Achtergrondgedachte van 10 cent kinderzegel 1965 - Postzegelblog

Achtergrondgedachte van 10 cent kinderzegel 1965

0

Woensdag 14 maart 2018 heeft PostNL een reünie van de ‘kinderzegel-ontwerpers’ uit 1965 georganiseerd. Alle drie aanwezige tekenaars hebben hun plakboeken meegenomen. De talrijke foto’s en knipsels uit kranten en tijdschriften hebben op een levendige wijze de kinderzegelactie 1965 na ruim een halve eeuw op een levendige wijze weer geactualiseerd.

In de regionale krant Dagblad Noord-Oosten van 19 november 1965 staat een artikel waar in woord en beeld een ooggetuige verslag wordt gegeven van de tekenactiviteiten van de 7-jarige Jan Winter uit De Krim (zuidoostelijk van Hoogeveen). Bovendien krijgt de kindertekening in dit artikel ook nog een nadere, betekenisvolle en een nog geheel onbekende duiding.

Het advies van juf Van der Heide

“Ik weet niet wat ik moet tekenen, juf”, zuchtte Jan Winter van de openbare school ‘Klimop’ met een blanco vel tekenpapier voor zich. “Teken bijvoorbeeld maar een schip in de Lutterhoofdwijk, waar vlak bij jouw huis iedere dag de schepen voorbij varen”, adviseert juf Van der Heide. Meteen ontstaat er bij Jan een idee. Het was immers nog maar kort geleden sinterklaas geweest. Dus een heel eenvoudig verklaarbare gedachte.

Jan’s adviesuitvoering

Jan laat in zijn woonplaats de stoomboot met sint uit Spanje aankomen. Zijn knecht zwarte Piet is wel meegekomen, maar die zit zoals gewoonlijk in de schoorsteen. Hij is op het schip dus niet zichtbaar aanwezig. Sinterklaas daarentegen wel. Hij staat voor de stuurhut groot en vorstelijk op het dek met op de voorkant het paard.
Jan maakt met de komst van sinterklaas in zijn woonplaats een feestelijke gebeurtenis door niet alleen de stoomboot van vlag en vlaggetjes te voorzien, maar ook de omgeving links en rechts. De stralende zon ziet met genoegen naar de aankomst van de sint.

De originele kindertekening is een foto van Arjen Oudesluijs

Originele tekening van Jan Winter

In het Museum Comm in Den Haag (de opvolger van het Postmuseum) is de originele in plastic verpakte kinderzegeltekening van Jan Winter nog te bewonderen. Deze tekening heeft hoogstwaarschijnlijk een opschonende bewerking ondergaan, waardoor de postzegelafbeelding een frissere uitstraling heeft gekregen.

Nog andere sinterklaas-postzegels

In 1961 is er een meer bekende en geëigende afbeelding van sinterklaas op een postzegel terecht gekomen (nvph 759). In 1998 gevolgd door een speelse uitvoering daarvan, namelijk een olifant te paard (nvph 1784).

In 2013 is er zelfs een velletje met vijf verschillende sinterklaas-facetten uitgegeven: sinterklaas, de maan schijnt door de boom, gevulde schoen, sint op paard & Piet en zwarte Piet.

PostNL heeft dus geen zeven, maar acht postzegels uitgegeven die ons nader over facetten van sinterklaas informeren.

PTT-folder met achtergrondinfo
Tegelijk met de uitgifte van de kinderzegels 1965 heeft het PTT-postbedrijf bijgaande folder uitgegeven. Op de voorkant staan de afbeeldingen van de kinderzegels met de handtekeningen van de vijf jeugdige kinderzegelontwerpers. Aan de folderbinnenkant staat interessante achtergrondinfo over de tekenwedstrijd ‘Teken eens wat . . .’

 

 

 

 

Beeld: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)