Nieuw filatelistisch blad Hertog Postbode: openbaring & ideaalbeeld - Postzegelblog

Nieuw filatelistisch blad Hertog Postbode: openbaring & ideaalbeeld

18

Hertogpost 2020Ons land kan zich sinds kort gelukkig prijzen met het nieuwe filatelistisch tijdschrift Hertog Postbode, dat door stichting Hertogpost is uitgegeven. Dit ongebonden en kwalitatief goed ogende magazine bezit een eigentijds actuele aanpak en professionele uitstraling wat we als filatelisten op dit moment niet meer gewend zijn. Inmiddels zijn er twee edities van de Hertog Postbode uitgegeven: [nr 1] november 2019 & [nr 2] december 2019.

Hertog Postbode

Hertog Postbode 1 Hertog Postbode 2

Het blad maakt vooral propaganda voor de grote nationale postzegeltentoonstelling Hertogpost 2020 in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch op 19, 20 en 21 maart 2020 ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van de ‘s-Hertogenbossche Filatelistenvereniging. Op deze postzegeltentoonstelling zijn internationale exposanten (categorie I & II en propaganda), [inter]nationale handelaren, postadministraties & veilinghuizen aanwezig. ‘Herwonnen Vrijheid 1940 – 1945’ zal het hoofdthema van de tentoonstelling zijn naar aanleiding van de bevrijding van de Brabantse hoofdstad op 27 oktober 1944 en de totale bevrijding in 1945 van Nederland.


De Brabantse filatelistenvereniging heeft in voorgaande jaren meermalen regionale en [inter]nationale tentoonstellingen georganiseerd (o.a. Multilaterale 2017; nvph 3565). Het bestuur kent de klappen van de zweep meer dan voldoende. Dit jaar propageert de vereniging voor het eerst op een origineel onafhankelijke wijze met het tijdschrift Hertog Postbode voor het grote filatelistische evenement in de Brabanthallen. De postzegelverzamelaar zal met het nieuwe magazine uitgenodigd en vooraf voorbereid worden de driedaagse postzegelshow met ‘kennis-van-zaken’ te bezoeken.

Hertog postbode uit nood geboren

De geboorte van dit nieuwe postzegelmagazine is niet spontaan tot stand gekomen, maar uit nood geboren! “Het blijkt geen sinecure te zijn om PR en propaganda te maken voor een nationale en/of regionale postzegelexpositie in Nederland”, aldus Peter Teurlings, voorzitter Hertog Post in de inleiding van het tijdschrift.
Gevestigde instanties en organisaties met een landelijke dekking en/of structuur geven vaak niet thuis, terwijl zij ons hadden kunnen ontzorgen in de PR & publiciteit : “Ze hanteren in de wereld van de Filatelie elk hun eigen spelregels, uitsluitingen en persoonlijke voorkeuren, waardoor beurs- en postzegelorganisaties met handen en voeten gebonden zijn aan de eisen – soms zelfs willekeur – van diverse dienstverleners. Het maken van onderscheid tussen wel of niet commercie, wel of geen lid werpt alleen maar drempels op bij het streven naar een broodnodige samenwerking. Het ondermijnt in zekere zin de bevordering, ja zelfs de instandhouding van de filatelie!”

De bevrijding van 's-Hertogenbosch, oktober 1944

Hertog Postbode navolgenswaardig ideaalbeeld!

Hertog Postbode verdient het nagevolgd te worden, omdat het niet alleen een eigentijdse, vlot-ogende en aansprekende aanpak bezit, maar ook dat het inhoudelijk bijzonder opvalt in actualiteit en verscheidenheid. Op een betrokken levendige wijze laat het tijdschrift de lezer naast postale gebeurtenissen uit de Tweede Oorlog uitgebreid genieten van activiteiten van:

 1. Vereniging van Persoonlijke Postzegel Verzamelaars & verzamelen Europa-postzegelboekjes 2020.
 2. Twee verenigingen van verzamelaars Duitsland & Zuid-West Pacific.
 3. Twee jubilerende studiegroepen Postmechanisatie & Vereniging voor USA & Canada Filatelie.

