Tweede Pinksterdag 2022: Dag van het Kasteel - Postzegelblog

Tweede Pinksterdag 2022: Dag van het Kasteel

3

Op Tweede Pinksterdag staat Dag van het Kasteel in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden. Ook sluit het thema op de actualiteit. Het rampjaar 2020 is net voorbij en ook in 2021 maakten we rampzalige tijden mee door corona en door de overstromingen die vooral Limburg troffen. Zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Ook dit jaar laat de oorlog in Oekraïne zien dat een ramp van alle tijden is.

Zomerzegels 1951

Wellicht de bekendste zomerzegels in uw collectie, de kastelenserie: 2c (Kasteel Hillenraad bij Swalmen), 5c (Kasteel Bergh bij ‘s-Heerenberg), 6c (Kasteel Hernen bij Bergharen, 10c (Kasteel Rechteren bij Dalfsen), 20c (Slot Moermond bij Renesse). Mooi tijdloos ontwerp!

Nederland (1951): Zomerzegels (kastelen).

Een drietal kastelen komt terug in de serie persoonlijke zegels uit 2009/2010: Huis Bergh, Kasteel Hernen, Slot Moermond.

 

 

 

 

 

 

PostEurop Nedelandse kastelen 2017

Het postzegelvel Nederlandse kastelen telt vijf identieke postzegels van kasteel Doornenburg en vijf identieke postzegels van kasteel Ammersoyen. Op beide postzegels zijn kleurenfoto’s van nu gecombineerd met oude prenten, plattegronden en wapenschilden. Op de postzegel van Doornenburg staat de kleurenfoto links en de prent rechts, op de postzegel van Ammersoyen is de volgorde omgekeerd. Aan de monochrome prenten is een blauwe tint toegevoegd, ontleend aan de kleur van het Priority-logo op de tabs. De contouren van de plattegrond – vierkant bij Doornenburg en met ronde torens bij Ammersoyen – liggen er als laag overheen. Op beide postzegels loopt zowel de prent als de plattegrond door op de postzegel erboven. Op de postzegel van Doornenburg staan links drie transparante wapenschilden van vroegere bewoners van dit kasteel: van boven naar beneden de familiewapens van Van Doornick (1313-1385), Van Bylandt (1385-1481) en Van Homoet (1459-1474). Op de postzegel van Ammersoyen is rechts het familiewapen afgebeeld van de familie Van Arkel-De la Kethullen. De Van Arkels bewoonden Ammersoyen van 1496 tot 1694.

Nederland (2017): PostEurop Nedelandse kastelen.

Twee kastelen zijn ook verschenen in de serie persoonlijke zegels uit 2009/2010: Kasteel Doornenburg en Kasteel Ammersoyen.

 

 

 

 

 

 

Kastelen en het Rampjaar 1672

Over het Rampjaar 1672 (350 jaar geleden) schrijf ik later nog een blog. U weet wel van ‘redeloos, radeloos, reddeloos’. Hebben middeleeuwse kastelen in het Rampjaar 1672 nog een rol gespeeld in de verdediging tegen de Fransen? Middeleeuwse kastelen waren in 1672 al minstens anderhalve eeuw niet meer echt te verdedigen. Misschien nog wel tegen een groepje stropende soldaten, maar zeker niet tegen het geschut van een modern Frans leger, dat zelfs in de sterkste kasteelmuren gaten zou slaan. Daarnaast was de militaire rol van kastelen vanaf de zestiende eeuw overgenomen door de steden, die in de loop van de tijd moderne aarden vestingwerken kregen. Ook hierdoor hadden kastelen hun verdedigende functie goeddeels verloren.

Schoolplaat Hollandse Waterlinie. Op deze schoolplaat zien we Willem lll in het rampjaar 1672, het jaar waarin alles voor Holland verloren scheen. Willem lll inspecteert hier de Hollandse Waterlinie. Rechts op de voorgrond zien we de prins die een ingenieur aanwijzingen geeft.

Was er dan helemaal geen rol meer weggelegd voor kastelen? Zeker wel. De verdediging van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden concentreerde zich aan de oostzijde van het gewest Holland in de vorm van de Hollandse waterlinie; deze verdedigingslijn was de opvolger van de 1629 aangelegde Utrechtse Waterlinie, die liep van Vreeswijk aan de Lek, over Utrecht, langs de Vecht naar het Muiderslot. De Hollandse waterlinie, die we sinds 1815 de Oude Hollandse waterlinie noemen, was zeer succesvol. De Franse troepen konden de laaggelegen polders van Holland niet veroveren omdat zij geïnundeerd waren. Waar het water niet stond, de hoger gelegen oeverwallen langs de rivieren, dat waren de zwakke plekken in de Hollandse waterlinie.

 

 

 

 

 

Twee nog bestaande middeleeuwse kastelen hebben een belangrijke rol gespeeld in de Hollandse waterlinie. Dat zijn het Muiderslot en Loevestein, middeleeuwse kastelen van de grafelijkheid van Holland en zo strategisch gelegen dat Holland ze ook na de middeleeuwen in stand hield. Dat kon alleen door ze te versterken met hoge aarden wallen, bestand tegen het steeds effectievere geschut. Beide kastelen waren ten tijde van de Opstand (1568 tot 1648, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog) al versterkt met moderne vestingwerken, uitgevoerd met wallen en bastions.

Een bijzondere expo is van Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht tot en met 30 oktober 2022 over het Rampjaar 1672 en de rol van het kasteel:

https://sypesteyn.nl/vooruitblik-tentoonstelling-1672-het-rampjaar-en-sypesteyn/

 

Gebruikte bronnen: Dag van het Kasteel en eerdere postzegelblogs.

Meer info:

Dag van het Kasteel, thema 2022: https://dagvanhetkasteel.nl/thema-2022/

Dag van het Kasteel, alle kastelen: https://dagvanhetkasteel.nl/

Dag van het Kasteel, Zuid-Holland:

https://geschiedenisvanzuidholland.nl/zien-en-doen/activiteiten/dag-van-het-kasteel-2022/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 6 juni 2022 om 13:33

  Naar aanleiding van de illustratie aan het eind van het artikel ‘Rampjaar 1672’ verwacht ik hierop aansluitend een postzegelemissie van PostNL in het tweede deel van 2022. Reden?
  In talrijke plaatsen in ons land worden festiviteiten georganiseerd die met de gebeurtenissen van 1672 in verband staan o.a. Groningen en Koevorden.

 • Bate Hijlkema op 6 juni 2022 om 15:34

  De Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672 – 2022 vermeldt voor het Nationale Jubileumjaar 2022 zelfs de uitgave van een ‘pratende postzegel’!
  Nederland zou ten ondergaan. De Nederlander was aanvankelijk ‘redeloos, radeloos en reddeloos’. Stadhouder Willem III en Michiel de Ruiter wisten dit ter land en ter zee te voorkomen!

 • Boris op 7 juni 2022 om 10:06

  Leuk blog weer Randy.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)