Wereld Hondsdolheids Dag! - Postzegelblog

Wereld Hondsdolheids Dag!

0

Sinds 2007 bestaat de ‘wereld hondsdolheid dag’ die ingesteld is door de G(lobal) A(lliance) for R(abies) C(ontrol), de GARC en het CDC, het C(entre) for D(isease) C(ontrol) Elk jaar op 28 september, de sterfdag van de Franse microbioloog Louis Pasteur (1822-1895). Sinds een aantal jaren is Nederland vrij van hondsdolheid maar in mijn jeugd stond er vaak een paaltje met het bord erop: “Gevaar Hondsdolheid” langs de weg.

Elk jaar sterven toch nog zo’n 55.000 mensen aan de hondsdolheid, voornamelijk in Azië en Afrika. Ze werden vrijwel allemaal gebeten door een met het virus geïnfecteerde hondsdolle hond. Over Louis Pasteur kun je in de filatelie heel wat vinden. Hij was de eerste die het vaccin produceerde en bij een jongen liet inenten die anders zeker gestorven zou zijn aan hondsdolheid. Het was in 1895, toen de negen jaar oude bakkerszoon, Joseph Meister, die op weg was naar de brouwerij om gist te halen, door een hondsdolle hond gebeten werd. Zijn uiterst bezorgde moeder bracht hem over de grens van het toenmalige Duitse Elzas naar Frankrijk naar Pasteur waar hij als eerste door een arts gevaccineerd werd met het vaccin. Hij werd niet ziek, hoewel ook niet duidelijk is of hij überhaupt wel geïnfecteerd werd.

Louis Meister werd naderhand conciërge van het Louis Pasteur instituut in Parijs. Na de Duitse inval in 1940 pleegde hij zelfmoord.
Hondsdolheid wordt niet alleen overgebracht door hondsdolle roofdieren, zoals honden, maar ook door vleermuizen. Vampiervleermuizen dragen het virus over. Het was dokter Lennox Pawan die het lukte om te bewijzen dat deze dieren de oorzaak waren. Dit gebeurde in 1931 in Trinidad, zijn vaderland. Hij had ook aan het louis Pasteur Instituut in Parijs gestudeerd. Hij veronderstelt dat een hondsdolle hond het virus op een vleermuis had overgedragen in Brazilië. De kans dat je hondsdolheid krijgt via een vleermuis is uiterst klein. Je moet hem al onbeschermd in de hand nemen, als hij zich al laat vangen en dan gebeten worden. Uiterst onwaarschijnlijk! Inmiddels heeft zich het virus bij vleermuizen als een aparte soort ontwikkeld, zo werd in Duitsland bewezen. Tot nu toe is er hier nog niemand aan de vleermuis-hondsdolheid gestorven.


Op wereld hondsdolheid dag, worden globaal voorlichtingscampagnes gehouden en worden de mensen, vooral huisdieren bezitters aangezet om hun honden te laten vaccineren tegen Rabiës. Er worden ook massale inentingscampagnes georganiseerd. Men streeft erna om in 2030 de Rabiës die door honden verspreid wordt uit te roeien.

 

De Peruaan Sergio Recuenco werkt bij het CDC en is enthousiaste filatelist. Op zijn initiatief bracht de Peruaanse Post in 2007 een bijzonder stempel in omloop en twee jaar later zelfs een bijzonder postzegel. Een filatelist die het lukt om zijn werk in zijn hobby te plaatsen, prachtig toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)