De niet-officiële (?) dienstzegels 1949 van Ecuador - Postzegelblog

De niet-officiële (?) dienstzegels 1949 van Ecuador

3

Tijdens een contactavond van de postzegelvereniging Monster, een gezellige club met enthousiaste leden, kreeg ik van een medeverzamelaar een kleine envelop in mijn handen gedrukt met de vraag ‘ken je deze zegels?’. Het was een envelop met drie ongetande zegels van Ecuador. De zegels hadden betrekking op het overlijden van Franklin D. Roosevelt in 1945.

Het viel meteen op dat de drie zegels blijkbaar tot drie verschillende uitgiften behoorden gezien de opdrukken: de 30 centavos oranje was een luchtpostzegel, de 30 cent blauw rechts had een opdruk in rood met de letters M.G. en de linker blauwe zegel ook nog eens een opdruk POSTAL in zwart. De afdruk van het dagtekeningstempel was bijna onleesbaar maar de datum was te ontcijferen: 13 juni 1949. Ook de naam QUITO kon worden onderscheiden, de hoofdstad van Ecuador.

Verder viel een ovale stempelafdruk boven het portret van Roosevelt op de envelop op met de tekst: First Day of Issue. Dat zou betekenen dat de drie zegels toch op een en dezelfde dag waren uitgegeven. Ik had de zegels nog niet eerder gezien en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Graag maak ik gebruik van oude catalogi. Van uitgevrij Michel heb ik twee edities, een van 1965/1966 en een van 1992. In de catalogus van 1965/1966 zijn catalogusprijzen vermeld in Duitse Marken voor ongebruikte exemplaren.

Prijzen voor gebruikte zegels zijn niet opgenomen. Dat geldt niet alleen voor de ‘basis serie’ uitgegeven op 1 juni 1949, maar ook voor de verder uitgiften van deze zegels. De zegels waren blijkbaar alleen ongetand te vinden. Toch zijn ‘gebruikte’ exemplaren bekend, maar de stempelafdrukken zijn vaak onleesbaar of zeer slecht afgedrukt. Opzettelijk? Wel is de kantoornaam QUITO te herleiden.

De zegels werden van een opdruk voorzien in de vorm van letters die door de diverse ministeries werden gebruikt. De uitgiftedatum stemde niet overeen met de datum in de stempelafdruk op de envelop. Een raadseltje dus.

De opdrukken betroffen negen ministeries:

M.D. stond voor het Ministerie van Defensie, M.ED. voor het Ministerie van Cultuur, M.P.S. voor het Ministerie van Sociale Zaken en M.EC. voor Ministerie van Wetenschappen.

M.G. voor de Regering, M.S. voor het Ministerie van Gezondheid en M.T. voor het Ministerie van Financiën.

Daar kwamen nog twee ministeries bij die aangegeven werden met meer letters: M.OO.PP. voor het Ministerie van Openbare Werken en M.RR.EE. voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Totaal dus negen zegels.

Een zegel, de waarde van 30 centavos in de kleur rood, werd voorzien van een algemene opdruk POSTAL, aangebracht over de aanduiding AERO op de zegel en deels over het afgebeelde vliegtuig.

De negen waarden met de opdrukken van de diverse ministeries werden eveneens voorzien van de opdruk POSTAL. De kantoornaam in de stempelafdruk op de zegel met opdruk M.ED. heb ik nog niet kunnen thuisbrengen. U wel? In de catalogus van 1965/1966 waren al deze zegels, in totaal 24 stuks, voorzien van een catalogusprijs in Duitse Marken in ongebruikte staat, een totale waarde van DM 233,-. Een fors bedrag voor die tijd! Maar waarom geen prijzen vermeld voor gestempelde exemplaren?

Daarbovenop kwamen nog 16 blokjes uit met één of vier zegels per blokje in de waarde van 30 en 60 centavos.

