Meest bizarre per post verzonden items - Postzegelblog

Meest bizarre per post verzonden items

4

pakketjeIn de loop der tijd zijn er vele miljoenen pakketten verstuurd waarbij van vele we nooit de inhoud zullen weten. Van sommige weten we echter dat de inhoud ervan erg eigenaardig is geweest. Hier enkele voorbeelden.

Kinderen op de post

In 1913 ging de Amerikaanse post van start met het verzenden van pakketten. Al snel gingen mensen uitproberen wat er kon worden verstuurd met deze nieuwe service.
Midden januari datzelfde jaar kwam het echtpaar Jesse Neauge uit Ohio op het idee om hun zoontje naar zijn oma op de post te doen. Dit omdat het goedkoper was het kind te versturen per post, dan een treinkaartje te kopen voor hem.
In totaal betaalden ze 15 cent en verzekerden ze het kind voor $50.-.
Kort hierop werden meer kinderen en zelfs baby’s op de post gedaan. Het was niet zo dat deze kinderen in een doos werden gedaan, zoals je bij een pakketje zou verwachten, de kinderen werden door de postbeamte op sleeptouw genomen.

een-baby-op-de-post

Naar aanleiding van de verhalen van de verzonden kinderen verschenen er verschillende ansichtkaarten die dit fenomeen op de hak namen.

In 1915 stak USPS hier een stokje voor en het versturen van kinderen werd verboden.

Bakstenen

In 1916 besloot zakenman W. H. Coltharp een gebouw te laten bouwen in Vernal, Utah ter ere van zijn vader. De voorzijde zou dienst doen als bank.
Hiervoor waren ruim 80.000 bakstenen nodig die van Salt Lake City naar Utah moesten worden vervoerd.
parcel_post_bank

Het vervoeren van deze bakstenen was een kostbare aangelegenheid, maar Coltharp vond daar een handige oplossing voor.
Hij ontdekte dat het vier keer goedkoper zou zijn als hij de stenen per post zou versturen. Hij liet de stenen verpakken in pakketjes van minder dan het maximaal toegestane gewicht van 23 kg. Doordat de stroom aan pakketten enorm toenam werden de lokale postmeesters licht overspannen.

Uiteindelijk zijn alle verzonden bakstenen daadwerkelijk afgeleverd. Dit voorval was voor USPS wel de aanleiding om een maximaal toegestaan gewicht per persoon per dag in te stellen. Sindsdien kon men voor maximaal 90 kg. per dag aan pakketten versturen per persoon.

Slaaf naar vrijheid verstuurd

Henry “Box” Brown was een Amerikaanse slaaf uit Richmond Virginiadie, die wereldnieuws werd doordat hij zich in 1849 liet versturen per post in een houten kist.
Hij werd met hulp van buitenaf op 29 maart 1849 verstuurd naar het vrije Philadelphia. De hele reis duurde 27 uur.

henry-box-brownj

Het verhaal van brown werd wereldnieuws. Er werden zelfs toneelstukken over gemaakt.

Levende kat

Tussen 1897 en 1953 verstuurde de postdienst in New York post met buizenpost via een ondergronds buizenstelsel.

pneumatische-post

Bij de opening van het buizenstelsel op 7 oktober 1897 werd als eerst een kunstperzik verstuurd. Vervolgens werd er ook een kat door het stelsel verzonden.

kat-per-buizenpost

Het dier overleefde de reis en was enkel wat versufd. Er is ook een geval bekend waarbij een zieke kat via de New Yorkse buizenpost werd verstuurd naar het ziekenhuis.

25.000 zeeschilpad eieren

Op 20 april 2010 voltrok zich een grote natuurramp waarbij het olieplatform Deepwater Horizon duizenden liters olie verloor in de Golf van Mexico.
Het leefgebied van oa. duizenden zeeschildpadded was hierdoor zo sterk verontreinigd dat de populatie in gevaar kwam.

eieren

Milieuorganisaties verzamelden zo’n 25.000 schildpad eieren vanuit de omgeving om per post te worden verstuurd naar Florida. Deze reddingsactie was gelukkig succesvol want er kwamen 14.000 eieren uit.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Renzo op 27 oktober 2016 om 17:23

  Hallo allemaal, ik bezit nog een exemplaar van “The Rocket”, orgaan van de Nederlandsche Ruimtevaart Studio Amsterdam, directeur Dr. A.J. de Bruin, het is No. 1, uitgegeven in juni 1946.
  Het “orgaan” bestaat slechts uit 4 bladzijden, vraag is heeft het grote waarde ? Liefhebbers ?
  (klik op de link en je ziet er een foto van)

 • willem hogendoorn op 27 oktober 2016 om 22:19

  Ik heb 25 jaar geleden na een ruzie mijn vrouw ingepakt en terug gestuurd naar haar ouders. Deze weigerde echter het pakket aan te nemen, en ik kreeg het ongeopend retour, wel een kilo lichter.

 • Jaap Termes op 27 oktober 2016 om 23:08

  En Willem,

  Is ze er nog steeds ?

  groet
  Jaap

 • FrancRossi op 28 oktober 2016 om 10:19

  Nog meer over bizarre post vind je op de engelstalige blog. Als de taal geen probleem voor je is, is het altijd leuk om zo nu en dan naar toe te gaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)