De postzegels van Faroer in 1981 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1981

2

Het jaar 1981 was voor de postzegelverzamelaar geen schokkend jaar met vele uitgiften maar wel een waarin de permanente serie van 1975 deels werd vervangen en aangevuld met een nieuwe serie. Geen beelden van de eilanden, maar een serie gebaseerd op historische geschriften en schrifttekens. Ook de waarde aanduiding op de postzegels, die tot dan toe ook voor de hogere waarden in øre was weergegeven, veranderde in de tweede helft van 1981 in kronen. Maar de oude notatie bleef ook in gebruik.

 

Een serie van vier postzegels werd gewijd aan stadsgezichten in Thorshavn en uitgegeven op 2 maart 1981. De afbeeldingen zijn ontleend aan tekeningen vervaardigd door Ingàlvur av Reyni, geboren op 18 december 1920 in Thorshavn en op 84 jarige leeftijd aldaar overleden op 26 november 2005. Hij was vooral bekend vanwege zijn abstracte schilderijen. Naast kunstschilder was hij ook een begaafd tekenaar zoals blijkt uit de tekeningen die hij vervaardigde voor de postzegels. Hij tekende delen van het oude Thorshavn in de wijk Tinganes.

Tinganes ligt op een schiereiland waar vroeger de regeringsgebouwen stonden. De gebouwen bestaan nog steeds, maar de regering is naar een andere locatie verhuisd in meer noordelijke richting. De naam Tinganes betekent ‘Parlementpunt’. Het is het oudste deel van Thorshavn met vele steegjes en smalle straatjes waaraan houten huizen uit de 16de en 17de eeuw. Vele daken zijn voorzien van graszoden. Hier staat ook de Domkerk.

De Europazegels hadden in 1981 het thema Folklore. Een uitgelezen gelegenheid voor de postdienst van de Faroer om de volksdansen te promoten. Een van de bekendste is de kettingdans. Het is niet alleen een dans want er wordt ook bij gezongen. De ballades gaan over de geschiedenis van de eilanden en hun bewoners. De dansers vormen een cirkel en houden elkaars handen vast. Oorspronkelijk komt de dans uit Zuid-Europa waar deze dans vooral in Spanje en Zuid-Frankrijk populair was in de 13de eeuw en gedurende de Middeleeuwen. Op de postzegel van 150 øre is een variant te zien, de lintdans, waarbij de mannen aan de ene zijde en de vrouwen aan de andere zijde zijn opgesteld. De dansers staan twee tot vier meter van elkaar terwijl wordt gezonden. Ze maken alleen ritmische bewegingen met de voeten. Bij het refrein van het lied wordt het lint omhoog gehouden waarna de laatste dansers in de rijen onder de linten doorgaan. De twee zegels werden op 1 juni 1981 uitgegeven. Ontwerper was Ole Wich.

 

Op 19 oktober 1981 verscheen een serie van vijf postzegels die moesten dienen als permanente postzegels. De afbeeldingen hadden betrekking op geschriften en schrifttekens. De postzegels werden vormgegeven door Max Müller die ze ook graveerde. De postzegel van 10 øre toont een steen met runentekens erop die ook als achtergrond van de steen dienden. De steen is afkomstig uit Sandavágur, een dorp op het eiland Vágar. Op de steen uit de 13de eeuw is een inscriptie aangebracht over de Noorse Viking Torkil Onundarson uit Rogaland als eerste die een nederzetting stichtte op het eiland. De steen werd gevonden in 1917 en is te zien in de kerk. Het runenschrift op de achtergrond is afkomstig van een steen uit Kirkjubøur. Op de postzegel van 1 kroon is notenschrift weergegeven uit 1846 van een volksliedje.

 

Uit 1298 is een deel van een bladzijde weergegeven op de postzegel van 3 kronen. De bladzijde is afkomstig uit het toenmalige wetboek. Dit wordt ook wel de ‘Schapenbrief’ genoemd die thans wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek van Lund in Zweden. Op de postzegel van 6 kronen is een lakzegel afgebeeld uit 1533 met de afbeelding van een ram. De Fraoer eilanden danken hun naam aan de schapen die hier veelvuldig voorkwamen. De ram is ook afgebeeld in het wapenschild van de Faroer. Tot in de 19de eeuw was de wol van de schapen de belangrijkste inkomstenbron voor de eilandbewoners maar dat is geleidelijk verschoven naar de visserij.

Als laatste van de serie de waarde van 10 kronen. Met op de achtergrond een blik in de Nationale Bibliotheek van de Faroer is de eerste pagina weergegeven van het boek van Lucas Jacobsson Debes uit 1673. Debes was een Deense priester, topograaf en schrijver. Hij publiceerde in dat jaar een van de eerste boeken over de geschiedenis van de Faroer eilanden en was ook de maker van de eerste nauwkeurige landkaart van de eilanden. Zijn boek, Færoæ et Færoa reserata, werd vertaald in het Engels en het Duits. Al met al was het postzegeljaar 1981 geheel gewijd aan onderwerpen en thema’s die betrekking hadden op de Faroer zelf.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Faroer Frankrijk Spanje Auteurs Boeken SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Arnold van Berkel op 10 september 2017 om 16:04

  Beste Cees,

  hierbij nog wat achtergrondinformatie over de muziekzegel van 1Kr.
  The 1Kr. stamp recalls the publication in 1846 of one of the oldest folk songs heard in the Faroes since earliest recollection. These songs attained full status as historical literature only in the 19th century after systematic transcription of most into modern
  notation. The inscription on the stamp states: “compiled and edited by H. Rung 1946” (Henrik Rung, Danish conductor and composer, 1807-1871). The additional new information tells us that the title of the folk song is “En hedensk ongedatter” (A pagan princess fair). The title of the collection is “Faeröiske Folkmelodier” and the compiler was Henrik Rung (previously mentioned). The collection was never published but was family property until 1939 when the manuscript was given to the Danish Royal Library. As far as is known, there is no modern edition of this song.

 • Cees op 11 september 2017 om 08:06

  @Arnold,
  Leuke aanvulling! Het is juist de opzet van de Blog om samen tot een goed verhaal te komen o.a. betreffende de achtergrond van de postzegels. De komende tijd zullen alle uitgiftejaren van de Faroer tot en met het jaar 2000 op de Blog verschijnen. Daar zit ook veel ‘muziek’ in.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)