Stadsgezichten in Londen (deel 2) - Postzegelblog

Stadsgezichten in Londen (deel 2)

0

Op dezelfde dag dat het blokje met bezienswaardigheden in Londen werd uitgegeven ter gelegenheid van de Internationale Postzegeltentoonstelling London 1980 (zie deel 1) kwam een serie van vijf postzegels uit eveneens met bezienswaardigheden in Londen. De vijf postzegels die op 7 mei 1980 uitkwamen waren ontworpen door Sir Hugh Maxwell Casson die tevens o.a. architect en schrijver was. Hij was geboren op 23 mei 1910 in Hampstead, Londen, en overleden op 15 augustus 1999 te Chelsea, Londen.

Op de postzegel van 10½p is Buckingham Palace afgebeeld met de Koninklijke standaard boven op het middelste paviljoen als teken dat de koningin aanwezig was in het paleis. Met de bouw werd in 1703 begonnen in opdracht van John Sheffield, hertog van Buckingham. Het gebouw, dat toen Buckingham House heette, werd in 1762 verkocht aan koning George III.

Het paleis dient als residentie sinds 1837 en koningin Victoria was de eerste die het paleis permanent bewoonde. Het paleis werd in 1913 ingrijpend verbouwd door koning George V. Sinds 1993 zijn delen van het paleis toegankelijk voor het publiek. Enkele keren per dag wordt de koninklijke wacht afgelost en is een toeristische bezienswaardigheid geworden.

In Kensington Gardens, tegenover de Albert Hall, staat een enorm monument gewijd aan de in 1861 op 42-jarige leeftijd overleden echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert. Het gedenkteken werd in opdracht van de koningin Victoria ontworpen door Sir Gilbert Scott in de neogotische stijl. Albert was in 1861 overleden en het monument werd officieel door de koningin onthuld in juli 1872.

De zittende prins Albert onder de baldakijn werd ontworpen door John Henry Foley die in 1870 een levensgroot model liet maken dat werd goedgekeurd door de koningin. Dat model werd tijdelijk geplaatst. Het beeld werd daarna in brons gegoten. Foley kon het bronzen beeld niet meer aanschouwen omdat hij in augustus 1874 was overleden. Het bronzen beeld werd in 1875 geplaatst, drie jaar na de officiële onthulling van het monument. Eind jaren negentig was het monument ernstig in verval geraakt en werd gerestaureerd. Het bronzen beeld werd toen opnieuw verguld.

 

Het Royal Opera House is het derde theater dat op deze plaats in Covent Garden werd gebouwd. Het huidige gebouw is uit 1857 en de vaste bespelers in dit gebouw zijn het ‘Royal Ballet’ en de ‘Royal Opera’. Het eerste gebouw werd in gebruik genomen in 1732 en het tweede in 1828. Het derde gebouw werd ontworpen door Edward Middleton Barry en de grote zaal biedt plaats aan 2.256 bezoekers.

Op de postzegel van 13½p is de voorzijde van het gebouw te zien aan Bow Street. Op de achtergrond het Italiaanse restaurant Zizzi. Zijn de twee personen die voor het theater zijn afgebeeld daar geweest en hebben ze te diep in het glaasje gekeken? Tegenover het Opera House is nog net de gevel te zien van het Bow Street Magistrates Court, de politierechtbank. Tussen Zizzi en de rechtbank staat een bronzen beeld van een ballerina, Ýoung Dancer’ genoemd, ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer Enzo Plazzotta en op 16 mei 1988 onthuld.

Als men denkt aan Hampton Court Palace dan ziet men wellicht meteen de imposante ingang met de klokkentoren met daarin de astronomische klok voor zich. Maar dat is niet de afbeelding op de postzegel. De ontwerper heeft zich beperkt tot de zuidoostelijke gevel van het paleis.

Op de prentkaart is de zuidelijke en oostelijke vleugel te zien in het middendeel. Het landgoed waarop het paleis is gebouwd, wordt al in het jaar 1086 genoemd in het zogenoemde ‘Domesday Book’ als Hamtone. De bouw van het enorme paleis begon met een herenhoeve in de 13de eeuw van de Hospitaalridders. Daarna werd de hoeve uitgebreid, verbouwd en nogmaals verbouwd in opdracht van opeenvolgende koningen. De huidige gebouwen zijn in opdracht van William en Mary ontworpen door Christopher Wren. Hier was het dat William in 1702 van zijn paard viel en daarbij een sleutelbeen brak. Enige tijd later overleed Willem III van Oranje, William, in Kensington Palace aan de gevolgen van de val. Koning George III was de laatste bewoner van het paleis dat daarna door koningin Victoria werd veranderd in een museum.

De Graaf van Nottingham liet aan het begin van de 17de eeuw een landhuis bouwen op een landgoed dat toen nog buiten Londen lag. In 1689 werd het gebouw gekocht door Willem III van Oranje die het liet inrichten als paleis. Ook hierin had architect Christopher Wren een groot aandeel. Op de prentkaart is links van het midden is nog het torentje te zien boven de ingang van het paleis. Deze ingang werd afgebeeld op de postzegel.

Koningin Victoria werd in Kensington Palace geboren en groeide daar op. Maar toen zij koningin werd, nam zij haar intrek in Buckingham Palace. Tijdens de Blitz in 1940 werd het paleis getroffen door een bom die een groot deel van het gebouw vernietigde. Het duurde tot 1950 dat het gebouw volledig was hersteld. Het paleis werd door tal van leden van de koninklijke familie bewoond. Thans wonen prins Harry en Megan Markle in Nottingham Cottage op het terrein van Kensington Palace. Het paleis is deels ingericht als museum. Voor het paleis aan de zijde van het park staat een standbeeld van Willem III van Oranje, in 1907 ontworpen door Heinrich Baucke. Het standbeeld was een geschenk van de Duitse keizer Wilhelm II aan koning Edward VII.

De officiële eerstedag envelop van het Post Office is zeer eenvoudig van uitvoering. In het stempel is Anteros afgebeeld zoals deze is te zien op Piccadilly Circus als deel van het Shaftesbury Monument. Het is dus niet Eros zoals velen denken, maar zijn tweelingbroer. Het bronzen monument werd ontworpen door Sir Alfred Gilbert en werd onthuld op 29 juni 1893. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd het beeld van Anteros in 1939 om veiligheidsredenen verplaatst naar Egham ten zuidoosten van Londen. Het beeld keerde terug in 1948. Op twee postzegels van Nieuw Zeeland uit 1947 is Anteros ook afgebeeld. Bent u wel eens op Piccadilly Circus geweest?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Architectuur Koningshuizen Musea Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)