Hergebruik van postzegels bemoeilijken - Postzegelblog

Hergebruik van postzegels bemoeilijken

2

Postadministraties uit verschillende landen geven postzegels uit. De postbedrijven willen namaak en vervalsingen tegengaan of danig bemoeilijken om hergebruik van postzegels onmogelijk te maken. Een beveiligende methode bestaat uit het aanbrengen van ellips-, ster- of ruitvormige gaten in de perforatie. Zo’n tanding aan weerskanten van een postzegel wordt veiligheids-standing of -perforatie genoemd.

De zelfklevende postzegels met lijmstof hechten zich verbazend goed op het papier van kaarten en enveloppen. Door afweken met water van de stickerpostzegel is hergebruik van de postzegel uitgesloten. Met wasbenzine lukt het na verloop van tijd wel, echter met moeite. De kleefstof is op den duur schadelijk voor het postzegelpapier en/of kleur van de drukinkt van de postzegelafbeelding. Bewaren van zelfklevende postzegels op een briefpapierfragment is niet aan te bevelen. De uitlopend lijmstof veroorzaakt op den duur ellende!

Insnijding in postzegels als veiligheid

Een andere beveiligingsmethode van postzegels wordt uitgevoerd met insnijdingen in het postzegelbeeld. Doel en functie hiervan is het hergebruik van een postzegel onmogelijk maken of bemoeilijken. Deze methode is (voor zover ik nu weet) voor het eerst in Groot-Brittannië uitgevoerd.

Een Royal Mail-frankeerstrook staat in Engeland onder de naam loketlabel bekend. De label wordt er gebruikt voor de frankering van pakjes en pakketten. Het is niet toegestaan labels af te stempelen. Om hergebruik van de goudkleurige label in ‘postzegel-portret-uitvoering-van-koningin-Elisabeth’ te voorkomen, zijn insnijdingen met een golflijnenpatroon (finger nail marks, nagelvorm) aangebracht. Afweken of losmaken van de zelfklevende label van een poststuk is lastig. De label met de security print valt meestal in een centraal- en rand- of omtrekgedeelte uit elkaar bij het afweken. De zegel is dan niet meer geschikt voor hergebruik.

Insnijdingen in Blokker- en Etos-kerstzegels 2018

In de kerstzegels van Blokker en Etos als Sandd-kerstzegel-varianten, zijn in het beeldvlak ook insnijdingen aangebracht, terwijl deze insnijdingen in de kerstzegels van Sandd ontbreken. Ook hier zal hergebruik van kerstzegels wel de achterliggende gedacht zijn.

  1. Gezien de lage frankeerwaarde van deze Blokker- en Etos-kerstzegels lijkt me hergebruik niet heel erg aantrekkelijk in tegenstelling tot Britse loketlabels met een hoge frankeerwaarde.
  2. Bij de productie van de Blokker- en Etos-kerstzegels neemt het kostenplaatje door het aanbrengen van deze insnijdingen uiteraard wel toe.
  3. Of schuilt er achter deze insnijdingen toch nog een andere reden of oorzaak? Wie het weet, verzoek ik de informatie via de reactie-mogelijkheid ons als lezers nader te informeren. Sandd laat na herhaalde pogingen hierover niets van zich horen.

Sandds filatelistische-info-verschaffing

Het verschaffen van filatelistische informatie over Sandd-, Blokker- en Etos-postzegels verloopt bij Sandd stroef en moeizaam en is soms ook nog onvolledig. Kenmerken? De info-verschaffing verloopt traag en tijdrovend door gebrek aan kennis en desinteresse, waardoor geen reactie wordt verzonden en ontvangen. Er bevindt zich nog steeds geen vaste en ter zake deskundige persoon op het aanspreekpunt ‘Marketing & Communicatie’. Mijn vraag: “Sandd, zal het structureel op deze wijze doorgaan of wordt op (kort) termijn verandering doorgevoerd?”

In de wielen rijden

Sandd poogt de grote concurrent PostNL in de wielen te rijden (ontwerp Bram van Rijen).

Afbeeldingen: Bram van Rijen, Sandd, B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Cees op 27 januari 2019 om 07:33

    Voor meer informatie over de goudkleurige labels van Groot-Brittannië zie mijn artikel van 22 augustus 2012 op deze Blog. Gestempelde labels komen ook voor. En inmiddels zijn witte labels in gebruik in een andere lay-out. Een mooi verzamelgebied!

  • Patrick Lava op 27 januari 2019 om 08:52

    Een andere manier om hergebruik van postzegels te voorkomen, is om drukinkt te gebruiken die loslaat bij het afweken. Door Nederland op grote schaal toegepast voor bijvoorbeeld de zegels van Nederlandsch-Indië.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)