Ook in Leiden nu een stukje Werelderfgoed - Postzegelblog

Ook in Leiden nu een stukje Werelderfgoed

0

YES! Op 27 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Nederlandse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Daarmee behoort nu ook het Leidse Park Matilo tot het Werelderfgoed. Unesco, opgericht in 1945, sloot in 1972 een Werelderfgoedverdrag om uniek erfgoed beter in stand te houden.

Werelderfgoed in Nederland
De Limes is inmiddels het 11e Nederlandse monument op de Werelderfgoedlijst. Eerder waren:
1995 Het voormalige eiland Schokland;
1996 Hollandse Waterlinie;
1997 Molens bij Kinderdijk;
1998 Wouda-gemaal in Lemmer;
1999 Droogmakerij van De Beemster;
2000 Rietveld Schröderhuis in Utrecht;
2009 Waddenzee;
2010 Amsterdamse grachtengordel;
2014 Van Nellefabriek in Rotterdam;
2021 Koloniën van Weldadigheid in Drenthe;
2021 De Nederlandse Limes (noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Rijn vanaf Katwijk aan Zee).

De eerste 8 monumenten (1995 t/m 2010) staan op het Unesco postzegelvel uit 2014.


Een postzegel van het 9e monument (Van Nellefabriek) werd uitgegeven in 2014.

Nu zijn dus de 2 nieuwe monumenten aan de beurt voor een postzegel. Van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, ken ik Veenhuizen enigszins in verband met het Nationaal Gevangenismuseum. De Limes heeft al langere tijd mijn aandacht gehad.

De Limes
Het Romeijnse Rijk in de tweede eeuw had als noordgrens de Rijn. Deze grens werd de Limes (grenspad) genoemd. Op een Romeinse reiskaart uit de derde eeuw (de Peutingerkaart) zien we deze noordgrens afgebeeld staan. Het dichtst bij de Noordzee zien we Lugduno (Katwijk) staan.
Verder naar het oosten staat Pretorium Agrippinae met een castellum. Dat was Valkenburg. Dan volgt Matilo (Leiden), Albanianae (Alphen aan den Rijn) en Nigrum Pullum (Zwammerdam). En zo gaat deze kaart met de Limes-route nog verder langs de Rijn en via Duitsland naar de Zwarte Zee.

Pretorium
Lugduno Agrippinae Matilo Albanianae Nigrum Pullum

De Duitse Limes stond al sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst, waarvan een postzegelvel is.

Limes opgravingen
Bij opgravingen is er al veel gevonden langs de Limes, zoals bijvoorbeeld bij Zwammerdam.
In de oudheid bevond zich in Zwammerdam het Romeinse fort “Nigrum Pullum” (zwarte grond) met vlootfaciliteiten. Nigrum Pullum werd gesticht in het jaar 47 als klein grensfort. Het werd tussen 1968 en 1974 uitgebreid onderzocht, omdat op deze plek gebouwd ging worden. Het archeologisch onderzoek leverde veel informatie op over het legerkamp. Dankzij de actie “Redt Romeins Schip” van de Alphense architect Latief Perotti, met steun van de toenmalige koningin Juliana en financiële garanties van de AVRO-directeur Siebe van der Zee (in ruil voor een televisieprogramma over de opgraving), werden tussen 1971 en 1974 zes rivierschepen opgegraven: drie vissersboten van uitgeholde eikenstammen en drie militaire platbodem-transportschepen van 20-34 meter lang die door de Romeinen onder andere werden gebruikt om steen over de Rijn te vervoeren. De filatelie heeft ook aandacht besteed aan deze opgravingen. De zomerzegels van 1977 zijn gewijd aan archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Op één van deze zegels zien we een “gevonden” schip uit Zwammerdam. Op de maximumkaart is ook de opgravingslocatie te zien.

En verder..
De Limes liep van de Noordzee langs de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. In de serie “Canon van Nederland” zijn 2 (persoonlijke) postzegels opgenomen over de Romeinse Limes. De eerste zegel is de zogenaamde Gouden Peelhelm, die in 1910 in Helenaveen (in de Peel) gevonden is. De afbeelding op de 2e zegel is het portret van Julius Ceasar.

Nu de Nederlandse Limes de status is toegekend van Werelderfgoed door Unesco, nemen de filatelisten natuurlijk geen genoegen meer met alleen 2 persoonlijke postzegels. Wat zou het leuk zijn als er een velletje wordt uitgegeven met Limes-plaatsen waar belangrijke opgravingen zijn geweest. Natuurlijk mag PostNL ook mijn foto gebruiken van het Leidse ‘Park Matilo’ waar een castellum (grensfort) met wachttorens heeft gestaan.

Weet je wat? Ik stuur deze blog ook door naar PostNL. Misschien doen ze eens gek en brengen ze nog wijzigingen aan in het uitgifteprogramma 2e helft 2021, dat pas op Postzegelblog heeft gestaan. Je weet het maar nooit.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)