Een eindeloze serie! - Postzegelblog

Een eindeloze serie!

3

Na het overlijden van Prins-regent Leopold werd de troon in Beieren overgenomen door Koning Ludwig III, de zoon van Leopold. Vanaf 30 maart 1914 verschenen postzegels met de beeltenis van deze koning. De postzegels werden ontworpen door professor Walther Firle naar foto’s genomen door Graimer. Hij was voorgegaan door twee andere ontwerpers, maar de ontwerpen van deze twee (professor Otto Hupp en professor Peter Halm) waren afgekeurd.

Foto’s van Graimer? Deze naam werd wel vermeld in de speciale Michel catalogus, maar bij mijn zoektocht in 1999 in de Neurenbergse archieven, kwam ik deze naam niet tegen. Wel een afbeelding van een schilderij, vervaardigd door professor Firle met het portret van de koning. Ook andere namen kwam ik tegen, zoals van Oswald Kresse, die de ovale omranding van het portret, dus de landsnaam en de waardeaanduidingen zou hebben ontworpen. In de officiële bekendmaking van het verschijnen van de serie van 7 maart 1914 wordt echter alleen de naam van professor Walther Firle genoemd.

De postzegels werden gedrukt in de boekdrukkerij van de Firma Friedrich Bruckmann A.G., waar in 1904 een cilinder diepdrukpers werd geplaatst. Deze pers, die cilinders had van 75 cm breed, kwam oorspronkelijk als één kleur pers uit Ramsbottom bij Manchester (Groot-Brittannië) vandaan, van John Wood. Een proefdruk werd gemaakt met de waarde van 2½ Pfennig, een waarde, die niet voorkwam in de definitieve serie. Op deze pers werden de eerste postzegels in rotatiediepdruk vervaardigd.

De serie bestond uit drie verschillende ontwerpen in drie verschillende formaten. De tien lage waarden in Pfennig in een klein formaat. Van de serie laat ik slechts enkele waarden zien.

De 1, 2 en 3 Mark in een middelgroot formaat.

De 5, 10 en 20 Mark in groot formaat.

In 1914 en 1915 werd mooi wit papier gebruikt, maar dat was later vanwege de oorlogsomstandigheden niet meer verkrijgbaar. Het latere papier is veel grauwer. Daarom wordt in verzamelkringen gesproken van een vredesdruk (alleen getande postzegels) en een oorlogsdruk (zowel getande als ongetande zegels). Hier is dus al een mooi onderscheid te maken tussen twee varianten, eigenlijk drie, als men de ongetande zegels als variant meerekent.

Maar de oorlog had nog meer in petto. Eerst een aanpassing van de kleuren van enkele zegels. En een met een opdruk van 2½ Pfennig. Ook werden enkele nieuwe waarden toegevoegd: 2 Pfennig, 7½ Pfennig en 15 Pfennig. Dat gebeurde vanaf 1916 tot 1918. Natuurlijk zowel getand als ongetand.

De oorlog zorgde er ook voor, dat het koninkrijk Beieren ophield te bestaan. Het werd een republiek. Alle nog aanwezige voorraden zegels werden voorzien van een opdruk: Volksstaat Bayern. Ze werden uitgegeven vanaf 1 maart 1919. Ik laat hiervan enkele exemplaren zien. Alles getand en ongetand.

Het bleef niet bij deze opdruk, want vanaf 6 augustus 1919 werden alle zegels voorzien van een nieuwe opdruk: Freistaat Bayern, uiteraard weer getand én ongetand. Ook hiervan laat ik slechts enkele exemplaren zien.

Op 25 augustus 1919 werd nog een serie van drie zegels met opdrukken uitgegeven, 5 Pf toeslag bestemd voor oorlogsslachtoffers. Twee opdrukken op één zegel. Genoeg opdrukken?

Nee, want van de bruine zegel van 1 Mark werd in drie verschillende kleuren herdrukt en overdrukt met nieuwe waarden, 1,25 Mark, 1,50 Mark en 2,50 Mark en… jawel, zowel getand als ongetand. Was dit eenvoudiger dan drie nieuwe zegels maken met de nieuwe waarden?

En wil men tóch nog meer varianten? Neem dan de postzegelboekjes nummer 7, 8 en 9 erbij, of de losse delen daaruit. Ook ongetand verkrijgbaar…

Of die met een geperforeerde letter E van de Eisenbahn, de Beierse Spoorwegen. Of met firmaperforaties, zoals BASF. En de postzegels uit de series? Ze zijn er in grote hoeveelheden, dus volop mogelijkheden om speurwerk te doen. Zo kun je bijna eindeloos doorgaan met variaties. Veel verder dan de doorsnee catalogus aangeeft of het voordrukalbum. Mooi toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Rein op 18 december 2008 om 22:14

  @Cees

  Hoe kom jij op dit onderwerp???

  Zie ook het verhaal van Boris Fuchs [met een mieniepienie accent van mijn kant er in]:

  http://www.arbeitskreis-druckgeschichte.de/downloads/ erstetiefdruckbriefmarkenbeibruckmann.doc
  En over Walther Firle:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Ludwig_III._(Bayern)

 • Cees Janssen op 19 december 2008 om 15:59

  Rein, een van de ‘gebieden’ die ik verzamel zijn de postzegels van Beieren en in het bijzonder de molenradstempels. Het is voor mij een mooie serie, waarbij nog veel meer op te merken valt, maar dat wordt voor veel verzamelaars te gortig! De tekst van Boris Fuchs heb ik zojuist gelezen (was mij onbekend) en deze heb ik dan ook gevoegd bij de documentatie over Beieren. Jammer dat plaatjes ontbreken! Ja, hoe kom je op een onderwerp? Gewoon in je albums bladeren en het gaat vanzelf.

 • Cor Dongstra op 12 februari 2009 om 21:53

  Cees, als U de Michel cat. GOED leest kan U lezen dat de alle ongetande zegels van “Ludwig” niet gelijk met de getande zijn uitgegeven maar pas 4 maart 1920. Het volgende staat NIET in een postzegel cat. Uitzonderingen zijn: 1e enige vellen met een lage (Pfennig) waarde zijn per ongelijk bij een paar postkantoren verkocht, 2e tijdens opstanden van 1918 en 1919 zijn er o.a. ongetande postzegels gestolen bij het verdeelkantoor van de post. Bij komende informatie over de getande en ongetande zegels: de drukpersen hebben tot ver in 1920 zegels gedrukt voor de herstel betaling (postzegels waren geldwaardige papieren) als gevolg van het verliezen van W.O.1

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)