Prestigeboekjes, hoezo prestige? - Postzegelblog

Prestigeboekjes, hoezo prestige?

10

De uitgifte van zogenoemde prestigeboekjes overspoelt de wereld van postzegelverzamelaars. Algemeen wordt aangenomen, dat het eerste Prestige Stamp Book werd uitgegeven door de Britse Post, de Royal Mail, op 1 december 1969, met de titel: Stamps for Cooks. De prijs van dit boekje was £ 1, een fors bedrag voor die tijd.

stamps-for-cooks

Op het omslag was een smakelijke gebakken schelvis met schijfjes tomaat afgebeeld in een schaaltje. De inhoud van het boekje bestond uit drie velletjes met gewone postzegels van Queen Elizabeth met een velrand voorzien van kookrecepten. De oplage van het boekje was 385.750 stuks, maar bestond uit twee uitvoeringen: ingenaaid en ingebonden. De oplage van de laatste versie was slechts 10.848 stuks en is een gezocht item!

wedgewood

Men kan dit boekje beschouwen als een ‘voorloper’, want het officiële eerste Prestige Stamp Book verscheen pas op 24 mei 1972 met reclame van Wedgwood, de beroemde aardewerkfabriek die in 1759 is gesticht door Josiah Wedgewood in Stoke on Trent.

Daarna ging het wat sneller vanaf 1980. Ook toen weer een book of stamps and story van Wedgewood, uitgegeven op 16 april 1980. Wel iets duurder: £ 3.

wedgewood-1980

wedgewood

De prijs van de boekjes ging steeds verder omhoog. Verzamelaars waren er dol op, dus waarom dan niet? In 1982, 1983 en 1984 kostte een boekje £ 4 en in 1985 al £ 5. dat hield men enkele jaren vol.

scots connection 1989

london life 1990

In 1991 steeg de prijs naar £ 6. De prijs van het boekje van Isambard Kingdom Brunel in 2006 werd verkocht voor £ 7,50. Het is waar, de boekjes hebben een gevarieerde inhoud, met veel informatie en veel postzegels. Het is toch jammer om zulke boekjes te bestemmen om er de zegels uit te halen voor frankering? En hoe staat het met de verhouding inhoud aan postzegels en de verkoopprijs? Als voorbeeld het boekje van £ 5 van de The Scots Connection. Hierin zijn vier bladzijden met postzegels opgenomen: 11 postzegels van 14P, 15 van 19P en 1 van 23P. Totaal £ 4,62. Echte Schotse zegels!

scots connection 1989 scots connection 1989
Maar nergens het woord: PRESTIGE. Waar slaat dat op? Een uitvinding van een verzamelaar of handelaar? Of toch van de Britse post? Andere landen hebben de term PRESTIGE trouw overgenomen. Prestige betekent volgens Van Dale: gezag, aanzien op grond van echte of vermeende prestaties of capaciteiten. Wat is het verband? Hoezo PRESTIGE?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (10) Schrijf een reactie

  • O.J.Kwats op 27 december 2007 om 12:50

   Prestige…,voor de posterijen mischien?

  • willem hogendoorn op 27 december 2007 om 13:17

   “Prestige” is een anagram van “pesterig”. Wellicht een verschrijving??

  • Rein op 27 december 2007 om 19:26

   @Cees

   Je geeft zelf al aan hoeveel zegels voor je geld krijgt met de Engelse boekjes.

   Bij de Nederlandse P-boekjes is een marketeer van TPG bezig geweest die uiteraard marktonderzoek heeft gedaan en ontdekte dat 9.95 zondermeer geslikt wordt door een Nederlands publiek dat meer zou letten op de begeleidende tekst dan op de zegels – niet-filateloten dus! Een poging om met de hoge heer in discussie te gaan en hem duidelijk te maken dat filatelisten niet erg blij zouden zijn leverde niets op – het research was goed en het ging niet om filatelisten – dan ben je dus uitgeluld…. U wordt bedankt TPG/TNTPost!

