De invoering van de euro - Postzegelblog

De invoering van de euro

0

Het was in de zuidelijkste stad van Nederland, Maastricht, dat in 1992 werd besloten tot de invoering van een gezamenlijke Europese munt, de euro. Het duurde tot januari 1999 dat de euro daadwerkelijk zichtbaar werd in de vorm van de beurskoers voor obligaties en opties. Op 1 januari 2002 werd in twaalf landen die deel uitmaakten van de Europese Unie de euro als munteenheid werd ingevoerd.

De twaalf landen waren België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Daarnaast werd de munt ook ingevoerd in Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

Opvallend was dat de postdienst van Gibraltar op 1 januari 2002 een serie van acht postzegels uitgaf met afbeeldingen van de euromunten, terwijl deze munt de pond niet heeft vervangen.

Daar geldt nog steeds de Gibraltar pond (GIP) die gelijk is aan de waarde van de Britse pond. De acht postzegels waren opgenomen in een blokje met op de velrand afbeeldingen van door de twaalf eurolanden uitgegeven munten van één eurocent en een omrekening naar de frankeerwaarde per afgebeelde postzegel in Gibraltar penny’s.

De zogenoemde Eurozone bestaat thans uit 19 landen die de euro als betaalmiddel hebben ingevoerd. In 2007 trad Slovenië toe, Cyprus en Malta in 2008, Slowakije in 2009, Estland in 2011, Letland in 2014 en Litouwen in 2015. Bulgarije gaf in 2009 een postzegel uit met een afbeelding van een euromunt, maar behoort niet tot de Eurozone.

Ook andere landen beelden de euro af op postzegels, ook al hebben ze geen binding met deze munteenheid. Mooi voorbeeld is het blokje uitgegeven door de Marshall Eilanden in de Stille Oceaan waarbij op de tweede zegel linksonder de euromunt is afgebeeld met het portret van koningin Beatrix, uitgegeven in 2012.
7a

De Verenigde Naties gaf een grote reeks postzegels uit met afbeeldingen van munten en vlaggen van vele landen. In 2006 was de postzegel met vlag en euromunt van Nederland opgenomen in een blokje van acht zegels, samen met landen als Gambia maar ook Oostenrijk, Duitsland en Denemarken. Thematisch is dan ook een mooie collectie samen te stellen met afbeeldingen van munten en in het bijzonder de euro. Verzamelt u ook thematisch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Duitsland Finland Frankrijk Griekenland Nederland Oostenrijk Geld op postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)