Love Stories - Kunst, passie en tragedie in Amsterdam - Postzegelblog

Love Stories – Kunst, passie en tragedie in Amsterdam

0

De tentoonstelling is een ode aan de liefde in alle vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint. In meer dan 100 portretten worden ’s werelds mooiste en meest spraakmakende liefdesverhalen verteld. Samen schetsen zij een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst door de eeuwen heen hebben beïnvloed; van zestiende-eeuwse schilderijen tot hedendaagse fotografie. Kom oog-in-oog te staan met bekende liefdeskoppels tot en met 8 januari 2023.

Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam presenteert haar eerste grote tentoonstelling na de noodgedwongen koerswijziging veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Meer dan 100 portretten uit de Londense National Portrait Gallery. Behalve kunstwerken zijn ook te zien hedendaagse foto’s van iconen uit de film-, royalty-, muziek- en sportwereld.

Engeland (2006): PP – 150 jaar National Portrait Gallery (1856 – 2006).

Directeur Annabelle Birnie: ‘Na de verbroken banden met Rusland houden we vast aan de oorspronkelijke doelstelling van het museum. Het vertellen van mooie verhalen. Voortaan zal over de grenzen worden gekeken naar mogelijkheden voor samenwerking met internationale musea. Dat klinkt in meerdere opzichten veelbelovend. Zoals de portretten uit Londen nu naar Amsterdam zijn gekomen, kunnen in de toekomst ook andere wereldcollecties in eigen land worden bewonderd. Niet alleen goed voor de geest, maar door minder vliegen, ook goed voor de planeet.’

Engeland (2006): PP – 150 jaar National Portrait Gallery (1856 – 2006). Achterkant.

De expositie toont zo’n honderd werken uit de Londense Portrait Gallery, aangevuld met Nederlandse portretten die geselecteerd werden door de Dutch National Portrait Gallery. Deze organisatie stelt zich, naar eigen zeggen, ten doel om door portretkunst bij te dragen aan een samenleving waarin mensen waardering en begrip krijgen voor de manier waarop zij van elkaar verschillen.

 

Linda en Paul McCartney

Linda McCartney (1941 –1998), geboren als Linda Eastman in Scarsdale, een voorstad van New York, was een Amerikaans fotografe en muzikante. Ze is voornamelijk bekend om haar huwelijk met ex-Beatle Paul McCartney met wie ze samen speelde in de succesvolle band Wings.

Somalië (2002): Princess Diana with Paul and Linda McCartney (5th Anniversary of her death).

Linda groeide op in de rijke omgeving van Scarsdale in Westchester County, New York. Ze was een bekend fotografe in de rock-‘n-rollscene toen ze in 1967 Paul McCartney leerde kennen tijdens het maken van foto’s voor het boek Rock and Other Four Letter Words. Ze ontmoetten elkaar in de nachtclub Bag o’ Nails. In 1969 trouwden ze en samen voedden ze vier kinderen op: Heather (uit haar vorig huwelijk), Mary, Stella en James.

Linda McCartney – Wide Prairie (1998).

Na het uiteenvallen van The Beatles in 1970 gaf Paul Linda les in het bespelen van het keyboard. Samen met anderen richtten ze de band Wings op. Hoewel de muzikale talenten van Linda door veel muziekcritici bekritiseerd werden, werd Wings een succesvolle band in de jaren zeventig. Linda ontwikkelde haar muzikale vaardigheden verder door de jaren heen en begon zelfs haar eigen muziek te schrijven en op te nemen. Haar album Wide Prairie werd postuum uitgebracht in 1998.

Linda McCartney – Wide Prairie (1998). Tracklist: 16 nummers.

