De Britse kunstschilder William Turner - Postzegelblog

De Britse kunstschilder William Turner

2

In 1975 was het 200 jaar geleden dat Joseph Mallord William Turner werd geboren op 23 april in het Londense Covent Garden. Hij zou een van de bekendste Britse kunstschilders worden door zijn vele landschappen en vooral zeegezichten. Maar hij is beter bekend als William Turner.

Op 16-jarige leeftijd vervaardigde hij een zelfportret, hier afgebeeld op een prentkaart. Het schilderij bevindt zich in het Indianapolis Museum of Art in de Verenigde Staten.

Turner ging al op 14-jarige leeftijd naar de Royal Academy of Arts en bewees zich al vroeg door na een jaar studie zijn eerste aquarel met een afbeelding van het paleis van de aartsbisschop van Lambeth in een tentoonstelling in 1790 te mogen tonen. En op bovenstaande prentkaart. Het schilderij bevindt zich in het Indianapolis Museum of Art in de Verenigde Staten.

Het eerste schilderij, getoond op de postzegel van 4½p heeft de titel ‘Peace – burial at sea’. Het is opgedragen aan zijn vriend, de kunstschilder David Wilkie, die overleden was en begraven wenste te worden in een kist op zee. Het schilderij hangt in de Tate Gallery in Londen. Het werk werd voor het eerste tentoongesteld in 1842. De serie postzegels, vormgegeven door Stuart Rose, werd uitgegeven op 19 februari 1975.

Maar het was niet het eerste schilderij dat Turner tentoongesteld had. Dat was het schilderij ‘Fishermen at sea’, ook wel het ‘Cholmeley Sea Piece’ genoemd, en werd in 1796 tentoongesteld in de Royal Academyof Arts. Het is sinds 1972 te zien in de Tate Gallery in Londen.

Het tweede schilderij heeft de titel ‘Sneeuwstorm’. Turner vervaardigde dit schilderij nadat hij zelf een dergelijke storm had meegemaakt, voor zijn veiligheid vastgebonden aan de mast van het schip ‘Ariel’ dat de haven van Harwich verliet. Tenminste, dat is het verhaal dat de ronde deed. Hij schilderde het tafereel in 1842 toen hij 67 jaar oud was en het hangt eveneens in de Tate Gallery, in Londen. Turner maakte vele reizen naar Frankrijk en Zwitserland. In 1803 bezocht hij het Louvre in Parijs. Maar hij bezocht ook onder andere Italië, Venetië en Nederland.

Turner vervaardigde het hierboven afgebelde schilderij in 1818 met op de achtergrond de haven van Dordrecht en op de voorgrond de pakketboot van Rotterdam. Het zeilschip ligt stil op de Oude Maas wegens gebrek aan wind met tal van mensen aan boord die het schip verlaten met een roeiboot. Turner had altijd een schetsboek bij zich waarin hij met potlood ruwe schetsen maakte die hij later gebruikte voor zijn schilderijen. Het Dordtse schilderij met de afmetingen 259 cm bij 185 cm bevindt zich in de collectie van het Yale Centre for British Art in New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut.

Een schets uit het boek ‘Rivers of France’ was basis voor het waterverf en gouache schilderij dat werd gepubliceerd in 1833. Het heeft de titel ‘St-Florant-le-Vieil’. De schets maakte hij tussen 1826 en 1828. Het bevindt zich in de collectie van de Tate Gallery.

Het schilderij op de postzegel van 8p, is ‘The Arsenal, Riodi San Daniele’ in Venetië afgebeeld. Hij schilderde dit tafereel in waterverf op papier in augustus of september 1840 gedurende zijn laatste reis naar Venetië. Het bevindt zich in de collectie van de Tate Gallery.

In het vignet van bovenstaande eerstedag envelop is een fout gemaakt. Het schilderij, afgebeeld op de postzegel van 10p wordt St. Laurent genoemd. Dit moest zijn St-Florant-le-Vieil. Een begrijpelijke fout omdat de naam van dit schilderij officieel door de Britse post was gepubliceerd in het persbericht. Wat staat er bij u in de catalogus als titel voor dit schilderij?

De Tate Gallery aan de Millbank in Londen staat op een voormalig terrein van een gevangenis. Het gebouw, ontworpen door Sidney R.J. Smith, werd geopend op 21 juli 1897. Tot 1932 had het de naam ‘National Gallery of British Art’, daarna kreeg het de naam Tate Gallery. William Turner overleed op 19 december 1851 te Chelsea in Londen. Hij ligt begraven in de St. Paul’s Cathedral in Londen naast Sir Joshua Reynolds, ook een beroemde Engelse kunstschilder. De collectie schilderijen die hij niet had verkocht werd 20 jaar na zijn dood overgedragen aan het British Museum. De ongeveer 300 schilderijen, 30.000 schetsen en aquarellen, waaronder 300 schetsboeken, bevinden zich in de Tate Gallery in Londen. Een mooi museum met prachtige kunstwerken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch India Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 21 november 2018 om 10:42

  Als onderschrift bij de 10p geeft Yvert & Tellier “Vue de Saint-Laurent”, terwijl mijn Stanley Gibbons uit 1993 volstaat met een laconiek “Saint Laurent”. Catalogi zijn inderdaad blijkbaar niet steeds zo betrouwbaar …
  Overigens is Turner behalve in de door Cees genoemde landen, ook meerdere keren in België geweest, zowel vóór 1830, toen de Belgen en Nederlanders van toen zich nog mochten verheugen in de geünificeerde staat onder koning Willem I, als erna. O.a. de Brabantse plaats Waterloo is onderwerp geweest van zijn schilderkundige belangstelling.

 • jaap termes op 21 november 2018 om 11:03

  LS
  POstNL biedt de MooiNederland Texel 2 januari 2019 nu al /nog aan voor €4.15 per vel van 5 zegels -prijs 2018- Per januari 2019 wordt de prijs verhoogd naar € 0.87 .
  PostNL wist, om 11.00 uur hier nog geen antwoord op !!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)