Het Palace of Westminster in Londen - Postzegelblog

Het Palace of Westminster in Londen

0

Ter gelegenheid van de 19de Parlementaire Conferentie in 1973 en de 62ste Interparlementaire Unie Conferentie in 1975 werden postzegels uitgegeven met een afbeelding van het ‘Palace of Westminster’ te Londen. De drie postzegels werden ontworpen door Richard Downer.

De postzegel van 8p werd uitgegeven op 12 september 1973. Het laat het Palace of Westminster, bekend onder de naam ‘Houses of Parliament’, zien vanaf de Victoria Embankment. Op de voorgrond de klokkentoren ‘Big Ben’, de beroemdste klok ter wereld. De toren heeft de officiële naam: Elizabeth Tower. In het paleis zetelt de regering bestaande uit het ‘House of Commens’, het Britse Lagerhuis vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland en het ‘House of Lords’, het Hogerhuis, de Eerste Kamer.

Het Palace is op de postzegel afgebeeld gezien vanaf ongeveer rechts achter de bomen voor de Big Ben. Op de achtergrond, links van de Victoria Tower met de vlag in top is op de prentkaart de oude kolencentrale, Battersea Power Station te zien. Rechts van de Big Ben de torens van Westminster Abbey. Op de plaats waar nu het Palace staat was al een vestiging uit de tijd van de Angelsaksen. Het oudste deel van het paleis is uit ongeveer het jaar 1097. Rond het jaar 1050 werd begonnen met de bouw van het paleis door koning Edward de Belijder. Tot 1512 was dit het verblijf van de Engelse koningen.

Op de postzegel van 10p is het paleis van de andere zijde te zien vanaf Abingdon Street achter Westminster Abbey. Rechts de Victoria Tower met de bibliotheek, links daarvan enkele kantoorruimten, daarnaast de Poort van St Stephan en de Westminster Hall. Na een brand in 1512 die een deel van het paleis vernietigde verhuisde de koning, Henry VIII, naar een nieuw paleis, het Palace of Whitehall. Het Palace of Westminster werd gerestaureerd en uitgebreid. Op 20 januari 1265 vond in het paleis de eerste vergadering plaats van een Engels parlement. Sindsdien is het paleis voorbehouden aan de regering. Bij een nieuwe brand in 1834 ging wederom een groot gedeelte van het paleis in vlammen op. Het paleis werd vanaf 1840 herbouwd in neogotische stijl en in 1870 werd de regeringszetel gevestigd voor het Lagerhuis en het Hogerhuis.

Het paleis bevat meer dan 1.100 kamers die gegroepeerd zijn rond twee binnenplaatsen. Het front aan de Thames is 300 meter lang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de nacht van 10 op 11 mei 1941 werd het gebouw getroffen door 12 bommen van de Luftwaffe die de vergaderzaal van het Lagerhuis verwoestte.

De hoogste toren, de Victoria Tower, heeft een hoogte van 98½ meter en kwam gereed in 1860. Deze toren is iets hoger dan de Elizabeth Tower, ofwel de Big Ben, met een hoogte van 96½ meter.

Op de postzegel van 12p uitgegeven op 3 september 1975 is het paleis te zien vanuit de lucht. Met op de voorgrond de Victoria Tower, die tot 1897 Kings Tower werd genoemd, maar bij het diamanten jubileum van koning Victoria herdoopt in Victoria Tower. De Westminster Hall, links op de voorgrond, is het oudste deel van het paleis. Dit deel is uit 1097 en was toen de grootste hal ter wereld.

De hal heeft een houten gewelf en het hout kwam uit de koninklijke bossen in Hampshire. In de afdruk van het stempel ‘Eerste dag van uitgifte’ is een doorsnede van de dakconstructie te zien. De hal werd tot de 19de eeuw vooral gebruikt als rechtszaal. Hier hebben belangrijke rechtszaken plaatsgevonden onder andere tegen koning Karel I, Thomas More en Guy Fawkes. Deze laatste werd bekend vanwege het zogenoemde buskruitcomplot van 1605 waarbij getracht werd de protestantse koning Jacobus I te vermoorden. De afgebeelde brug over de Thames is de Westminster Bridge met zeven overspanningen.

Het paleis staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het kan op sommige dagen door toeristen worden bezocht. Ook de klokkentoren met de Big Ben kon tot voor kort worden beklommen om de klok van dichtbij te zien. De Big Ben hangt op een hoogte van 62 meter en was te bereiken via een stenen spiraaltrap met 334 treden. Thans wordt de Big Ben gerestaureerd.

Er bestaan vele postzegels met afbeeldingen van de Houses of Parliament en de Big Ben en ook stempelafdrukken, dus is hiervan een mooie collectie op te bouwen.

De 150ste verjaardag van de Big Ben werd gevierd op 18 september 2009 met de uitgifte van een vel met 10 postzegels, ‘smilers’ genoemd. De klok zelf in de klokkentoren sloeg voor het eerst op 11 juli 1859. De naam van de klok is afkomstig van Sir Benjamin Hall, een politicus die leefde van 1802 tot 1869. Vanwege zijn lijfelijke omvang werd hij ook wel ‘Big Ben’ genoemd. Hij was de grote stimulator om de klokkentoren te laten bouwen die bij gereed komen de naam kreeg van ‘Clock Tower’, later Elizabeth Tower. De klok was voor het eerst via de radio te horen in 1923.

In het paleis bevindt zich een postkantoor met een eigen poststempel. Vanzelfsprekend heb ik tijdens een van onze bezoeken aan het Palace of Westminster dit postkantoor bezocht en een aangetekende prentkaart naar mezelf gezonden. Een mooie herinnering!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)