Voor de productie van de blokjes werd de originele afbeelding van 30 centavos gebruikt. Dat is te zien omdat het woordje AERO in het blokje is verwijderd.

Verder is heel goed is te zien dat de cijfers 3 en 0 van de waardeaanduiding op het eerste blokje op een klungelige wijze zijn verwijderd en vervangen door een 6 en een nieuw cijfer 0.

1

Ook hierbij waren hoge catalogusprijzen vermeld voor ongebruikte blokjes. Waarom geen prijzen waren vermeld voor ‘gebruikte’ exemplaren was in deze catalogus niets te vinden.

1

Dan de catalogus van 1992. De vermelding, inclusief afbeelding, was gelijk aan die in de catalogus van 1965/1966. Met dit verschil, dat géén catalogusprijzen waren vermeld, doch alleen streepjes. Aan het einde van de series en blokjes was een mededeling opgenomen die in 1962 ontbrak.

Aan de officiële status van de uitgiften genummerd 162 tot en met 193 en de blokken D 1 tot en met D 16 werd getwijfeld. Waarop dit was gebaseerd werd niet verklaard. Ook een zoektocht op internet bracht geen verdere verklaring, dan dat inderdaad sprake zou zijn van niet-officiële uitgiften. Maar door wie en waarom? Toch worden op de diverse websites zoals bijvoorbeeld eBay en Delcampe, deze zegels en blokjes aangeboden tegen soms vrij hoge prijzen. De postzegels van Ecuador worden in Nederland nauwelijks verzameld, maar als u dat zou doen, zou u dan deze zegels opnemen in de verzameling? En hoe zouden de verzamelaars dit hebben ervaren als ze indertijd de zegels ‘duur’ hebben gekocht om later tot de ontdekking te komen dat de uitgifte twijfelachtig was?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Patrick op 26 januari 2016 om 10:06

    Ook in de Franse Yvert worden de zegels vermeld. In de editie 1980 krijgen in de rubriek “Timbres de Service pour la Poste Aérienne” 3 zegels zonder opdruk een cote van 1,50 toenmalige FF; 4 zegels zonder opdruk worden louter vermeld zonder prijsaangave en de 7 opdrukken van ministeries krijgen cote 1,25 FF. In de rubriek “Timbres de Service” krijgen de 10 zegels met opdruk “postal” cote 0,50 FF. De cotes gelden voor zowel ongestempeld als gestempeld. De blokken worden door Yvert niet vermeld. Evenmin wordt er iets gezegd over het al dan niet dubieuze karakter van de uitgifte. In het licht van dit twijfelachtige officiële karakter, en gezien die zegels toch vrij makkelijk te vinden zijn, lijkt het me dat die – weliswaar oude – lage prijsnoteringen van Yvert een stuk realistischer zijn dan de hoge quoteringen van Michel uit de jaren ’60. Voor zover ik me herinner heb ik een paar jaar geleden voor de hele zwik postfris (zegels + blokken) een paar euro betaald … De kantoornaam in de stempelafdruk op de zegel met opdruk M.ED. lijkt me het Spaanse woord “estafetas” te zijn. Geen plaatsnaam, maar de aanduiding van een postale dienst. Mooie stempel, maar – helaas – wellicht net zo “officieel” als de zegels zelf …

  • Zegelgek op 5 september 2018 om 16:58

    De Michel vermeldt ze ook nog steeds, inclusief alle opdrukken en ook nog steeds zonder enig commentaar en nimmer gestempeld. De prijzen zijn relatief laag, voor zover aangegeven (maximaal €5). De enveloppen lijken mij maakwerk.

  • Cees op 6 september 2018 om 07:26

    @Zegelgek, ja,op eBay heb ik diverse aanbiedingen gezien van complete vellen van 25 stuks van deze zegels.En volop losse exemplaren, voor uiteenlopende prijzen. Op de velranden geen aanduidingen wie de drukker is geweest. Enveloppen zijn nauwelijks te vinden. Het blijven mysterieuze uitgiften.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)