Fusie PostNL en Sandd - Postzegelblog

Fusie PostNL en Sandd

10

PostNL en Sandd bundelen hun krachten door samenvoeging van hun postnetwerken. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet om de postbezorging voor heel Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden, aldus de woordvoerder van PostNL. PostNL en Sandd informeren vandaag al hun medewerkers over de plannen. Vandaag wordt ook de melding gedaan bij de ACM, waarmee het goedkeuringstraject formeel wordt gestart. PostNL neemt alle aandelen van Sandd over.


Deze consolidatie brengt volgens PostNL meer baanzekerheid voor duizenden postbezorgers en maakt het mogelijk om de krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen. Zo krijgen de postbezorgers van Sandd een baan bij PostNL aangeboden. Ook voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen.

Goedkeuringstraject

Vandaag melden PostNL en Sandd het voornemen om samen te gaan aan de toezichthouder ACM. De ACM is op basis van de Mededingingswet bevoegd te oordelen over de mededingingsrechtelijke aspecten. Het onderzoek van de ACM bestaat uit twee fasen, een meldingsfase en een vergunningsfase. Dit ACM-traject kent een wettelijke termijn van in beginsel vier weken voor de eerste fase, en dertien weken voor een tweede fase, met een uitloop vanwege de mogelijkheid voor de ACM om de klok stil te zetten als zij vragen stelt aan partijen. Mocht de ACM onverhoopt geen goedkeuring geven, dan kunnen partijen alsnog toestemming vragen aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Herna Verhagen, CEO van PostNL:

Met dit voorgenomen samengaan wordt het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld. De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen. Maar ook de lange termijn werkgelegenheid voor postbezorgers krijgt hiermee een steviger fundament.

Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding:

Ik ben enorm trots op wat mijn collega’s na de liberalisering van de postmarkt tot stand hebben gebracht. Vanwege de alsmaar afnemende postvolumes in Nederland door digitalisering moeten we realistisch blijven. En dus is het gewoon verstandig om te kiezen voor een sterk, Nederlands postnetwerk dat voor consument, zakenleven en medewerker de beste oplossing voor de lange termijn is. Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden. Wij zullen ook goede afspraken met elkaar maken over de integratie van onze netwerken en over onze medewerkers. Hoe eerder de benodigde goedkeuring wordt afgerond, hoe beter het is voor alle betrokkenen.

Enkele kerncijfers PostNL

 • 38.000 medewerkers
 • Waarvan 18.000 Postbezorgers
 • Postvolume van 2018 1.781m
 • Omzet Mail NL 2018: €1.678m

Enkele kerncijfers Sandd

 • 19.000 medewerkers
 • Waarvan 16.000 Postbezorgers
 • Postvolume van 2018 720m
 • Omzet Postvolume 2018: €201m

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • aadb op 25 februari 2019 om 14:49

  Volgens mij hadden we een prima postdienst met vaste banen en prettige beloningen.Maar door allerlei onzinnige wetgeving moet er z.g concurrentie zijn en we hebben gezien waar dat toe leid .Eerst lagere prijzen voor de makkelijke dingen brief bezorging in de beperkte regio met als resultaat prijs verhoging bij Postnl logische zaak minder omzet door de weglopers oa filatelistisch maandblad en dus minder winst ..Door de gang van zaken mensen bij Postnl ontslagen en mensen bij Sandd erbij voor minimum betaling aan de slag Nu een aantal jaren verder keert men op zijn schreden terug en gaat samen er worden weer banen aangeboden (vaste???) en de vraag rijst worden de nieuwkomers bij Postnl dan ook direct volgens de Postnl regelingen beloont?? Kortom jaren gezeur voor de klanten en afnemers voor wie naar alle waarschijnlijkheid de oprichters bazen bij Sandd met een goede bonus de zaak verlaten Hiep hoera voor de vrije markt .

 • Pieter op 25 februari 2019 om 17:24

  En ik maar denken dat bij AADB de vlag uitgaat, maar helaas koude kermis!

