Deventer heeft meer dan koek alleen - Postzegelblog

Deventer heeft meer dan koek alleen

0

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Samen met mijn vrouw heb ik deze ‘koekstad’ bezocht. Bij ons is namelijk de eerste associatie als we aan Deventer denken: ‘Deventer koek’. Tijdens ons verblijf constateerden we echter dat Deventer meer te bieden heeft dan koek alleen.

Koekbakkerij
Bij onze eerste wandeling door de stad kwamen we op de Brink gelijk een koekbakkerij tegen. Op de gevel stond: ‘J. Bussink, Echte Deventer Koek anno 1593.’ De geschiedenis van de Deventer koek gaat terug tot in de Middeleeuwen. Volgens een aantekening uit 1534 dateert de eerste ordonnantie op het bakken van Deventer koek uit 1417. Die ordonnantie bepaalt in detail het uiterlijk en het gewicht van de grote en de kleine koeken: ze moeten lang en smal zijn en respectievelijk drie en twee pond wegen. De ordonnantie had een beschermend karakter, want niemand mocht koek in een andere stad produceren of buiten Deventer koek laten bakken. De samenstelling van de receptuur en het gebruikte kruidenmengsel is geheim, evenals de melange van de honing.

Koekbakkerij J. Bussink

Op de veilingsite van Delcampe vond ik een mooie envelop met frankeermachine stempel van Koekbakkerij Bussink. Dit poststuk wordt daar aangeboden door postiljon-topicalcovers.

Watertoren
Toen ik aan een goede kennis vroeg wat het eerste bij haar op kwam als ze aan Deventer dacht, antwoordde zij: ‘de watertoren’. Deze toren uit 1892 is inderdaad prachtig zoals we kunnen zien op onderstaande maximumkaart. De toren staat op één van de hoogste plekken van de stad bij stadspark ‘het Nieuwe Plantsoen’ en is nog steeds in gebruik. De bouwstijl hiervan is de toen populaire neostijl van de Hollandse Renaissance, naar een ontwerp van de stadsarchitect van Deventer, J.A. Mulock Houwer. De met bladgoud versierde zeemeermin, die dienst doet als windvaan staat op 53 meter hoogte. In 2011 gaf PostNL van dit rijksmonument een persoonlijke postzegel uit.

watertoren

Kerken
Tijdens onze stadsbezoeken kijken we ook graag naar de kerken. Deventer heeft twee beeldbepalende kerken. Als eerste de Grote of Lebuinuskerk, een gotische hallenkerk, gelegen aan het Grote Kerkhof. Helaas was de kerk gesloten, dus konden wij er niet in. In de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van Deventer. De kerk is gebouwd tussen 1450 en 1525 en deed dienst als kathedraal. Deze kerk staat in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer. Bijzonder toch.
Een andere mooie kerk is de St. Nicolaaskerk, beter bekend als de Bergkerk, die gebouwd is rond 1200. De bijnaam is te danken aan de ligging op een hoge rivierduin aan de zuidoostkant van de oude stadskern. De kerk wordt nu gebruikt voor concerten en als expositieruimte. Van beide genoemde kerken heeft PostNL een persoonlijke postzegel uitgegeven. De Bergkerk was voor ons moeilijk te fotograferen. Dat is op de postzegel ook te zien.

Lebuinuskerk

Bergkerk

Deventer was een belangrijke stad voor religieuze hervorming, met name doordat het de geboorteplaats is van Geert Grote, grondlegger van de beweging van de Moderne Devotie. Geert overleed ook in Deventer in 1384, wat in augustus 1984 herdacht werd in de Bergkerk.

De Waag
Deventer heeft heel veel prachtige gebouwen en huizen. Ook zijn er tal van leuke steegjes. Een bezoek aan Deventer is daardoor zeker de moeite waard. Het mooiste gebouw van Deventer vonden wij het Waaggebouw, hieronder te zien op een de eerste dag envelop met het stempel van het filatelieloket Deventer’. De tekst op de envelop luidt:
‘Het kasteelachtige Waaggebouw’, met een laatgotische bouwstijl, werd in 1531 in gebruik genomen als stedelijk weeghuis. In 1840 werd op de tweede verdieping de “Teekenacademieschool” gevestigd. In 1931 kreeg het gebouwde huidige bestemming van Stedelijk Historisch Museum.’

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Architectuur Kerken Musea ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)