  • albert Haan op 28 december 2007 om 00:41

   Eerstedagkaarten, Eerstedagbladen, waren de hebbedingen voor veel geld,in de jaren 70 en 80, nu zijn ze Gone, dit zal ook wel met de P-boekjes gaan, Als ze niet meer gekocht worden worden ze niet meer gemaakt.

  • aadb op 28 december 2007 om 11:00

   Eerstedag kaarten en eerstedagbladen waren niet duur zeker niet in verhouding met de prestigeboekjes .Nog steeds verschijnen er eerstedagbladen importa en visje ,de oplage van deze producten zijn in percentage net zo veel gedaald als de eerstedagenveloppen.

  • Rein op 28 december 2007 om 11:13

   Er worden wel appels met peren vergeleken. P-boekjes zijn postzegels in een bepaalde verschijningsvorm, alle andere dingen zoals FDC e.d zijn gefröbel met zegels. Maar ook de mapjes.

   Dit zeggende moet helaas geconstateerd worden dat ten behoeve van dit fröbel ook speciaal aangepaste versies van postzegels worden geproduceerd die niet bestaan in de oorspronkelijke verschijningsvormen zoals blokken, velletjes, vellen, boekjes [al of niet hangend, al of zelfklevend].

   Deze versies van zegels – het bekendst zijn de compleet doorgestanste of de aparte tandingen van de zakelijke postzegels – dienen een eigen plaats te krijgen los van waaruit ze zijn gehaald [mapjes, FDC’s].

   Redelijk onbekend b.v. zijn de met hechtpuntjes bijeengehouden Goede Doelen-postzegels op FDC!

  • Eric op 28 december 2007 om 12:03

   Het is jammer, dat de P-boekjes in de NVPH catalogus terecht zijn gekomen. Om compleet te blijven, moet ze dus haast wel kopen ongeacht de prijs. Daarnaast zijn de zegels die erin zitten ook weer anders getand, zodat er een echte variant is.

   In mijn optiek geldklopperij de TNT-Post, m.n. het maken van een afwijkende zegelvariant versterkt deze gedachte. Helemaal absurd is de prijs. Die 9,95 is bijna 3x de nominale waarde, die erin zit. Alsof 6 euro de drukkosten zouden zijn. Onzin, daar druk je een hele gouden gids voor…

  • Rein op 28 december 2007 om 12:34

   @Eric

   De P-boekjes zijn je reinste geldklopperij, maar daar lopen we in de filatelie wel vaker tegenaan.

   De zegels eruit kunnen voor frankering worden gebruikt en zijn dan ook normale postzegels, zij het dat ze in een beperkte oplage maar wel goed verkrijgbaar zijn. Je bent vrij om ze te verzamelen, maar een respectabele catalgous komt er niet onderuit ze op te nemen omdat het niet lukt de kriteria – waar de NVPH in al democratie lak aan heeft – zo aan te scherpen dat ze er buiten moeten vallen.

   Alle achterdeur-postzegels vallen net zo goed binnen de ongeschreven kriteria en horen hoofdnummers te krijgen, ook al zijn het er voor de laatste 2 jaar zo’n 200 stuks. Nederland zit qua hoofdnummers nog niet op 3000, maar een flut gebied als de N.Antillen al op 1750 of Aruba 375. Echte landen als België op 3800, Oostenrijk zit op 2700, Polen op 4100…. dus we doen het nog niet zo slecht. En dat gemekker over de te dikke catalogus??? België houdt de Afrikaanse gebieden ook nog steeds in ere!

  • J.H. Avis op 28 december 2007 om 13:33

   Dan is het toch jammer, dat de NVPH in 2008 een eigen, gedeeld, P-boekje krijgt. Zou dit boekje wel cataloguswaardig zijn?
   Misschien een andere tanding of druktechniek?

  • albert Haan op 29 december 2007 om 01:38

   Wie zegt dat je die dingen MOET kopen?
   Ik hoef niet kompleet te zijn om zegels te sparen. Dat is nou juist de kunst van het vergaren, geduld, wachten en nog eens geduld.
   Kras zegels? ik heb er geen enkele gekocht maar met en mee, met behulp van familie heb ik de serie kompleet gestempel, en wel op enveloppe.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)