3 oktober - Leidens ontzet - Postzegelblog

3 oktober – Leidens ontzet

3

3okt-feestenHet was afgelopen zaterdag weer 3 oktober. Heel Leiden heeft gefeest in verband met Leidens ontzet in 1574. Laten we eens kijken wat er filatelistisch over is terug te vinden. In de meeste geschiedenisboekjes wordt geleerd dat vooral door toedoen van burgemeester Pieter van der Werff de stad Leiden stand heeft gehouden.

Toen de hongerige menigte om eten schreeuwde, stelde hij zijn arm beschikbaar. Leiden heeft Van der Werf geëerd met een standbeeld. Filatelistisch heb ik niets over deze burgemeester terug kunnen vinden.Historici denken echter dat het vooral te danken is aan Jan van Hout en Johan van der Does dat de stad Leiden toen heeft stand gehouden.

3okt-1Jan van Hout was stadssecretaris. Hij was een stugge, rechtlijnige man, die niet aan overgeven dacht. Het verhaal wil dat de later zo gevierde held Van der Werff, toen hij zijn maag voelde knorren, hij met de gedachte speelde om de Spanjaarden binnen te laten. Van Hout moest hem telkens weer in het gareel houden. Een protest-demonstratie van hongerige Leidenaars die vóór de overgave waren, liet de secretaris door de schutterij, onder leiding van militair bevelhebber Johan van der Does  uiteen ranselen.

3okt-2Er bestaat weinig twijfel dat Van Hout een belangrijker figuur was dan de Burgemeester. Na het beleg werd Van der Werff door de Prins van Oranje uit zijn functie gezet, terwijl Van Hout secretaris werd van de door de Prins geschonken Leidse universiteit, en Van der Does werd de eerste curator van deze universiteit.

3okt3We zien hier de Prins van Oranje op een zegel van de zogenaamde Goudse Glazen. Dit betreft het 25ste kerkraam, geschonken door de stad Delft. De Prins van Oranje was hier op bezoek in Leiden en staat hier te midden van soldaten voor de waterrijke omgeving van de stad.

Als blijvende herinnering kent Leiden haar jaarlijkse 3-oktoberfeesten, waarbij haring, wittebrood en hutspot centraal staan. De hutspotpan is terug te vinden in diverse 3 oktoberstempels. Eerst werd de naam van de maand met een “c’ geschreven

3okt4

en vanaf 1961 ging de nieuwe spelling in, waardoor oktober voortaan met een “k” werd geschreven.

3okt5

Voor de organisatie van de 3 oktoberfeesten is een vereniging opgericht, met de voor de hand liggende naam “3 oktober vereniging”. In 1986 vierde deze vereniging haar 100ste verjaardag.

Ter gelegenheid hiervan werd er een grote postkoetsenrace gehouden van Groningen naar Leiden. De post die tijdens deze race werd vervoerd kreeg het speciale stempel “vervoerd per postkoets”.

3okt6

In 1974 was het 400 jaar geleden dat Leiden ontzet was. De 3 oktober vereniging nam toen het initiatief om een siervel met herdenkingszegels uit te geven.

3okt7

Op deze 6 zegels, die niet door de PTT werden uitgegeven en dus geen filatelistische waarde hebben, staan afbeeldingen van: de hongersnood (20 ct); het noodgeld (35 ct); het ontzet door de watergeuzen onderleiding van admiraal De Boisot (50 ct); het geschenk van de Prins, de universiteit ( 65 ct); de 3 helden Van der Does, van der Werff en Van Hout (80 ct), en de haring, hutspot en wittebrood verdeling (100 ct).

Aan de bovenzijde van het siervelletje zien we het stadswapen van Leiden, met daaronder de Latijnse spreuk “Haec libertatis ergo (omwille van de vrijheid). Deze spreuk is afkomstig van het Leidse noodgeld uit de 80-jarige oorlog en ook te lezen op de zegel van 35 ct.

Volgens sommigen hebben de Pilgrim Fathers, toen zij in 1620 Leiden verlieten en naar Amerika gingen, het 3 oktoberfeest van Leidens Ontzet meegenomen.

3okt8

Dit bevrijdingsfeest heet nu Thanksgivings day in Amerika, waarop dank wordt gezegd voor alle goede dingen. Het feest is in Amerika verschoven van 3 oktober naar de 4e donderdag van november.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)