Herwonnen vrijheid 's-Hertogenbosch 1940 - 1945

Strak of tolerant beleid?

Het bevreemdt mij dat gebeurtenissen en activiteiten van gespecialiseerde studiegroepen en verzamelaar verenigingen in geïllustreerde artikels van Hertog Postbode terecht zijn gekomen en niets daarvan in het maandblad Filatelie is vermeld, waarin naar ik meen gebruikelijk alle mededelingen van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen staan.

Breed gedragen initiatief

Na de eerste copy-oproep van stichting Hertogpost hebben verschillende auteurs, organisaties en verenigingen eendrachtig, spontaan en betrokken gereageerd met het inzenden van artikelen. “Op de vraag om te assisteren bij het redigeren van teksten gingen onze verwachting te boven. We weten ons initiatief gesteund door een breed veld. Inmiddels hebben we een redactieraad kunnen samenstellen van vijf medewerkers”, aldus Teurlings. Een breed gedragen initiatief door velen.

Concurrerend regionaal en landelijk postzegelnieuws

Zoals eerder gesteld maakt dit blad niet alleen propaganda voor het aanstaande postzegelevenement in ‘s-Hertogenbosch, maar promoot onder andere ook filatelistische organisaties en landelijke verenigingen met hun evenementen (Noord-Holland Archief exposeert ‘Koninklijke Joh. Enschedé’ in de Haarlemse Sint Janskerk) en jubilea (Postmechanisatie & USA en Canada Filatelie) naast actueel, algemeen en aansprekend landelijk postzegelnieuws.

Download Hertog Postbode

Beide Hertog Postbode-edities zijn te downloaden. Klik hier of op de onderstaande afbeeldingen, dan komt u op de website waar u de magazines kunt downloaden.

Hertog Postbode 1 Hertog Postbode 2

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 19 januari 2020 om 10:03

  Een goed initiatief! Bij het ‘Maandblad ‘ lijken de barrières waar je doorheen moet om iets geplaatst te krijgen af en toe onoverkoombaar. Ik heb het idee dat de hoofdredacteur alles zo aangeleverd wilt krijgen, dat het hem zo weinig mogelijk tijd en moeite en redacteuren kost om het blad op poten te krijgen. Als wij een artikel of mededeling aan bieden krijgen we allerlei digitale voorwaarden voorgeschoteld die je de moed direct ontnemen. Het werkt uiteraard kostenbesparend maar je gooit het kind met het badwater weg.

 • Maxim van Ooijen op 19 januari 2020 om 10:33

  Het is mij opgevallen dat het voorwoord van de hoofdredacteur in het Maandblad, wat toch een positieve kijk op de hobby zou moeten geven, elke maand maar zeurderiger en zeikeriger wordt. Het gaat niet over plezier in het verzamelen van mooie en interessante zegels en stempels, maar over gestolen poststempels, aangetekende stukken die een dag te laat zijn, de postbode die te langzaam is en nog veel meer ellende die over ons wordt uitgestort. Het enige positieve stuk ging over de megadrukke expositie in Gouda. En dat terwijl de weinige bezoekers konden zien dat je er een kanon kon afschieten. Als het Maandblad nu eens een voorbeeld aan Hertogpost neemt, dan komt het misschien nog goed.

 • Piet op 19 januari 2020 om 11:09

  Het Maandblad is een prachtig instrument geworden voor de boekenkast.
  Besproken worden verzamelingen die veelal alleen eenlingen verzamelen en de vraag rijst wat de gemiddelde verzamelaar daar aan heeft bij een blad wat maandelijks verschijnt.
  Actuele thema’s worden steeds zeldzamer.

 • Franc Rossi op 19 januari 2020 om 15:51

  Jammer genoeg verschijnt in maart op Hertogpost 2020 VOORALSNOG het laatste nummer van dit blad.

