Fila Corona Varia (17) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (17)

3

In de afgelopen periode hebben we te maken met een ‘infodemie’ met echte en nepnieuws over corona. Diverse vreemde woorden uit de medische wereld hanteren we nu in de ‘gewone’ taal. We zijn allemaal deskundigen op dit gebied; 17 miljoen virologen hebben een mening hoe we uit deze tijd kunnen komen, elk vanuit een ander perspectief: gezondheid, economisch of sociaal. In deze 17e blog alles over vaccinatie en nieuwe COVID-19 uitgiften van Kroatië en Turkije.

Vaccinatie

Een vaccin is een middel dat, na toediening of inenting, mens of dier langdurig beschermt tegen een infectieziekte door een specifiek schadelijk micro-organisme, in de medische microbiologie pathogeen genaamd. Een vaccin bevat het schadelijke pathogeen in verzwakte vorm, en wekt bij mensen (of dieren) een immuunrespons op zonder hen ziek te maken. De gevaccineerde is door de vaccinatie bestand tegen de gevolgen van een eventuele latere infectie door de betreffende pathogeen. Het door het vaccin getrainde immuunsysteem, meer speciaal het verworven of specifieke immuunsysteem, dat wordt gevormd door speciale witte bloedcellen, zal de binnengedrongen pathogeen herkennen en uitschakelen. Zo wordt een verdere verspreiding van de pathogeen door de lichaamsweefsels (een infectieziekte) van het organisme voorkomen.

Australië (2020): HPV vaccin.

Frankrijk (1985): vaccin tegen hondsdolheid.

 

 

 

 

 

 

 

Vaccinaties zijn voor velen de gewoonste zaak van de wereld. Sommige vaccinaties krijgt iedereen, sommige vaccinaties krijg je alleen als je naar bepaalde gebieden reist. Dankzij vaccinaties zijn veel ziektes zo goed als volledig uit ons land verdwenen, maar door toenemende twijfel aan de invloed van vaccinaties op de gezondheid, neemt de vaccinatiegraad af. De huidige methode van vaccineren werd in Europa voor het eerst ontdekt in de 18e eeuw.

Spanje (2015): fantasie uitgifte Lady Montagu.

Vermoedelijk ontstonden de eerste vormen van vaccinatie in China en India in de 17e eeuw. Daar was het toen gebruikelijk om niet-zieken te beschermen tegen de pokken door hen te vaccineren met de tot poeder vermaalde korstresten van mensen die al wel besmet waren. Zij kregen hierdoor slechts een milde variant van de ziekte, waardoor de kans op het overlijden aan de ziekte aanzienlijk daalde. De methode verspreidde zich al snel en werd in 1718 uiteindelijk ook in Europa geïntroduceerd door de Britse schrijfster Mary Montagu.

Spanje (2015): fantasie uitgifte Lady Montagu en Edward Jenner.

Aan het eind van de 18e eeuw ontdekte de Britse wetenschapper Edward Jenner vervolgens een verbetering op de methode. Het viel hem op dat melkmeisjes nooit besmet raakten met de ziekte, en hij concludeerde al snel dat dit kwam omdat zij tijdens hun werk in aanraking kwamen met de ongevaarlijke ziekte van de koeienpokken. Jenner adviseerde mensen daarom bewust de koeienpokken op te lopen, ofwel zich in te laten enten. Door de niet-zieken te besmetten met een andere ziekte in plaats van een milde variant van het nog altijd levensgevaarlijke pokkenvirus, nam het risico van het overlijden na een vaccinatie nog verder af.

Mali (2014): Edward Jenner uit de serie Les grands medecins.

Meer info over Edward Jenner:

https://www.postzegelblog.nl/2019/03/30/koeieneren/

 

Deze methode van inenting bleek een grote doorbraak voor de medische wereld. Eén van de wetenschappers die voort zou bouwen op de ontdekkingen van Jenner was de Franse bioloog Louis Pasteur. Per toeval ontdekte hij dat bacteriën die gedurende een lange tijd gekweekt waren, slechts een milde ziekte veroorzaakten. Door mensen met deze milde ziekteverwekkers te vaccineren, werden zij immuun voor de ‘echte’ ziekte. Op deze manier ontdekte Pasteur onder andere vaccins tegen miltvuur, hondsdolheid en de varkensvlekziekte.

 

 

 

 

 

 

Onder invloed van de Fransen groeide het vaccineren van de bevolking tijdens de Bataafse Tijd (1795-1813) uit tot een overheidstaak. Volgens Lodewijk Napoleon, koning van Nederland, was de koepokprik ‘het dierbaarste voorwerp van de staat’ en hij riep dokters op alle burgers gratis te vaccineren. Onder Willem I en diens opvolgers werden deze vaccinatiecampagnes doorgezet, en met resultaat. Vandaag de dag laat naar schatting 95 procent van alle ouders hun kinderen inenten door het Rijksvaccinatieprogramma. Het programma bestaat uit inentingen tegen 12 gevaarlijke ziekten. De prikken zijn voor alle kinderen gratis. Elk kind ontvangt automatisch een oproep. Deelname is niet verplicht. Een belangrijk percentage, want hoewel niet iedereen is ingeënt, zorgt de hoge vaccinatiegraad ervoor dat de kans dat deze mensen ziek worden, verwaarloosbaar klein is.

Ondanks alles loopt de vaccinatiegraad wel terug. Steeds meer mensen laten hun kinderen niet vaccineren, bijvoorbeeld door religieuze bezwaren, maar ook omdat ze vrezen dat vaccins autisme kunnen veroorzaken. Daardoor duikt de vaccinatiegraad in Nederland onder die 95%. In 2019 maakte een groot Deens onderzoek korte metten met de stelling dat vaccins autisme veroorzaken.

United Nations (1987): Vaccineer alle kinderen.

 

Kroatië (2020): COVID-19 stempel, 30 april 2020.

Een nieuwe, onbekende pathogeen kan leiden tot een landelijke epidemie, of wereldwijde pandemie (COVID-19), omdat er nog geen vaccin beschikbaar is: de populatie is niet ingeënt en heeft geen afweer kunnen opbouwen. Het ontwikkelen en produceren van vaccins is essentieel voor de volksgezondheid en wordt in veel landen gefinancierd door de overheid.

Turkije (2020): Persoonlijke zegel COVID-19 als vaccin.

 

Tekst: 11 maart 2020. In quarantaine 14 dagen. Blijf thuis.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië China Volksrepubliek China vóór 1949 Frankrijk Groot Brittannië India Kroatië Spanje Verenigde Naties Boeken ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,91 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Lars op 22 mei 2020 om 18:25

    Het velletje met de naam Mali is ook een fatasie-uitgifte. Een illegale uitgifte om precies te zijn, want het is gedrukt en via internet aan onwetende verzamelaars verkocht.

  • Willem hogendoorn op 23 mei 2020 om 19:25

    Volgens mij mis ik Fila Corona Varia nummer 17

  • Randy Koo op 23 mei 2020 om 20:23

    @Willem: klopt idd. Beheerder site had vergeten nr 17 te plaatsen. Ik heb nu blog nr 18 omgenummerd als nr 17. En blog nr 17 genoemd nr 18. Gevraagd om nr 18 komende week te plaatsen zodat we weer op volgorde werken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)