De negen steden van het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk 2019 - Postzegelblog

De negen steden van het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk 2019

1

De negen steden van het WK voetbal voor vrouwen zijn ook de moeite waard om te bezoeken als onderdeel van de zomervakantie of als stedenreis. Een aantal van deze steden ligt in het noordelijke gedeelte van Frankrijk. De meeste Nederlanders gaan deze zomer weer richting ‘La Douce France’. Welke attracties bieden deze steden voor de toerist? We analyseren alle negen steden door een filatelistische- en toeristische bril.

De Franse speelsteden

Le Havre

Le Havre is een Franse stad in Normandië, in het departement Seine-Maritime met ruim 300.000 inwoners. Door haar ligging aan de monding van de Seine en door de makkelijke toegankelijkheid van de haven geldt zij als de op een na belangrijkste haven van Frankrijk. Vooral het containervervoer en de overslag van aardolie bezorgen haar die rang. Le Havre is de grootste stad van Normandië (wel telt de agglomeratie Rouen meer inwoners). Vanuit Le Havre vaart een ferry naar Southampton.

 

 

 

 

 

Frankrijk (1958): Uit de serie ‘Herbouwde steden’.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad heraangelegd met vele open ruimtes, efficiënt openbaar vervoer, een nieuw voetbalstadion en het museum André Malraux (na het Musée d’Orsay in Parijs het tweede belangrijkste museum in verband met het impressionisme). De foto van André Malraux met de sigaret diende voor het ontwerp van de zegel (rechts), de sigaret is weggehaald.

 

 

 

 

 

 

 

Le Havre werd gesticht in 1517. De naam betekent ‘de haven’ en is mogelijk van Oudnoorse herkomst. De oude stad werd in 1541 ontworpen door de Italiaanse architect Belarmato. De stad was vanaf 1562, toen evenals in de Nederlanden een beeldenstorm plaatsvond en protestanten haar met steun van Engeland in handen kregen, tot ver in de 17e eeuw toneel van godsdiensttwisten. Onder het bewind van Lodewijk XIV kreeg de bekende steden- en fortenbouwer Vauban de opdracht om de haven uit te breiden en te versterken. Lange tijd genoot Le Havre een grote bekendheid als vertrekpunt voor de trans-Atlantische oversteek vanuit Frankrijk. Vandaar haar bijnaam: La Porte Océane.

500 jaar Le Havre (1517 – 2017).

 

 

 

 

 

 

Door de Amerikaanse bombardementen in september 1944 werd Le Havre bijna met de grond gelijkgemaakt. De woningnood welke daardoor ontstond noopte het departement en de Franse regering tot een snelle wederopbouw. Zo kreeg de architect Auguste Perret de kans om zijn stedenbouwkundig project te realiseren. In 2017 werd gedurende vijf maanden een mega cultureel feest georganiseerd voor het 500 jarig bestaan van Le Havre: https://www.frankrijk.nl/2017/05/le-havre-500-jaar-cultureel-feestje/

Het Stade Océane is het voetbalstadion van de voetbalclub Le Havre AC, uitkomend in de Ligue 2, en het heeft een capaciteit van 25.178 plaatsen.

Valenciennes

Valenciennes (Nederlands: Valencijn) is een Noord-Franse stad gelegen aan de rivier Schelde. Het is een industrie-stad met 43.000 inwoners, maar centrum van een agglomeratie van ruim 300.000 inwoners. Bekende namen en herdenkingen van Valenciennes op zegels zijn:

Jean-Antoine Watteau (Valencijn, 10 oktober 1684 – Nogent-sur-Marne, 18 juli 1721) was een Franse kunstschilder uit de rococoperiode. Watteau’s geboortestad, het Henegouwse Valencijn was in 1678 door de Fransen veroverd.

