijn kat is opgenomen. Dick Whittington is een legende die speelt rond Richard Whittington. Hij leefde van 1354 tot 1423 en was burgemeester van Londen geworden. Dick, een arme weesjongen, kocht een kat van een vrouw toen hij op weg was naar Londen om daar zijn geluk te zoeken. De stad werd geplaagd door ratten en zijn kat was erg bijzonder omdat die in zeer korte tijd vele ratten kon verdelgen. Hij verkocht de kat aan een rijke koopman voor veel geld en vanwege zijn fortuin werd hij gekozen tot burgemeester.

De legende leeft voort in een boek dat in 1656 voor het eerst verscheen en vele malen is herdrukt. De echte burgemeester, Richard Whittington, was inderdaad een rijke koopman die tot vier maal toe gekozen werd tot burgemeester. Hij was tevens lid van het parlement en sheriff van Londen. Hij bracht veel tot stand, zoals de aanleg van riolering en afwatering in de arme wijken van Londen en de oprichting van een ziekenhuis voor ongehuwde moeders.

Op de derde postzegel is de ‘Lord Mayor’s State Coach’ afgebeeld, de koets van de burgemeester. De koets, van het type ‘Berliner’, werd in 1757 in opdracht van de toenmalige burgemeester Sir Charles Asgill, gebouwd, op 4 april 1757 afgeleverd en voor het eerst in dienst genomen bij de parade van 9 november 1757.  De koets wordt beschouwd als het oudste ceremoniële voertuig dat regelmatig in de wereld wordt gebruikt.

De koets is grotendeels gebouwd van hout dat door een beeldhouwer rijk is versierd en verguld. De koets rust op vier dikke lederen riemen die op hun plaats worden gehouden aan het onderstel met enorme gespen. De zijkanten van de koets zijn beschilderd met taferelen aangebracht door de Italiaanse koetsschilder Giovanni Cipriani. De koets weegt 2.900 kilogram en is ondergebracht in het Museum van Londen. Voorafgaand aan de show wordt de koets overgebracht naar een tijdelijk glazen koetshuis buiten de Guildhall, waar deze voor iedereen zichtbaar gereed gemaakt wordt voor de parade. Tijdens de parade wordt de koets getrokken door zes grijze shire-paarden.

Op de vierde postzegel is de koets te zien terwijl deze aankomt bij St Paul’s Cathedral. Hier stopt de burgemeester om de zegen te ontvangen vanaf de trappen van de kathedraal gegeven door de Dean van de kathedraal. Op de laatste zegel weer leden van de ‘Band of Blues and Royals’ met een drummer op een paard.

Door verschillende uitgevers van eerstedag enveloppen zijn exemplaren verkrijgbaar geweest voor stempeling met een tiental verschillende stempels ‘eerste dag van uitgifte’. Zoals bovenstaande envelop die verkrijgbaar was bij de organisatie van de show gevestigd in de Guildhall om deze te laten vervoeren met de Royal Mail Coach tijdens de parade. In het stempel is het stadswapen van Londen afgebeeld.

In verband met de viering van de 800ste verjaardag van de benoeming van de eerste burgemeester van Londen werd in het Museum van Londen een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar tevens een afdruk kon worden verkregen van een bijzonder stempel voor de eerste dag van uitgifte van de serie postzegels. Heeft u de ‘Lord Mayor’s State Coach’ wel eens gezien?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Musea Paarden Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)