Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 - Postzegelblog

Olympische Winterspelen PyeongChang 2018

0

De komende 17 dagen zullen we weer genieten van de Nederlandse sporters om gouden medailles te winnen in het verre Zuid-Korea. De wedstrijden worden in de ochtend Nederlandse tijd uitgezonden op TV. Hoeveel medailles winnen de Nederlandse sporters ? In Sotsji behaalden we 24 medailles (goud: 8, zilver: 7, brons: 9) maar de concurrentie heeft niet stil gezeten.

Keuze stad Winterspelen

De 23e Olympische Winterspelen worden van 9 tot en met 25 februari 2018 in PyeongChang, Gangwon Provincie, Zuid-Korea. Tijdens de 123e IOC vergadering in Durban (Zuid-Afrika) op 6 juli 2011 werd PyeongChang met grote overmacht gekozen voor de 23e Winterspelen. Concurrenten waren München en Annecy. Saillant detail is dat het 30 jaar na de Olympische Zomerspelen in 1988 de spelen terugkeren naar Zuid-Korea.
Vanaf 2003 was Zuid-Korea al bezig om de Winterspelen te halen en verloren twee keer als kandidaat stad. Beide keren nipt verloren van de winnaars: Vancouver (2010) en Sotsji (2014).

Venues Winterspelen

De olympische wedstrijden in 24 disciplines vinden plaats in twee clusters:
1. PyeongChang Mountain cluster (sneeuw- en sleesporten);
2. Gangneung Coastal cluster (indoor ijssporten).

Logo en mascottes

Het logo is een combinatie van een symbool uit het Hangul, het Koreaanse alfabet, en het traditionele Koreaanse humanisme, Cheon-ji-in. De vormen in het logo zijn de eerste medeklinkers van elke lettergreep van het woord PyeongChang, als het in het Hangul geschreven is. Het eerste symbool in het logo beeldt een plaats uit waar de drie elementen, hemel, aarde en mens, in harmonie zijn. Het tweede symbool symboliseert sneeuw en ijs, maar staat ook symbool voor de topprestaties van atleten. Het logo staat volgens de organisatie voor “een open wereld voor iedereen, een mengsel van ijs en sneeuw, wintersporten sterren, en mensen uit het wereldwijde Olympische dorp. Alles komt samen in Pyeongchang, waar hemel en aarde samenvoegen.” Saillant detail is dat de kleuren van het ‘huisje’ en de ‘*’ overeenkomen met de kleuren van de vijf Olympische ringen.

De twee mascottes zijn de witte tijger met de naam Soohorang en de Aziatische zwarte beer Bandabi van de Paralympische Spelen. Zuid-Koreanen vereren de witte tijger als een heilig dier. De kleur van het beest stemt bovendien overeen met die van sneeuw en ijs, een verwijzing naar de Winterspelen. De Aziatische zwarte beer, die staat voor moed en doorzettingsvermogen, is dan weer het symbool van Gangwon, de provincie waar de Spelen zullen plaatsvinden.

De officiele vellen van de Winterspelen met 2×10 = 20 zegels.

Infrastructuur

De provincie Gangwon was vroeger een arm gebied met een gering aantal skipistes die voornamelijk werden bezocht door de elite van de Zuid-Koreaanse multinationals. De afgelopen jaren heeft de regering geinvesteerd in dit gebied om ervoor te zorgen dat er meer economische bedrijvigheid komt oa door het toerisme en om ervoor te zorgen dat er niet een tweedeling komt tussen het rijke ‘Seoul’ gebied en het arme gedeelte van de rest van het land. Bezoekers naar de Winterspelen kunnen nu makkelijk met sneltreinen en bussen de venues bereiken.

KTX-High speed rail

Vanaf het Incheon International Airport rijdt een KTX-high speed rail naar Seoul en verder naar PyeongChang. Zie hieronder de treinzegel (linksonder) van het vel van Solomon Islands.

Meer info:
https://www.olympic.org/
https://teamnl.org/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Olympische WinterspelenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)