Beeldovereenkomsten Typisch Nederlands-emissie 2023? - Postzegelblog

Beeldovereenkomsten Typisch Nederlands-emissie 2023?

0

Typisch Nederlands - museaOf de reacties “Onder de maat” en “Teleurstellend” op de emissie ‘Typisch Nederlands 2023’ juiste conclusies zijn, betwijfel ik op dit moment nog. Van de vier emissies die nog zullen verschijnen, hebben vier sowieso met strakke geometrische vormen te maken. De laatste wellicht een samengesteld geometrische vormconstructie.

Grafische ontwerpers Adam Lane en Edwin van Praet (Total Design Amsterdam) hebben dit jaar voor het beeld-overeenkomstige van musea, bloemenvelden, kazen en schoenafdrukken van wadlopers in het slik van de Waddenzee gekozen. Behalve de schoenafdrukken hebben de overige objecten met geometrische vormen te maken, die in serieverband wel eens een aansprekend harmonisch totaalbeeld zouden kunnen opleveren.

Museum-postzegel (2 januari 2023)

Typisch Nederlands - musea [

Voor de museum-postzegel heeft het ontwerpersduo voor lijsten met vierkante, rechthoekige en ovale vormen gekozen van schilderijen in combinatie met de rondingen van vazen. Alle vormen van deze voorwerpen (in verschillende formaatgrootte behalve het ovaal) zijn als beeld-doorlopers in een strak overzichtelijk schematische vlakverdeling over de postzegel en het postzegelvel verdeeld.

Wiekenmolen-postzegel (13 februari 2023)

NVPH 797 - 100 jaar Rode Kruis NVPH 3212 - UNESCO Werelderfgoed

Of de schematische verdeling van Rode Kruis-plustekens op deze postzegel (nvph 797) als beeldverwijzing naar de wiekenmolen-postzegel zal kunnen dienen, zal afgewacht moeten worden.

Naar analogie van de museum-postzegel zal ook de molen-postzegel weinig levendig benaderd en uitgevoerd worden. Volgens het persbericht zullen de wieken van de molen als hét beeld-overeenkomstige item van alle molens dienen. Daarbij gaat het ontwerpersduo ongetwijfeld van de passieve en/of actieve stand van de wieken uit met kenmerkende plus-stand en/of X-stand. Gelijk de museum-postzegel weer een strak schematische vlakverdeling met verschil in grootte en postzegelbeeld- overschrijdend.

Bloemenveld-postzegel (20 maart 2023)

NVPH 1004 - Zomerzegels, Floriade

Het bloemenveld zal volgens het persbericht uit geometrische bloemvormen bestaan. De uitvoering ervan met grootteverschillen en beeld-doorloper-effect zal ongetwijfeld ook een variatie aan bloemvormen bezitten gelijk de lijsten van de schilderijpostzegels dat hebben.

Kaasmarkt-postzegel (15 mei 2023)

Volgens het persbericht is het uitgangspunt voor dit postzegelonderwerp de wagenwielvorm van de plat-ronde, harde kazen, die uiteraard ook weer schematisch, postzegelgrens-overschrijdend in verschillende formaten over zegel en vel verspreid zullen worden. Misschien zelfs in horizontale stand.

Waddenzee-postzegel (14 augustus 2023)

NVPH 3210 - UNESCO Werelderfgoed

Het betreden van de Waddenzee bij laagwaterstand is een aantrekkelijke recreatieve sport / activiteit van wadlopers. Na de passage van de moeilijk begaanbare slikcorridor vóór de Waddenzeedijk is het bij zonnig weer een buitengewoon aantrekkelijke ervaring om eens in groepsverband onder leiding van een wadloper over zandplaten en door meer en minder diepe muien en geulen op hoge gympen te lopen.

Na de passage van de zone van de zwart stinkende modder / slik is het lopen op zandplaten met water gevulde muien, prielen en geulen een weldadige ervaring.

Voor een wandeling over het Wad dient men bij start en finish door de zwarte, modderige en stinkende (rotting van plantenresten in zuurstofarm milieu [rotte eieren]) sliklaag te lopen. In dit voor velen onaantrekkelijke tracégedeelte van de waddentocht zijn schoenafdrukken (meestal gevuld met water) van de wadlopers te vinden.

Geabstraheerd-minimalistische postzegels

NVPH 2250 - Zakelijke postzegel NVPH 2251 - Zakelijke postzegel

Geabstraheerd-minimalistische afbeeldingen van gevarieerd kleurenrijke bloemenvelden in een akkerlandschap (nvph 2250). Verkaveld weidelandschap met kleurige weilanden (nvph 2251).Voor velen om de onherkenbaarheid helaas een ‘ver-van-mijn-bed-show’!

  1. De afstandelijke, beredeneerde en berekende opstelling van voorwerpen op vijf postzegels zijn (gelijk de museum-postzegel) via een afgewogen harmonische benadering en vormgeving tot stand gekomen.
  2. Of veel verzamelaars deze minimalistische benadering met essentieel kenmerkende fragmenten van schilderijen, molens, bloemenvelden, kazen en schoenafdrukken zullen waarderen, is twijfelachtig. Velen zullen in plaats van deze geabstraheerde en gestileerde beeldtaal met geometrische basisvormen de voorkeur aan realistische, direct herkenbare afbeeldingen geven.
  3. Deze Typisch Nederlands-postzegeleditie functioneert naar mijn mening meer als een toeristische aandachtstrekker en minder als een specifiek kenmerkende bijzonderheid van ons land.

 

Tóch Waddenzee-postzegels met zeggingskracht!

Een virtuele ‘bezoeker’ staat als een lang, bedreigend en egoïstisch silhouet op beide somber paars en blauw [rouw]kleurige ‘Waddenzee-postzegels’ (nvph 1268/69). Deze menselijke schaduw strekt zich uit over het gebied van de Waddenzee en de ruimte erboven in de richting waarheen en waarin ook vogels vliegen.

NVPH 1268 - WaddengebiedNVPH 1269 - Waddengebied

Op de 50 cent postzegel vliegen een grote stern en eidereend. Door vervuiling valt de stervende eidereend verslapt naar beneden. Op de 70 cent postzegel vliegt een koppel brandganzen in de lucht met rechts een verwijzing naar het vervuilende chemiepark Delfzijl met hoge schoorsteen.


Bijgaande schets verbeeldt het gemeenschappelijke, maar onverenigbare doel en richting van vogel en mens.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)