Dag van de witte stok op 15 oktober 2022 - Postzegelblog

Dag van de witte stok op 15 oktober 2022

0

Circa 300.000 mensen in Nederland hebben een visuele beperking. Ruim 200.000 zijn ernstig slechtziend, waarvan ongeveer 50.000 blind. Op 15 oktober is het internationale dag van de witte stok. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Het waarschuwt verkeersdeelnemers dat de persoon die de stok vasthoudt een visuele beperking heeft. Mensen die blind of slechtziend zijn ervaren regelmatig onzekere momenten bij het reizen met het openbaar vervoer. De Oogvereniging, NS en ProRail lanceren daarom samen de campagne ‘Oog voor een ander’. Kent u mensen die met een witte stok lopen en hoe helpt u hen in het OV?

Internationale Dag van de Witte Stok

Al sinds 1970 vieren we ieder jaar de Dag van de Witte Stok. Op deze Dag staan we stil bij blinden en slechtzienden, die zelfstandig door het leven gaan en hoe knap dat eigenlijk wel niet is. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid. De Dag is in 1964 in Amerika opgericht onder president Johnson, maar is door de Wereld Blinden Unie in 1970 pas toegekend.

India (2009): International day of the white cane.

15 oktober werd in 1970 door de Wereld Blinden Unie (destijds ‘Internationaal Verbond der Blinden’) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt het publiek gesensibiliseerd over het hulpmiddel waardoor personen met een visuele handicap zich dagelijks op een zelfstandige manier kunnen verplaatsen.

UAE (2015): International day of the white cane. Tekst vel met brailledruk.

De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Hij laat blinde en slechtziende personen toe zich op straat te verplaatsen, en waarschuwt autobestuurders en voetgangers dat de persoon een visuele handicap heeft. Door het maken van een veegbeweging vóór hen, worden hindernissen opgespoord.

 

Thema 2022: Oog voor een ander

Als je blind of slechtziend bent, is reizen met de trein niet zo makkelijk als je denkt. De Oogvereniging, NS en ProRail lanceren daarom samen de campagne ‘Oog voor een ander’. Want jij kunt mensen die blind of slechtziend zijn, helpen tijdens het reizen met de trein.

Tijdens het reizen met de trein zijn er vijf punten waarop jij het verschil kunt maken:

  1. Inchecken bij de poortjes;
  2. Obstakels op de geleidelijn;
  3. In- en uitstappen van de trein;
  4. Het vinden van een plekje in de trein;
  5. Eerst vragen of hulp nodig is.

Zie de uitgebreide uitleg van deze vijf punten:

https://www.oogvereniging.nl/internationale-dag-van-de-witte-stok-2022/

 

Houd de lijn vrij

Maar liefst 56% van de mensen houdt geen rekening met het vrijhouden van de geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn hebben deze geribbelde lijnen nodig om veilig hun weg in de openbare ruimte te vinden. Staan er fietsen, reclameborden of andere obstakels op, dan levert dit voor hen gevaarlijke situaties op. Dat moet anders!

Daarom is er nu de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel om weggebruikers te attenderen op het vrijhouden van de geleidelijnen. Hoe meer gemeenten deze stoeptegels naast de geleidelijnen leggen, hoe veiliger mensen met een visuele beperking over straat kunnen. Een kleine moeite met een groot effect.

 

Zie voor meer info: https://www.houddelijnvrij.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Barbados India Spoorwegen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)