 

 

 

 

 

 

 

De stad ligt aan een belangrijk spoorwegknooppunt in Noord Frankrijk en is met Parijs verbonden via de hogesnelheidslijn Gonesse-Lille via Arras. Vroeger was er een rechtstreekse spoorverbinding met Brussel. Deze spoorlijn, die in 1842 werd geopend is de oudste internationale spoorlijn.

 

 

 

 

 

Door het Verdrag van Nijmegen wordt het vredesverdrag bedoeld dat op 10 augustus 1678 in Nijmegen gesloten werd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en Frankrijk. Naar aanleiding van de door Willem III verloren Slag bij Kassel (1677) maakte de Vrede van Nijmegen een einde aan de vijandelijkheden tussen de Republiek en Frankrijk. Zowel Valenciennes als Maubeuge bleven in Frans bezit. In 1978 heeft de 300 jaar verbinding tussen beide steden geleid tot een postzegeluitgifte, de ‘Rattachement de Valenciennes et Maubeuge 1678-1978‘.

Het Stade du Hainaut is het voetbalstadion van de club FC Valenciennes en heeft een capaciteit voor 25.172 zitplaatsen.

Reims

Reims is een stad in het noordoosten van Frankrijk. Het is een stad met een lange geschiedenis, die beroemd is vanwege haar kathedraal en de champagne die ervandaan komt.

De Cathédrale Notre-Dame de Reims is een kathedraal uit de 13e eeuw. Het is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk. De kathedraal is historisch van belang omdat hier de koningen van Frankrijk werden gekroond en de episode met Jeanne d’Arc zich hier afspeelde.

 

 

 

 

 

 

Het aantal beelden dat deze kathedraal siert is groter dan bij enige andere Europese kathedraal. Het beeldhouwwerk van de kathedraal van Reims wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van middeleeuwse beeldhouwkunst. Het centrale portaal aan de westgevel is gewijd aan de maagd Maria. Vooral het beeld van de ‘Engel met de glimlach‘ is beroemd; het is het symbool geworden van de stad Reims. Door zijn architectuur en zijn 2303 beelden werd de kathedraal in 1991 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

800 jaar kathedraal van Reims.

Het Stade Auguste Delaune is het stadion van de voetbalclub Stade de Reims. Het stadion is gebouwd in 1935 en heeft na een aantal renovaties een capaciteit van 21.628 toeschouwers.

Boite en Fer Blanc lithographié de la firmeThéophile Roederer and C° – Boite à Timbres -1864 – Champagne – Reims.

Rennes

Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. De stad heeft circa 690.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Vilaine. De stad heeft twee universiteiten en een aantal hogere technische scholen, samen goed voor 63.000 studenten.

 

 

 

 

 

 

Het Parlement van Bretagne is gebouwd in de zeventiende eeuw naar plannen van architect Salomon de Brosse. In de achttiende eeuw zetelde hier de ‘cour de Justice‘ van Bretagne en vanaf 1804 zetelde hier het Hof van Beroep. Het interieur is versierd met houtsnijwerk en schilderijen. Charles Errard werkte als decorateur aan het interieur. Opmerkelijk is de ‘Grand’Chambre’ met een plafondschildering. Het gebouw werd in februari 1994 geteisterd door een brand.

 

 

 

 

 

Het Stade Roazhon Park is het stadion van de voetbalclub Stade Rennes. Het stadion beschikt na meerdere renovaties over capaciteit van 29.778 zitplaatsen.

Montpellier

Montpellier is een Zuid-Franse stad, prefectuur van het departement Hérault en van de vroegere regio Languedoc-Roussillon. De stad ligt in een stedelijk gebied met 540.000 inwoners (2009). Montpellier zelf heeft circa 255.000 inwoners, waarvan 55.000 studenten zijn.

1000 jaar Montpellier (985-1985).