 • Lars op 19 januari 2020 om 16:53

  Idd Piet, zoals bijvoorbeeld in het januari-nummer:
  De drukplaten van de emissie Groothertogin Charlotte van Luxemburg ’type 1921′ deel 2.
  Gaap

 • bate hylkema op 20 januari 2020 om 13:28

  Van de 382 blz. van Filatelie 1 t/m 6/7 zijn 275 blz. gevuld met redactionele artikels: 9 % actueel nieuws Nederland, 15 % historisch nieuws Nederland, 10 % actueel nieuws buitenland, 15 % nieuwe uitgaven buitenland, 51 % historisch buitenland (veelal vertalingen uit buitenlandse artikels).
  We leven in het hier en nu, waarin de actualiteit nadrukkelijk aanwezig dient te zijn!

 • Ed op 18 februari 2020 om 09:16

  Ik was benieuwd naar het nieuwe blad. Als ik op de link (of het plaatje) klik, krijg ik ‘page not found’. Het zou mooi zijn als er een positief en modern magazine zou zijn, maar ja de markt is ook wel heel klein, daar moet je realistisch in zijn (gelukkig Duitse en Britse bladen). Abonnement op het maandblad heb ik al ruim een jaar geleden opgezegd.

 • Ger op 18 februari 2020 om 15:08

  @Ed, de links op deze pagina zouden moeten werken:
  https://hertogpost-event.nl/danny-spungen/hertog-postbode

 • Ed op 18 februari 2020 om 18:08

  Dank @Ger!
  Het ziet er allemaal fris en modern uit. De inleidende woorden bij de eerste editie zijn mij uit het hart gegrepen. Wist niet dat het zo erg was qua drempels vanuit de ‘gevestigde orde’ maar ja daar heb ik ook niet zoveel mee. Kijk naar waar de positieve energie zit! Is het de bedoeling dit blad langer uit te geven?

 • Lars op 19 februari 2020 om 19:57

  Ik vind het ook een goede inleiding. Helaas is het maar al te waar over de gevestigde orde. Er kan in filatelistisch Nederland zoveel vooruitgang geboekt worden als die orde eens wat opener wordt. Ik denk dat ze in de toekomst wel moeten. Als ik nu naar de gemiddelde leeftijd kijk bij clubs en beurzen hebben we na het jaar 2030 een probleem als er niets gedaan wordt…

 • Lars op 11 maart 2020 om 20:22

  Ik hoorde zojuist dat Hertogpost 2020 NIET doorgaat!
  Kan iemand dit bevestigen? Op de site van Hertogpost nog geen updates.

 • willem hogendoorn op 11 maart 2020 om 21:35

  Op de site van de Brabant-hallen staat dat alle geplande activiteiten nog steeds doorgaan, maar dát ze de ontwikkelingen van corona in de gaten houden en de adviezen can het RIVM zullen volgen

 • Randy Koo op 11 maart 2020 om 21:49

  Ik heb net bericht gekregen van PO & PO dat Hertogpost niet doorgaat op de geplande data en dat op een latere datum wordt ingehaald, dus uitstel.

 • Willem hogendoorn op 12 maart 2020 om 19:37

  Ik krijg net door dat de nieuwe data voor Hertogpost gepland staan op 28, 29 en 30 mei.
  Duimen dat corona dan weg is.

 • Lars op 13 maart 2020 om 22:39

  De beurs in Essen (D) in mei gaat ook niet door. De beurs is helemaal afgezegd en wordt niet verplaatst.

 • Lars op 23 maart 2020 om 19:21

  Maatregelen verlengt tot 1 juni. Dus ook geen Hertogpost in mei. :(

 • Willem hogendoorn op 24 maart 2020 om 13:49

  Nee Lars, helaas zal het weer uitgesteld moeten worden (of helemaal niet door laten gaan?)
  Heel vervelend voor deze enthousiaste organisatie.
  Ik wens ze sterkte en wijsheid toe

 • Jan Swinkels op 5 april 2022 om 12:31

  Ik ben lid van de Eindhovense Filatelisten
  Vereniging heb daar een heel stel kaartjes met stadswapens er op gekregen maar hoe kom ik aan aanvullende exemplaren ben slecht ter been en kom niet meer op plaatsen waar ze uit gegeven worden ?????

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)