Linda McCartney was een voorvechtster van dierenrechten. Ze liet haar man kennismaken met het vegetarisme en maakte vleesloos dieet populair met haar kookboeken en haar productreeks ingevroren vegetarische maaltijden. In 1991 richtte ze hiervoor het bedrijf Linda McCartney Foods op. De Britse wielrenner Julian Clark vormde in 1998 de professionele wielerploeg Linda McCartney Racing Team, gesponsord door Linda McCartney Foods. Sean Yates was ploegleider. De renners van het team waren contractueel verplicht om vegetarisch te eten. De ploeg stopte in 2001 bij gebrek aan sponsorgeld. Toen Linda in 1998 overleed aan borstkanker riep Paul fans op om haar te gedenken door geld aan borstkankeronderzoek te doneren of vegetariër te worden.

 

Laurence Olivier en Vivien Leigh

Laurence Kerr Olivier, Baron Olivier (1907 – 1989) was een Engels acteur en toneelregisseur, die door velen wordt beschouwd als de beste acteur van de twintigste eeuw. Hij geldt tevens als een van de beste Shakespeare vertolkers ooit. Vele van zijn film- en theaterproducties waren bewerkingen van stukken van William Shakespeare.

Gibraltar (1995): 100 jaar Cinema met Laurence Olivier in Rebecca (film), rechtsonder.

Eind jaren dertig kreeg hij een stormachtige relatie met Vivien Leigh, waardoor hij uiteindelijk van Esmond scheidde. Leigh en Olivier trouwden op 31 augustus 1940 en zouden twintig jaar bij elkaar blijven.

Engeland (1996): 100 years Cinema – Laurence Olivier and Vivien Leigh in Lady Hamilton (film).

Vivien Leigh, echte naam Vivian Mary Hartley (1913 –1967), was een Engels actrice. Ze werd in Brits-Indië geboren, maar haar ouders verhuisden naar Engeland en daar groeide ze op. In 1944 werd vastgesteld dat zij tuberculose in haar linkerlong had. Alhoewel ze nog verschillende succesvolle stukken maakte, zoals Thornton Wilders The Skin of Our Teeth en de film Caesar and Cleopatra in 1946, ging haar gezondheid sterk achteruit. Toch won ze in 1951 haar tweede Oscar, dit keer voor haar rol als Blanche DuBois in A Streetcar Named Desire (Tramlijn Begeerte).

Vivian Mary Hartley trouwde op haar 19e met Leigh Holman en kreeg een dochter, Suzanne, in 1933. In 1940 scheidde ze van Holman en trouwde met de beroemde Britse toneelspeler Laurence Olivier. Zij hadden elkaar in 1935 ontmoet en begonnen aan een enigszins publiekelijke liefdesaffaire. Beiden waren getrouwd (Olivier was getrouwd met actrice Jill Esmond).

In 1960 scheidde ze van Olivier en later woonde ze samen met de van oorsprong Canadese acteur Jack Merivale. Tegen de vroege jaren 60 had ze twee miskramen gehad en de tuberculose maakte haar erg zwak. Vivien Leigh overleed aan chronische tuberculose in haar huis in Londen, nog geen 54 jaar oud.

 

Johan en Danny Cruijff

Op de bruiloft van teamgenoot Piet Keizer, op 13 juni 1967, ontmoette Cruijff zijn toekomstige vrouw Danny Coster. Ze kregen verkering en op 2 december 1968 traden ze in het huwelijk. Ze gingen in Vinkeveen wonen en kregen drie kinderen: Chantal (16 november 1970), Susila (26 januari 1972) en Jordi (9 februari 1974).

Nederland (2017): Vel persoonlijke zegels Johan Cruijff.

In verband met copyright kunt u de beroemde foto zien op:

https://dvhn.nl/cultuur/beeldende-kunst/De-vieze-sokken-van-Cruijff-27944173.html

 

Kijktip

De overige portretten met hun interessante verhalen kunt u zien op de expo in de Hermitage Amsterdam.

 

Meer info:

Love Stories tot en met 8 januari 2023:

https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/love-stories-ned/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Somalië Verenigde staten VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)