Bezienswaardigheden en overige evenementen:

Het aquaduct van Saint-Clément, ook wel Aqueduc des Arceaux of kortweg Les Arceaux genoemd, is een aquaduct in Romeinse stijl maar daterend uit 1772 en gelegen in de Zuid-Franse stad Montpellier in de wijk Les Arceaux. Het is gebouwd met dubbele bogen die het water van de bron bij Saint-Clément-de-Rivière naar Montpellier brengen. Het aquaduct is 22 meter hoog. Er is nog 800 meter over van de oorspronkelijke negen kilometer lengte.   

Naast de aquaduct staat de triomfboog, Arc de triomphe Le Peyrou.

Stade de la Mosson is het stadion van de voetbalclub Montpellier HSC. Het stadion is gebouwd in 1972 en heeft een capaciteit van 32.950 toeschouwers. Het stadion is gebruikt voor het wereldkampioenschap voetbal 1998. Naast voetbal wordt het stadion ook gebruikt voor rugby. Een aantal van de groepswedstrijden tijdens het wereldkampioenschap rugby 2007 werd gespeeld in Stade de la Mosson.

 

 

 

 

 

 

 

De nationale postzegeltentoonstelling (Phila-France) werd gehouden in Montpellier (locatie: Parc des Expositions à Pérols) van 7 tot en met 10 juni 2019.

En als je klaar bent met jureren dan is het tijd om te relaxen, tussen de jonge filatelisten.

Arc de triomphe Le Peyrou.

Grenoble

Grenoble ligt in zuidoost-Frankrijk, aan de voet van de Alpen, waar de rivieren de Drac en de Isère samenvloeien. De stad is de hoofdstad van het departement Isère. Met ruim 160.000 inwoners (2013) is het de op twee na grootste gemeente van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, na Lyon en Saint-Étienne.

Bezienswaardigheden en overige evenementen:

Olympische Winterspelen 1968

De 10e Olympische Winterspelen werden in 1968 gehouden in Grenoble.  Opvallendheden van de Winterspelen:

  • Voor het eerst deed de DDR mee als apart land, dit zeer tegen de zin van West-Duitsland.
  • Jean-Claude Killy (Frankrijk, alpineskiën) wist het record van Toni Sailer te evenaren door alle drie de onderdelen bij het alpineskiën te winnen. Zijn overwinning bij de slalom kwam tot stand na een controversiële beslissing van de jury.
  • Voor het eerst werden er dopingtesten en vrouwelijkheidstesten uitgevoerd door de medische commissie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skyline en bijzondere gebouwen.

 

 

 

 

 

Wapen en zesde internationaal congres van kabeltransport

 

 

 

 

 

 

 

 

Henri Fantin-Latour

Ignace Henri Jean Théodore (Henri) Fantin-Latour (Grenoble, 14 januari 1836 – Buré (Orne), 25 augustus 1904) was een Frans schilder en lithograaf die vooral werkzaam was in het 19e-eeuwse Parijs. Latour behoorde tot de kunstzinnige stroming van het realisme. Ook zijn stillevens met bloemen als onderwerp worden tot zijn beste werken gerekend. 

Het Stade des Alpes is het multifunctioneel sportstadion. Het is de thuishaven van de voetbalclub Grenoble Foot 38, uitkomend in de Championnat National en de rugbyclub FC Grenoble. Het stadion heeft een capaciteit van 20.068 zitplaatsen.

Lyon

Lyon is een stad in het zuid-oosten van Frankrijk, gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien. De leuze van de stad luidt: ‘Avant, avant, Lion le melhor!’ (Vooruit, vooruit, Lyon de beste!). Lyon is het bestuurscentrum van de regio Auvergne-Rhône-Alpes en van de Métropole de Lyon.

