Fila Corona Varia (3) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (3)

0

De wereld draait door ook zonder DWDD. Alertheid, solidariteit, samenhorigheid en hoop zijn de kernwoorden van de toespraak van de Koning. Elke dag vullen alle kranten inclusief hun bijlagen hun corona nieuws. Corona deskundigen in de media geven op allerlei terreinen adviezen aan ouderen, gezinnen met kinderen, psychiatrische patiënten en het zorgpersoneel. De ‘intelligente’ lockdown duurt tenminste nog 8 weken. In deze 3e blog komen aan de orde: onze inwoners, 1.5 meter, handen wassen, LUMC en microbiologie.

Nederland en haar inwoners

15 miljoen mensen is een nummer van Fluitsma & Van Tijn oorspronkelijk was bedoeld voor een reclamespot voor de Postbank in 1996. De commercial met bekende en minder bekende Nederlanders, onder wie Herman Brood en Bettine Vriesekoop, verwierf grote bekendheid. Mede door de muziek sloeg dit zo goed aan dat het op single verscheen. Uiteindelijk werd het een nummer 1-hit in de Top 40.

 

 

 

 

 

 

 

 

Video ’15 miljoen mensen’ uit 1996:

In maart 2020 maakt Davina Michelle en Snelle een nieuwe versie met als titel 17 miljoen mensen.

Video ’17 miljoen mensen’ uit 2020:

Nederland (2015): Nederland als netwerk van licht. Ontwerper: Daan Roosegaarde.

Nederland ziet er ‘donker’ uit. Dit zijn niet de regio’s waar de meeste besmettingen zijn gevallen, maar de verlichting ’s avonds. We worden in deze periode door de media bedolven door beelden, die ons waarschuwen voor de gevolgen van het virus. Als we de beelden zien uit het ziekenhuis is het vaak beangstigend. Wanneer is deze nachtmerrie voorbij en worden we weer normaal wakker in de toekomst?  Kaart van Nederland met besmettingen, per stad op te zoeken:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/324458281/kaart-hier-slaat-het-coronavirus-in-nederland-toe

Nederland (2011): Stad van Nederland. Toekomst in beweging.

1,50 meter en handen wassen

Video ‘The Police – Don’t stand so close to me (1980)’:  https://www.youtube.com/watch?v=KNIZofPB8ZM

Video ‘Ali B feat. Poke & Judeska – 1,5 meter (2020)’:  https://www.youtube.com/watch?v=SiEpIkRHerE

Ignaz Semmelweis (1818–1865) was een Hongaarse arts en wetenschapper, een vroege pionier op het gebied van antiseptische procedures. Semmelweis zag dat kinderbedkoorts vaker voorkwam in openbare klinieken in vergelijking met particuliere bevalling toe aan een gebrek aan hygiëne bij artsen en ziekenhuispersoneel en probeerde hygiënevoorschriften in te voeren. Hij werd later de ‘Redder van de Moeders’ genoemd. Semmelweis stelde voor om handen te wassen met chloorkalk oplossingen lang voordat werd ontdekt dat bacteriën de oorzaak waren van infecties.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn studie uit 1847/48 wordt beschouwd als het eerste praktische geval van evidence-based medicine (geneeskunde gebaseerd op empirisch bewijs) in Oostenrijk en een goed voorbeeld van een methodologisch correct onderzoek van wetenschappelijke hypothesen. Tijdens zijn leven werden zijn bevindingen niet door collega’s erkend en afgewezen als ‘speculatieve onzin’. Er waren maar weinig dokters die hem steunden, omdat hygiëne werd gezien als tijdverspilling en niet verenigbaar was met de theorieën over de oorzaken van de ziekte die toen van kracht waren.

 

 

 

 

 

 

 

Semmelweis werkte daarna tijdelijk in de stad Pest (Hongarije). Hij stierf op 47-jarige leeftijd in Wenen onder niet nader omschreven omstandigheden tijdens een verblijf van twee weken in de psychiatrische kliniek bij Wenen.

Onderzoeken in academische ziekenhuizen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen met zeven Europese partners onderzoeken hoe ze antivirale therapie kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Dit doen ze binnen het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response) en worden gesponsord door de Europese Unie (2,6 miljoen euro).  Prof.dr. Eric Snijder van de afdeling Medische Microbiologie is de coördinator van het SCORE onderzoeksproject.

De microbiologie is een biologische vakwetenschap. Microbiologen onderzoeken micro-organismen, met name bacteriën, gisten (eencellige schimmels), en virussen. Bij dit onderzoek ligt het accent op de biochemische en ecologische aspecten van micro-organismen. Ziekteverwekkende micro-organismen of pathogenen zijn vanouds het onderzoeksdomein van de medische en veterinaire microbiologie.

Nederland (2011): 100 jaar Ned. Vereniging voor Microbiologie. Linksonder: beeld van een bacterievirus.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Nederland DDR Duitsland Nederland Oostenrijk Architectuur Gezondheidszorg Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,69 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)