 • Patrick Lava op 25 februari 2019 om 17:27

  Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding: “En dus is het gewoon verstandig om te kiezen voor een sterk, Nederlands postnetwerk dat voor consument, zakenleven en medewerker de beste oplossing voor de lange termijn is. Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.”
  Herna Verhagen, CEO van PostNL: “Met dit voorgenomen samengaan wordt het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld.”
  Excusez le mot, maar dit is leugenachtig gelul. Nog maar een paar jaar geleden had postNL alle kansen van de wereld om te worden overgenomen door het véél grotere Bpost, waardoor een zeer krachtig postbedrijf zou zijn ontstaan op Benelux-niveau, de beste garantie voor een goede dienstverlening ook in NL. Deze overname is door politiek Den Haag afgeketst om redenen waar je als economist nogal wat vragen kunt bij stellen. Ook, en dat moeten we er eerlijkheidshalve aan toevoegen, waren de Belgische vakbonden niet gelukkig met een eventuele overname van het kleine postNL, omdat ze vreesden dat de arbeidsvoorwaarden van de Belgische werknemers (die op zich al niet veel voorstellen – behalve voor de hogere kaders uiteraard – maar toch nog altijd véél beter zijn dan die van de werknemers van postNL) naar beneden toe zouden worden bijgesteld om te matchen met die van postNL. En als je dan weet dat de arbeidsvoorwaarden bij Sandd nóg slechter zijn dan die bij postNL, dan hou ik m’n hart vast voor de gevolgen voor de mensen die bij de huidige fusie van deze op Europees vlak 2 kleine spelertjes zullen mogen blijven werken.
  Of dan met die gebrekkige arbeidsvoorwaarden de dienstverlening blijvend en voor de consument betaalbaar kan worden gegarandeerd, is nog maar zeer de vraag. Wellicht krijgen we dus straks weer maatregelen “ter stroomlijning van de dienstverlening”, zoals de afschaffing van de postkantoren of de annulering van postzegels door een kras met de balpen, nog niet zolang geleden werden aangekondigd.

 • aadb op 25 februari 2019 om 20:09

  Pieter bij mij gaat de vlag zeker uit ,en nu op de TV weer gewauwel over een monopolie positie ,wat is daar nu mis aan als je het meer dan 150 jaar tot alle tevredenheid hebt uitgevoerd .Nette betalingen volop werkgelegenheid prima pensioenen etc etc Al die door ons door de strot doorgeduwde z.g concurrentie heeft geleid tot afbraak of het nu om de zorg bejaarden huizen of de bakker om de hoek gaat .En dan hebben we het nog niet over de banken gehad met 0% rente en het sluiten van die zaken zodat je je gespaarde eurootjes niet meer kwijt kan zonder aan de andere kant van de stad terecht te komen waar je wanneer je een parkeerplek vind a 2 euro per uur je zaakjes kan doen Maar wee diegene die na 4x storten dat nog een keer wil doen die kan dat voor een bijdrage van 6 euro ivm het onderhoud van de apparatuur doen Dus als je wil sparen wat ze propageren en je brengt 1000 euro weg dan betaal 6 euro storting kosten ,bewaarloon en meer ongein of te wel je legt er geld op toe met een rente vergoeding van 0,3% op jaar basis .En dan komen ze met het verhaal concurrentie is goed voor de markt merken jullie er wat van ???

 • René Hillesum op 4 november 2019 om 12:43

  Met ingang van 1 februari 2020 is het niet meer mogelijk om Sandd postzegels te gebruiken voor frankering. Zowel zegels in centen als de nieuwe zegels 1, 2 en geboorte. Kerstzegels kunnen tot 3 januari gebruikt worden. De webshop van Sandd is inmiddels uit de lucht. Wel kunnen bij de postpunten van Sandd nog zegels gekocht worden.