  

 

 

 

 

 

 

Lyon werd in 43 v.Chr. door de Romeinen, onder leiding van Lucius Munatius Plancus, gesticht onder de naam Lugdunum als hoofdstad van Gallië. Reeds voor de Romeinen was echter al sprake geweest van een Keltische nederzetting. De rol van regionaal centrum vervulde Lyon gedurende enkele eeuwen, totdat het Romeinse Rijk in verval kwam en ten onder ging. De historische binnenstad staat sinds 1998 op de lijst van Werelderfgoed UNESCO. Het is voor wat betreft het inwonertal de derde stad van Frankrijk, na Parijs en Marseille.

 

 

 

 

 

 

 

In Lyon is ook de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol gevestigd. 

Lyon telt tientallen bruggen over de twee rivieren die in de stad samenkomen: de Rhône en de Saône.

 

 

 

 

 

 

 

Bezienswaardigheden, beroemdheden en evenementen

De kathedraal van Lyon, voluit église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne en vaak cathédrale Saint-Jean of primatie van Lyon genoemd, is de kathedraal en domkerk van Lyon. De term primatie komt van de Primaat van Gallië en is de historische titel van de bisschop van Lyon. De kathedraal werd gebouwd tussen 1180 tot 1480 en bevat een mengeling van architectonische bouwstijlen, zoals het romaans en de gotiek. De kathedraal heeft een astronomisch uurwerk uit de 14e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

Notre-Dame de Fourvière is een basiliek. Het gebouw ‘kijkt’ over de stad heen vanaf de top van de heuvel Fourvière, op de plaats van het oude forum van keizer Trajanus, Forum vetus, waar ook de naam Fourvière van afgeleid is.

Lumière

Art Nouveau-stijl, dit huis getuigt van het succes van Antoine Lumière en zijn zonen. Auguste en Louis, uitvinders van de cinematograaf. In het gebouw is nu het ‘Institut Lumière’ gevestigd.

 

 

 

 

 

 

Lyonnais (= inwoners van Lyon), die ‘Dank u’ aan Maria willen zeggen, branden kaarsen voor hun ramen en gaan de straat op. Bij het vallen van de avond wordt de hele stad verlicht. De kapel van Fourvière wordt ’s nachts verlicht. Vanaf 1854 is deze traditie tot op de dag van vandaag doorgegaan en op de avond van 8 december steken de ‘Lyonnais’ kaarsen aan voor hun ramen en verlichten ze hun stad voor het feest van de Onbevlekte Ontvangenis als ‘La fête des lumières de Lyon’.

.

 

 

 

 

 

 

Een ‘bouchon‘ is een bepaald type restaurant, die je vindt in Lyon. Ze serveren een traditionele ‘Lyonnais’ keuken met worstjes, salade, eendenpaté en gebraden varkensvlees. De inrichting van het restaurant is smaakvol ingericht waardoor er een warme vriendelijke plek ontstaat voor de gast: tafels met een rood en wit geruit tafelkleed, eten aan de bar (hout, zink of formica), het geluid en de geur van de keuken. Verder als decoratie: de koperen potten, de oude posters. Het eten is doorgaans geen ‘haute cuisine’ en bevat veel vet en vlees.

En kent u de Lyon rozen? Tussen 1850 en 1940 was Lyon de hoofdstad van de bloemen. De rozen zijn wereldberoemd. In 2015 werd in Lyon het 17e wereldcongres van de vereniging van de rozen gehouden.

Het Parc Olympique Lyonnais, ook wel bekend als Parc OL, is het voetbalstadion van Olympique Lyon. Het stadion heeft een capaciteit van 58.000 zitplaatsen.

Nice

Nice is een stad in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee, gelegen tussen Marseille en Genua, met 343.895 inwoners (groot metropolitaans gebied anno 2014). De stad is een grote toeristische trekpleister en marktleider aan de Franse Rivièra (Côte d’Azur).

.

