De Belgische bezetting van Eupen en Malmédy - Postzegelblog

De Belgische bezetting van Eupen en Malmédy

1

KopjeIn het Verdrag van Versailles van 28 april 1918 was onder andere bepaald, dat vanaf 1 januari 1920 de kantons Eupen, Malmédy en Sankt-Vith werden toegekend aan België. De kantons hadden weinig met elkaar gemeen. Eupen en Sankt-Vith waren vooral Duitstalig, terwijl Malmédy overwegend de Franse taal gebruikte.

1

Op 25 juli 1940 had de toenmalige Duitse postdienst twee postzegels uitgegeven ter herdenking van de terugkeer naar het Duitse Rijk van de gebieden Eupen, Malmédy en Moresnet. Eupen had oude banden met Oostenrijk (het Habsburgse Huis) en het Duitse Rijk, terwijl Malmédy historische banden had met Luxemburg. De gebieden werden in 1815 tijdens het Congres van Wenen toegekend aan Pruisen, later overgegaan in het Duitse Rijk.

4

Omdat Eupen en Malmédy Duits waren geweest, beschikte de bevolking, winkels en bedrijven, alleen over Duits geld, Pfennig en Mark. Daarom werd bij de overgang naar België een serie postzegels voorzien van een opdruk in Duitse geldswaarden uitgegeven. Vanaf 15 januari 1920 was de Belgische postdienst verantwoordelijk voor de postkantoren in Eupen, Malmédy en Sankt-Vith. De serie postzegels was vanaf die datum verkrijgbaar. De bevolking van beide gebieden werd in de gelegenheid gesteld om over hun eigen toekomst een stem uit te brengen: bij België blijven of terugkeren naar Duitsland. De stemming werd gehouden tussen 26 januari 1920 en 23 juli 1920. Mensen die niet bij België wilden behoren konden dit kenbaar maken in de respectievelijke gemeentehuizen. Veel keuze had men echter niet. Het gerucht ging, dat degenen die niet bij België wilden blijven, al hun rechten zouden verliezen en gedeporteerd zouden worden naar Duitsland. Daarom stemden slechts 271 mensen voor terugkeer naar Duitsland. En dat terwijl 33.726 geldige stemmen waren uitgebracht.

3

Vijftig jaar later, op 12 december 1970, gaf de Belgische Post een postzegel uit ter herdenking van de ´aanhechting´ van de kantons Eupen, Malmédy en Sankt-Vith….

De geldigheid van de postzegels in Pfennige en Marken voor de frankering van poststukken was slechts van korte duur. Want ze werden al op 13 maart 1920 ongeldig te Malmédy en op 28 maart 1920 in Eupen. De serie postzegels werd snel gevolgd door een nieuwe serie met opdrukken, apart voor Eupen en apart voor Malmédy. Dat wordt beschreven in een latere bijdrage op deze blog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Oostenrijk Duitse rijk Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Rob Tielman op 8 juli 2014 om 08:22

    Eupen hoorde tot de Franse tijd bij Limburg en het plaatselijke dialect lijkt heel veel op Limburgs.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)