 • aadb op 5 november 2019 om 10:26

  Goed gedaan meneer Hillesum op hangende pootjes terug ? Wat een afgang alles onder het mom concurrentie is goed tja voor wie? .Mist het blad filatelie niet de advertenties van Postnl? krijgen we geen informatie meer over nieuwe zegels via het blad filatelie kortom is ons filatelie info blad niet op sterven na dood met al dat geklooi in de marge ? Veel sterkte toegewenst je kan het gebruiken

 • Piet op 5 november 2019 om 20:09

  @AADB
  Uiteraard volg ik U al langer.
  Het liedje is alsmaar hetzelfde en nu zelfs persoonlijk.
  Steeds vergeet U één belangrijke reden.
  Is het wellicht de partij waarop U gestemd heeft die dit allemaal veroorzaak(te) en bent U daardoor steeds aan het verkeerde adres?
  Als eens gedacht aan onze ZEER GOEDE (wellicht te goed) infrastructuur en kleine oppervlakte die het gemakkelijk maakt om berichten via het WEB te versturen in plaats van te laten bezorgen door Uw PostNL. De regering anticipeert en dat zouden ze op meer punten moeten doen.
  Het verhaal over BPost is iets anders, denk ik.

 • aadb op 5 november 2019 om 22:45

  Beste Piet mijn partij zo die bestaat is niet voor de ongebreidelde hebzucht naar winst ten koste van kwaliteit en beloning .Prachtige bedrijven en instantie met vaste banen en pensioen hebben mijn voorkeur en ze waren er genoeg .Moest men vroeger een eed afleggen bij de post zijn de tijden nu zo verandert dat jan en alleman met post rond zeult met alle gevolgen van dien Dat brief post minder wordt door de nieuwe technieken geen probleem de pakket post groeit enorm .Dat men de postzegel afschaft is een kwestie van tijd en blijkt vaak al niet meer nodig bij verzenden ,maar zolang de postadministratie nog genoeg aan de verzamelaar kan verdienen zullen ze het niet laten ,het hebben van meerdere postverzenders in een klein land is totaal overbodig .Wat de persoonlijke noot naar de heer Hillesum toe ik wenste hem veel sterkte toe dat heeft hij duidelijk nodig

 • René Hillesum op 7 november 2019 om 10:20

  Laatste ‘cadeautje’ van Sandd

  Sandd is inmiddels juridisch ingelijfd door PostNL en dus geen zelfstandig bedrijf meer.
  Opmerkelijk is het dan ook dat Sandd nog kerstzegels uitbrengt dit jaar. Echter, uitsluitend via Etos. Waarschijnlijk lag dit al vast in een contract en kon PostNL hier niet onderuit. De Sandd contracten worden immers door PostNL overgenomen.
  Bij Blokker komen er geen zegels en ook Sandd zelf zal geen kerstzegels verkopen.
  De prijs van de kerstzegel is € 0,60 (inclusief BTW). Dat laatste is voor bedrijven natuurlijk van belang, aangezien de postzegels van PostNL vrijgesteld zijn van BTW.
  Wat opvalt, is dat er geen enkele waardeaanduiding op de zeges staat. 
  De zegels zijn vanaf 18 november verkrijgbaar en geldig tot en met 3 januari. In tegenstelling tot de gewone Sandd zegels (1 februari) verliezen de kerstzegels dus al op 3 januari hun geldigheid.
  Zie voor afbeelding: http://www.filatelie.nu

 • Theus Dinger op 8 november 2019 om 22:32

  PTT (het vroegere postbedrijf) heeft de consument al eerder bestolen door postzegels ongeldig te verklaren hoewel deze verkocht zijn onder de belofte dat deze ALTIJD geldig zouden blijven. Dat betekende niet alleen voor bedrijven een flinke strop, maar ook voor veel verzamelaars en andere gebruikers. Dit dreigt nu weer, want ook Postnl.nl is een moeilijk lerende leerling. Wat gaat er nu gebeuren, nu óók Post.nl monopolist is? De regering wilde toch zo graag marktwerking? Het vertrouwen in de overheid is allang zoek. Het vertrouwen in Post.nl nu ook!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)