 

 

 

 

 

Beroemde personen

Giuseppe Garibaldi (Nice, 4 juli 1807 – Caprera, 2 juni 1882) was een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die een grote rol speelde in de geschiedenis van Italië. Samen met Camillo Cavour, Victor Emanuel II van Italië en Giuseppe Mazzini wordt hij beschouwd als een van de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garibaldi speelde een centrale rol tijdens de Italiaanse eenwording, de Risorgimento waarin hij persoonlijk vocht en leiding gaf aan militaire campagnes die uiteindelijk hebben geleid tot een verenigd Italië. Hij was generaal tijdens de tijdelijke regering van Milaan in het Revolutiejaar 1848, generaal die de Romeinse Republiek beschermde tegen Franse legers (1849) en vanaf 1860 streed Garibaldi met zijn 1.089 Roodhemden, I Mille, tussen 11 en 70 jaar oud, voor de vrijheid van Italië. 

Hij werd in zijn tijd ook wel ‘Held van Twee Werelden’ genoemd vanwege zijn militaire campagnes in Zuid-Amerika en Europa, een reputatie die hij niet alleen kreeg in Italië, maar door de opkomst van de internationale media ook daarbuiten. Hij werd bewonderd door sommige van de belangrijkste intellectuelen van zijn tijd, zoals Victor Hugo, Alexandre Dumas en George Sand.

Yves Klein (Nice, 28 april 1928 – Parijs, 6 juni 1962) was een Frans kunstschilder. Hij werd bekend als de Franse monochromist. Vooral de kleur ‘blauw’ domineerde zijn kunstwerken. Yves Klein patenteerde zijn ultramarijn pigment internationaal als International Klein Blue ofwel IKB.

Simone Veil (Nice, 13 juli 1927 – Parijs, 30 juni 2017) was een Franse advocate en politica. Ze was in Frankrijk twee keer minister voor Volksgezondheid (ministre de la Santé). Ze was van juli 1979 tot 1982 de 16e voorzitter van het Europees Parlement, de eerste vrouw in deze positie. In 1988-89 was ze voorzitter van het Frans Comité voor het Europees Jaar van het Milieu.

De Allianz Riviera is het stadion van OGC Nice. Het stadion heeft een capaciteit van 35.100 zitplaatsen.

Parijs

Parijs is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs zelf telde in 2014 ongeveer 2,22 miljoen inwoners, daarbij de banlieues (het geheel van de voorsteden en forensensteden) niet meegerekend. In 2014 woonden er in de hele agglomeratie meer dan 10 miljoen mensen. Parijs ligt in de regio Île-de-France. De oppervlakte van alleen Parijs bedroeg 105,40 km² in 2011.

De stad is zeer internationaal georiënteerd geraakt dankzij een uitgebreide infrastructuur over land en door de lucht en wordt jaarlijks door zeer veel toeristen bezocht. Ik zal geen opsomming geven van de bezienswaardigheden die iedereen kent, maar kies voor sfeerbeelden/zegels van Parijs. Ik heb zelf de Notre-Dame besproken: https://www.postzegelblog.nl/2019/04/17/notre-dame-icoon-van-frankrijk-verwoest-door-brand/

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Het Parc des Princes is het stadion van de voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG). Het huidige stadion is in 1972 gebouwd, de architect was Roger Taillibert. De capaciteit was voorheen circa 42.000 toeschouwers. Omdat Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal 2016 organiseerde werd de capaciteit van het stadion uitgebreid naar 51.000.

Conclusie

Het is duidelijk dat alle negen Franse steden meer dan geschikt zijn voor een korte stedenreis of als onderdeel van een langere vakantie in Frankrijk. Zie onderstaande links met meer toeristische informatie.

Meer info

https://be.france.fr/nl/nieuws/lijst/de-9-steden-van-het-wk-voetbal-voor-vrouwen-in-frankrijk-2019

https://www.fifa.com/womensworldcup/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_vrouwen_2019

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Groot Brittannië Architectuur Musea Olympische Winterspelen Religie Schilderkunst Toerisme Tweede wereldoorlog Voetbal UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)